Oslo Gospel Choir med ny låt - gir inntektene til Flyktninghjelpen

Jeg ser et barn som fryser i den kalde vind. 

Tårer renner sakte ned på barnets myke kinn. 

Da korleder Tore Aas så TV-bildene av den lille gutten som tuslet alene og gråtende langs veien i Ukraina var han ikke i tvil. Han måtte gjøre noe. Det resulterte i låten På Flukt. Oslo Gospel Choir donerer alle inntekter uavkortet til Flyktninghjelpen.

Låten ble spilt inn i Rainbow studio i Oslo før påsken, og blir sluppet i helgen. 

–  Alle bidragsytere stiller uten honorar, forteller Aas engasjert. Også studio fikk de låne gratis. 

Oslo Gospel Choir og Aas håper på stort engasjement og innsamlede midler til Flyktninghjelpens arbeid i Ukraina. Innbakt i låten er da også en oppfordring til å stå sammen, og bidra til å hjelpe mennesker som må flykte fra hjemmene sine: 

 

Nå må vi stå sammen, slik vi har gjort før. 

Gi av vår varme, åpne vår dør. 

 

Tore hadde syslet med tanken om et samarbeid med Flyktninghjelpen noen år forteller han, men pandemien gjorde at det stadig ble utsatt. Da han så gutten som gikk alene i Ukraina visste han at det var på tide. Et tilfeldig møte med generalsekretær Jan Egeland befestet at det var Flyktninghjelpen som skulle motta midlene. 

–  Dere kan gi så mange et bedre liv, sier Aas. 

En dag kommer det til å bli fred i Ukraina. Da kommer Flyktninghjelpen til å være der.
Tore Aas

Landet skal jo bygges opp igjen, det er ikke bare aktuelt nå når bombene faller. Gjenoppbyggingen vil kreve enormt med ressurser. Det viktigste nå er selvfølgelig at de slipper unna bomber og flyalarmer. 

SITUASJONEN I UKRAINA:

Det har vært konflikt øst i Ukraina siden 2014. Flyktninghjelpen har vært til stede i landet siden samme år.

Allerede i starten av 2022 var 5,2 millioner mennesker berørt av konflikten øst i landet, og rundt 800.000 var på flukt.  

24. februar 2022 ble hele Ukraina rammet av angrep. Krigen har ført til at mange titalls millioner mennesker nå har flyktet fra hjemmene sine. Rundt sju millioner har flyktet til andre steder i landet, og nesten fem millioner mennesker har krysset grensene til nabolandene. Mange har dratt videre, men millioner befinner seg i nabolandene Polen, Moldova og Romania

Vi øker derfor innsatsen i Ukraina og disse nabolandene, og planlegger å nå 800.000 med hjelp de neste seks månedene. Vi bidrar med mat, vann, sanitæranlegg, krisesentre og juridisk støtte. 

Den lille gutten 

Aas forteller om øyeblikket som inspirerte ham til å sette seg ned og skrive låten: 

–  Det var helt i starten, jeg satt og så TV-bilder fra Ukraina. En liten gutt gikk alene, ensom, på en slette dekket med tåkedis. Han var kledd godt, men han gråt. Han var ikke så gammel, og jeg husker jeg lurte på hvor i all verden mammaen hans var.  

–  Jeg leste senere at han hadde blitt adskilt fra moren sin under flukten, og at de nå er gjenforent, sier han lettet. 

Se videoen her.

 

Aas tenker veldig mye på barna, forteller han. Og på foreldrene. – Det verste som kan skje er jo å miste et barn. Og i Ukraina nå blir en hel generasjon bare borte. Barna får ikke gått på skole, de må rømme ned i kjelleren … de traumene de opplever er helt forferdelige. 

Det var en vanskelig tekst å skrive, forteller Aas. I starten av krigen leste han alt han kom over, og satte seg veldig inn i situasjonen. – Det er en grusom krig, som går ut over sivile. 

Teksten er full av symbolikk og bildebruk. De mørke skyene i teksten kan også symbolisere bomberegnet, forteller Aas. – Jeg er også opptatt av å omtale menneskene som flykter med respekt og medmenneskelighet.  

test tore 2.jpg

Tore Aas leder Oslo Gospel Choir. Foto: Privat 

 

Ikke første gang koret bidrar 

Aas har ledet Oslo Gospel Choir siden det ble dannet i 1988. 35 år senere har koret gitt ut et album i året, samarbeidet med en rekke andre store artister, og turnert i både Norge, Europa og USA. 

Gjennom årene har koret flere ganger bidratt i kriser. De er opptatt av å støtte mennesker som trenger det. Bak seg har de samarbeid med både blant annet Strømmestiftelsen og Kirkens Nødhjelp, samt kampanjen MOT. 

Fremover har Aas planer om å få med hele korbevegelsen i Norge. Mange har allerede kontaktet ham, forteller han, og planene er at publikum skal få høre sangen live under flere konserter, og årets juleturne. – Det er godt å se at mange er så engasjerte når ting skjer. 

Det er viktig å holde oppmerksomheten oppe, mener Aas. – Allerede nå tar andre nyheter plassen.  

– Men vi må ikke glemme. 

Aas er glad for at alle har kommet sammen og fått produsert låten på såpass kort tid. 

– Man må hjelpe der man kan. Vi kan kanskje motivere det norske folk, vi kan holde oppmerksomheten oppe. Det verste som kan skje er at man blir likegyldig.  

Aas avslutter med å sitere Arve Tellefsen: "Hvis jeg kan hjelpe noen med musikken min så gjør jeg det gjerne."

Mørke skyer hviler tungt over landet der de bor. 

Tåken ligger som et slør over frossen jord. 

Jeg ser et barn som fryser i den kalde vind. 

Tårer renner sakte ned på barnets myke kinn. 

 

Ingen makt på jorden får bryte oss ned. 

Vi vil alltid kjempe for frihet og for fred. 

 

 

Les mer om vårt arbeid i Ukraina her. 

 

 

Tusen takk til alle bidragsytere som har vært med på dugnaden for å hjelpe mennesker på flukt – både musikere, Rainbow og Whiteroom studios, Oslo Gospel Choir, teknikere, videoproduksjon og mastering.  

En takk også til sponsor Fürst Medisinsk Laboratorium.