NRC Secretary General Jan Egeland meets with Lubov, who is in her early fifties. She lives in Hrakove, North East Ukraine, and spent 5 months under Russian control.
Ukraina

Vinteren kommer

Vintrene i Ukraina er blant de hardeste i Europa, med bitende vind og snø. Det er ikke uvanlig at temperaturen går ned til -10 ℃.

Flyktninghjelpens generalsekretær, Jan Egeland, sto i fronten for arbeidet vårt i Ukraina forrige uke. Han så den enorme innsatsen som legges ned for å hjelpe mennesker som må legge ut på flukt, og han lyttet til historiene deres.

Flykt eller frys

– Akkurat nå står folk over hele landet overfor et mørkt valg: flykt eller frys, sa Egeland.

– Jeg møtte familier i Zaporizhzhia som hadde flyktet for livene sine. De forlot utbombede kjellere og dro gjennom det eneste stedet de kunne krysse på frontlinjen. De ble beskutt mens de flyktet over grensen. Da de ankom var de alle, fra et barn på én måned til en 91-åring, kalde og traumatiserte. Samtidig kjente de også på en dyp lettelse over at de nå er trygge.

Egeland understrekte at dette er "en brutal konflikt som retter seg mot de mest sårbare. Mange sivile, inkludert syke, folk med funksjonsnedsettelser og eldre, kan ikke eller vil ikke forlate hjemmene sine i disse værforholdene. De må ikke glemmes, og de må motta nødhjelp og assistanse før det er for sent."

En kamp mot klokka

Det forventes at vinteren vil bli brutalt kald. Flyktninghjelpen er i en kamp mot klokka når det kommer til å sikre at tusenvis av ukrainere på flukt får dekket grunnleggende behov – som mat, drivstoff, vann og husly.

Nylige missilangrep har vært rettet mot infrastruktur for strøm og vann. Dette har gjort en allerede vanskelig situasjon enda verre for mange mennesker.

Roman Momot, koordinator for Flyktninghjelpens arbeid i Ukraina, satte ord på utfordringen:

– Tusenvis av mennesker her har ikke tilstrekkelig husly som kan beskytte mot vær og vind, dette er en gigantisk logistisk utfordring.

I denne kritiske situasjonen jobber Flyktninghjelpen tett sammen med ukrainske organisasjoner. Slike partnerskap gjør at vi kan bistå med nødhjelp der det trengs som mest, men mye må fortsatt gjøres, og klokka tikker.

Serhii fikk et slag like før krigen brøt ut. Familien hans dyttet han i en rullestol i 18 timer for å komme seg i sikkerhet. Foto: Myriam Renaud/Flyktninghjelpen

Flyktninghjelpens arbeid i Ukraina

Flyktninghjelpen bistår mennesker på flukt med husly, rettshjelp og juridisk bistand i ukrainske byer. Vi gir også kontanter i områder der lokale markeder fortsatt er funksjonelle slik at folk kan ta egne beslutninger basert på individuelle behov, samtidig som de støtter den lokale økonomien.

Flyktninghjelpen samarbeider med nasjonale ukrainske partnere, som Vostok SOS, Luhanska Association of Organizations of People with Disabilities, League of Business og Professional Women of Ukraine for å dele ut ovner, tepper og soveposer til familier som ikke har tilgang til varme eller husly. Dette arbeidet foregår først og fremst i områder som til nå har vært utilgjengelig. Flyktninghjelpen samarbeider også med Right to Protection for å gi juridisk bistand og informasjon, og med SSS for å styrke mennesker på flukt sin egen deltakelse i beslutningstaking.

Flyktninghjelpen støtter også reparasjon og rehabilitering av kollektive krisesentre, private boliger og samfunnsinfrastruktur som skoler.