Dokkhinpara is one the most isolated points of the island, where 30 fishing families live with barely any access to facilities. Photo: Ayesha Nawshin/ NRC
Fornybar energi:

Bringer lys til øy i Bangladesh

Fiskerbyen Shah Porir Dwip ligger på en øy utenfor sørspissen av Bangladesh. I vest grenser den til Bengalbukta, og i øst til Naf-elven og Myanmar. Her bodde folk uten strøm – helt til solcellepanel sørget for sårt tiltrengt lys og tilkobling til familiene som bor her.

I 2017 kom mange rohingyaer på flukt fra Myanmar via Shah Porir Dwip. Rohima (26) husker at hun tok imot grupper av flyktninger i den lille hytten sin.

– Vi delte den lille maten vi hadde med dem. Mennene sov i hagen, mens barna og kvinnene fikk plass inne, sier hun.

Fishing - the main occupation in the island. Photo: Ayesha Nawshin/NRC
Fiske er hovedlevebrødet på øya. Foto: Ayesha Nawshin/Flyktninghjelpen

Livet er vanskelig for folk som Rohima. Her er lokalsamfunnene avhengige av Bengalbukta for mat og arbeidsplasser. Hver morgen drar mennene ut på havet. Da de ikke hadde strøm dro mennene ut i fullstendig mørke. Å holde kontakten med familiene på land var uaktuelt.

– Jeg måtte gå til den andre siden av øya for å lade telefonen min i en butikk. Noen dager orket jeg ikke, andre dager var det for mørkt. Uten telefonen er det umulig for meg å vite hvor mannen min er, spesielt i dårlig vær, forteller Rohima.

Rohima with one of her children in front of their small, thatched home. Photo: Ayesha Nawshin/NRC
Rohima med et av barna sine foran familiens lille hus. Foto: Ayesha Nawshin/Flyktninghjelpen

Elektrisitet hjelper ikke bare folk å holde kontakten med sine kjære. Nærmeste sykehus ligger sju kilometer unna, og i nødstilfeller er det umulig å ringe etter hjelp uten mobiltelefoner.

– Hvis noen plutselig skal føde midt på natten er ikke parafinlamper godt nok for jordmødrene, sier Rohima. Selv om enkelte deler av øya er tilknyttet strøm har de færreste husholdninger råd til det.

Ulykker forårsaket av dårlig belysning er vanlig. Isamon Bibi (59) brakk hoften da hun var på latrinerommet, og naboen Khoteja (62) viser oss et dypt kutt i høyre håndledd, som hun pådro seg da hun snublet i dørstokken en natt.

Isamon bibi sitting beside the shore with her solar panel box. She says, “I can sleep better tonight”. Photo: Ayesha Nawshin/ NRC
Isamon Bibi sitter i strandkanten med solcellepanelboksen sin. – Jeg kan sove bedre i natt, sier hun. Foto: Ayesha Nawshin/Flyktninghjelpen

Mørket fører også til bekymringer.

– Jeg blir engstelig om natten. Spesielt når barnebarnet mitt går på toalettet utenfor. Det er helt stille, og det er helt mørkt, sier Isamon.

NRC teams hold focus group discussions at Shah Porir Dwip to identify key issues faced by the community. Photo: Ayesha Nawshin/ NRC
Flyktninghjelpens team arrangerer gruppediskusjoner på Shah Porir Dwip. Slike samtaler bidrar til å finne ut hvilke hovedutfordringer det lille samfunnet har. Foto: Ayesha Nawshin/Flyktninghjelpen

Lyset bringer glede

Men sakte endrer ting seg. Et solenergiprosjekt, støttet av det norske utenriksdepartementet, sørger nå for strøm til hjemmene på Shah Porir Dwip – for aller første gang.

Den dagen solcellelysene ble distribuert sto Isamon Bibi i kø og smilte. Barn freste rundt, lo, ropte og poserte for bilder.

Piuli, en jente på rundt 13 år, var ved distribusjonssenteret sammen med moren og broren. Et stort, lyst smil bredte seg over ansiktet hennes da hun så solcelleboksene. Piuli tok boksen fra moren, klemte den inntil brystet, og løp hjemover. – Hun er spent. Nå kan datteren min gjøre leksene sine om kvelden og forberede seg til timen, sa Piulis mor til Flyktninghjelpens medarbeidere.

Piuli and her brother head home with solar panels. Photo: Ayesha Nawshin/ NRC
Piuli og broren hennes på vei hjem med solcellepanelene sine. Foto: Ayesha Nawshin/Flyktninghjelpen

Nesten alle de voksne i køen ble fulgt av smilende barn som løp av gårde med solcellepanelbokser, eller som Isamon Bibi kaller dem; “magiske bokser“.

Isamon bibi poses with her “magic box” from NRC. Photo: Ayesha Nawshin/ NRC
Isamon Bibi poserer med sin “magiske boks“ fra Flyktninghjelpen. Foto: Ayesha Nawshin/Flyktninghjelpen

To måneder etter utdelingen besøkte vi Shah Porir Dwip igjen for å se hvordan beboerne hadde det med sine nye lamper. Rohima fortalte at solcellene hadde gjort matlaging og barnepass enklere.

– Det sparer meg for 500 taka [rundt 6 USD] i måneden. Penger som jeg før måtte bruke på parafin til lamper. Nå kan også de eldre barna ta vare på de yngste, siden rommene ikke er mørke lenger, sier hun.

Mange andre foreldre var like lettet som Rohima. Pengene som spares kan de nå bruke på andre sårt tiltrengte ting. For innbyggerne i Shah Porir Dwip betyr 500 taka mat i 15 dager, eller tre måneder med skolepenger for barna deres.

Habibullah shows us the solar panel on the roof of his house. Photo: Ayesha Nawshin/ NRC
Habibullah viser oss solcellepanelet på taket av huset hans. Foto: Ayesha Nawshin/Flyktninghjelpen

Også fiskerne er lettet.

– Det har alltid plaget meg at jeg må forlate familien min alene. Kona mi er ung, og vi har ingen naboer som kan hjelpe henne. Natten er skummel. Men nå som vi har strøm i huset er jeg mindre bekymret. Jeg kan ringe kona mi hele dagen, sier Habibullah, en av de lokale fiskerne.

Shelter officer Akash in conversation with a resident of the island.  Photo: Ayesha Nawshin/ NRC
Flyktninghjelpens medarbeider Akash i samtale med en innbygger på øya. – Havet fortsetter å ta landet vårt, og fiskere som oss må hele tiden flytte, forteller han. Foto: Ayesha Nawshin/Flyktninghjelpen

Men menneskene som bor i Shah Porir Dwip trenger mer hjelp. Det er behov for hygiene- og sanitæranlegg, vannkilder og tilgang til skikkelig utdanning. Det raskt skiftende klimaet forsterker utfordringene innbyggerne står overfor, og elveerosjon, flom og hetebølger blir mer og mer vanlig.

I 2022 skal Flyktninghjelpens operasjoner i Bangladesh fokusere på å hjelpe lokalsamfunn på landets sørlige kyst, inkludert Shah Porir Dwip. “Smarte løsninger“ skal hjelpe innbyggerne å bli mer motstandsdyktige mot virkningene av klimaendringer.