Det dødelige jordskjelvet vil forverre den humanitære krisen i Syria

Publisert 06. feb. 2023|Oppdatert 06. mar. 2023
Det er behov for en massiv oppskalering for å kunne hjelpe jordskjelvrammede i Syria.

Det store jordskjelvet som rammet Syria og Tyrkia mandag 6. februar er en katastrofe som kommer til å gjøre det enda vanskeligere for syrere, som allerede står midt i en alvorlig humanitær krise.

– Millioner av mennesker over hele regionen har allerede blitt tvunget til å flykte fra krig, og nå vil mange flere miste sine hjem på grunn av katastrofen, sier Carsten Hansen, Flyktninghjelpens regionaldirektør i Midtøsten.

– Tankene våre går til alle som er berørt av jordskjelvet, inkludert våre kollegaer og mennesker på flukt.

Vi har vært på bakken i det nordlige Syria og snakket med overlevende. En av dem, Khaled, fortalte: – Alle bombene vi har overlevd de siste tolv årene skremte oss ikke, men dette jordskjelvet er forferdelig. Det er vanskelig å beskrive. Det føles som dommedag.

Jordskjelvet rammet midt på natten, på den verste tiden av året. Det er vinterstormer i området, og temperaturen nattestid er under frysepunktet.

Hva gjør Flyktninghjelpen?

Forholdene på bakken i Syria kunne ikke vært verre. Familier som nå er hjemløse sover i gudshus og på skoler, andre hos slektninger.

Siden det er så kaldt er vår førsteprioritet å få delt ut vinterklær og tepper, spesielt til barna.

En ansatt i Flyktninghjelpen gjøt aktivitetsøvelser med syriske barnAnsatte fra Flyktninghjelpen tilbyr emosjonell støtte til barn som har mistet hjemmet sitt. Foto: Flyktninghjelpen

Infrastruktur og vannledninger er skadet og vannet er forurenset, så vi gir også ut rent vann til de som trenger det.

Vi har også begynt med aktiviteter for å gi emosjonell støtte til barn som har mistet hjem og familie.

Flyktninghjelpen deler ut tepper, klær og vann til overlevende.Flyktninghjelpen delte ut sårt tiltrengte vinterklær allerede dagen etter at jordskjelvet rammet. Foto: Flyktninghjelpen

Hvordan kan du bidra?

Flyktninghjelpen jobber for å hjelpe mennesker over hele verden, inkludert overlevende etter naturkatastrofer. Støtt vårt arbeid i dag.