Ukraina: – Vi ser allerede utenkelige lidelser

På bildet ser vi fire mennesker som står og kikker opp på en ødelagt boligblokk. Men hva mer er det på dette bildet, som vi ikke ser? Hva om vi kikket inn gjennom de mørke, firkantede hullene, som for bare noen få dager siden var vindu?

Mest sannsynlig ville vi sett sofaer, TV-er og senger, alt begravd i støv etter eksplosjonen. Kanskje ville vi sett mat stående klart på et spisebord. Eller leker som venter på å bli lekt med. Hvem eide tingene? Og hvor er disse menneskene nå?

Det er nå dag sju av konflikten i Ukraina. Sivile er skadet, mange drept. Hjem er lagt i grus.

På skjermene her hjemme ser vi bilder av enorm ødeleggelse, familier som splittes, og mennesker som har måttet flykte fra hjemmene sine. Lyden av sirenene som uler over byene i Ukraina er som et ekko i ørene våre.

– I skyggen av denne grufulle krigen ser vi at millioner av sivile allerede har opplevd utenkelige lidelser, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

– Hundretusenvis har blitt tvunget til å forlate hjemmene sine. Det vil ta mange år å gjenoppbygge landet, og situasjonen blir verre for hver dag som går.

Her er noen av de mest slående bildene fra konflikten så langt.

Foto: AP Photo/Emilio Morenatti/NTB

Den 24. februar var veiene ut av hovedstaden Kyiv fulle av biler. Mange forsøkte å komme seg vekk.

Foto: AP Photo/Emilio Morenatti/NTB

Et par gir hverandre et farvelkyss før kvinnen går om bord i bussen som skal frakte henne ut av Kyiv den 24. februar.

Selv før konflikten tilspisset seg var nesten én million mennesker på flukt innad i Ukraina, etter åtte år med væpnet konflikt. Mange er nå tvunget til å flykte for andre gang.

Foto: Peter Lazar/AFP/NTB

En kvinne går sammen med to barn og med armene fulle av bagasje. De har akkurat krysset grensen inn til Slovakia den 25. februar.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) estimerte i dag at nesten 700.000 mennesker allerede har krysset grensene til naboland som Polen, Moldova, Slovakia og Romania.

EU kunngjorde kort tid etter at mennesker som flyktet fra Ukraina skal få bli i medlemslandene i opptil tre år. Dette vil være en stor lettelse for alle de som har måttet forlate hjemmene sine og ikke vet hvor de skal dra.

Foto: AP Photo/Emilio Morenatti/NTB

En bygning er skadet etter et rakettangrep i Kyiv.

Angrep på bygninger vil også påvirke infrastruktur, med mulige strømbrudd og mangel på både vann og mat. Flyktninghjelpen er på bakken og gjennomgår alle mulige scenarier, og planlegger hvordan vi skal få hjelpen ut til menneskene som trenger den.

Vi forbereder oss nå på å dele ut pengestøtte, og sørge for midlertidig husly til de som har måttet forlate hjemmene sine. Vi gjør oss også klare til å hjelpe mennesker som har flyktet til nabolandene.

– Menneskene i Ukraina trenger din hjelp nå, sier Egeland, som besøkte Øst-Ukraina for bare tre uker siden. – Vi har ingen tid å miste.