Ukrainas kvinner

De fleste menneskene som krysser grensene til Ukrainas naboland er kvinner og barn. Ofte kjøres de til grensen av ektemenn, fedre og brødre – før de sier farvel og mennene snur og kjører tilbake. Igjen står kvinnene, mødrene og barna, som nå må bygge seg nye liv i et fremmed land.

Møt noen av dem.

21 år gamle Julia (avbildet over) forteller at hun kom seg vekk fra Ukraina sammen med moren sin, som er syk. Bare timer før de flyktet fra bomber og angrep i nabolaget sitt hadde moren gjennomgått en operasjon.

– Vi har ingen plan. Vi bare dro så snart vi kunne.

Tilbake i Ukraina er Julias tante og fem kusiner og fettere. Julia er bekymret for hva som vil skje med dem.

Før konflikten, for bare noen dager siden, levde Julia som mange andre på hennes alder; hun var student og studerte psykologi. Nå må hun finne seg en jobb. – Jeg er den eneste forsørgeren i familien, og jeg er nødt til å finne meg en jobb på et vis, sier hun.

Les billedteksten Valeria og datteren Agata. Foto: Becky Bakr Abdulla/Flyktninghjelpen

Valeria (35) og datteren hennes Agata (5) har flyktet fra byen Kherson i Sør-Ukraina. De er blant dem som må si farvel til sine kjære på grensen. Valerias ektemann kjørte dem dit, før han selv snudde og dro tilbake til et land i krise.

En bekymret ektefelle og pappa sender stadig meldinger til Valeria for å høre hvordan det går med den lille familien sin. De venter nå på at Valerias svoger skal komme og hente dem i Polen.

Les billedteksten Lille Agata på fem sitter og venter på at onkel skal komme og hente henne og mamma Valeria. Foto: Becky Bakr Abdulla/Flyktninghjelpen

Valeria gråter mens hun forteller om flukten.

– Menneskene i Ukraina trenger mat, folk får ikke tak i hverken mat eller medisiner. Situasjonen er utrolig vanskelig, forteller hun.

Les billedteksten Daweel (13) og lillebror Ilya (4). Foto: Becky Bakr Abdulla/Flyktninghjelpen

Barn er fanget i kaoset 

Mange av kvinnene som flykter har med seg små barn.

På togstasjonen Przemysl i Polen venter tretten år gamle Daweel og lillebroren Ilya på fire sammen med moren sin, en tante og bestemoren deres. Familiens hund Bobby og katten Katy er med. Familien har vært i Polen i fire dager, og planlegger å dra videre til Spania.

– Jeg hørte bombene falle før vi dro, sier Daweel.

Les billedteksten Bestemor. Foto: Becky Bakr Abdulla/Flyktninghjelpen

Nå som familien endelig er trygge er det opp til kvinnene å bygge opp igjen livene og en ny hverdag, etter at de måtte forlate alt og dra.

Les billedteksten Kvinner og barn som akkurat har krysset grensen inn til Polen. Foto: Becky Bakr Abdulla/Flyktninghjelpen

Støtt nødhjelpsarbeidet vårt i Ukraina

Hvert eneste sekund flykter et nytt menneske fra Ukraina. I tillegg kommer alle som er på flukt innad i landet. Ikke siden andre verdenskrig har Europa sett en flyktningstrøm av et slikt omfang. Over hele Ukraina sitter mennesker fanget i bomberom, og det er mangel på alt av nødvendigheter.

Flyktninghjelpen har vært i Ukraina siden 2014, og har allerede gjenopptatt hjelpearbeidet inne i landet. Vi skal også hjelpe mennesker som krysser grenser til nabolandene, i samarbeid med lokale organisasjoner.
Behovene i Ukraina er enorme, og mennesker trenger hjelp.

Les mer om hva du kan gjøre for å hjelpe her.