A man with two of his children are standing outside the tent they are living in. He is holding one daughter, while the other is standing next to him.
Afghanistan

Jordskjelvrammede får hjelp

Tre dødelige jordskjelv rammet vestlige Afghanistan mellom 7. og 15. oktober. Jordskjelvene tok livet av mer enn 1400 mennesker og ødela tusenvis av hjem. Våre kollegaer gjør alt de kan for å redde og gjenoppbygge liv.

Våre nødhjelpsteam er på plass og koordinerer hjelpearbeidet som omfatter mer enn 30.000 mennesker. Vi samarbeider tett med afghanske myndigheter, andre ikke-statlige organisasjoner og befolkningen i de rammede områdene.

– Antallet døde og skadde og ødelagte hus og bygninger forventes å stige de kommende dagene, og en rekke etterskjelv og sandstormer har hemmet hjelpearbeidet, forteller kommunikasjonsrådgiver Maisam Shafiey i Flyktninghjelpen. Sammen med tusenvis av familier i de jordskjelvrammede områdene har han tilbrakt de siste nettene under åpen himmel.

Shafiey har møtt flere av de overlevende etter jordskjelvene. De forteller om hjerteskjærende scener og hvordan kjære familiemedlemmer ble gravlagt under sammenraste hus. Nå står de selv på bar bakke og vet ikke hvordan de skal klare seg gjennom vinteren.

Gravde ut de døde fra ruinene

– Jeg jobbet utenfor huset da det første skjelvet rammet. Sønnen min ropte at kona mi og to av barna befant seg under deler av det halvveis sammenraste huset. Jeg hadde ingen spade eller redskaper som jeg kunne bruke for å grave dem frem. Så kom det andre skjelvet og la hele huset i grus. Kona mi og to av barna døde, sier Faizullah, en 38 år gammel bonde i landsbyen Qala-e Nawak i Herat-provinsen.

Han forteller at fordi alle var opptatt med sine eget hus og familier, var det ingen i nærheten som kunne hjelpe ham med å grave frem kona og de to barna.

A man is looking at his belongings, which are strewn all over the ground after an earthquake.
Faizullah (38) med de få eiendelene han klarte å hente frem fra ruinene. Foto: Maisam Shafiey/Flyktninghjelpen

To av Faizullahs døtre, Parwana (6) og Marzia (8), befant seg i naboens hus og overlevde skjelvet.

– Begge ble fanget i ruinene da huset raste sammen, men jeg klarte å grave dem ut med mine egne hender. Marzia, den eldste av de to, virket livløs. Jeg helte vann i ansiktet hennes, og etter en stund livnet hun til. Hun var heldigvis ikke alvorlig skadd.

Seks år gamle Parwana var lettere skadd og ble bragt til sykehuset for behandling.

– Da jeg dro for å hente henne på sykehuset, la hun armene rundt halsen min og spurte hvor moren var. Jeg var ikke i stand til å gi henne noe svar, sier han.

NRC staff setting up a large white tent.
Et av våre nødhjelpsteam setter opp et telt i landsbyen Cheshma-e Ghori. Foto: Maisam Shafiey/Flyktninghjelpen

Vinteren er på vei, og det er allerede begynt å bli kaldt om nettene. Tusenvis av familier sover i telt eller under åpen himmel og har mistet alt de eier.

– Med små barn vil det være vanskelig å klare seg gjennom vinteren i dette teltet. Vi mistet alt vi hadde under ruinene, forteller Faizullah.

Hjelp til 30.000 mennesker

– Den første nødhjelpen skal dekke umiddelbare behov som husly, tepper, rent vann og latriner. På lengre sikt skal vi styrke lokalsamfunnet, slik at de kan ta vare på de som er rammet og gjenoppbygge hus og hjem. Totalt vil hjelpen omfatte om lag 30.000 mennesker, sier Shafiey.

Father and son in front of their ruined home.
Assadullah og sønnen Rahmatullah (4) i ruinene av hjemmet deres som ble totalt ødelagt av jordskjelvet. Foto: Maisam Shafiey/Flyktninghjelpen

Lokalbefolkningen stiller opp

Assadullah (33) bodde sammen med sin mor, kone, to sønner og to døtre i landsbyen Sar Buland i Herat-provinsen da jordskjelvet ødela familiens nybygde hjem.

– De to første nettene og dagene etter jordskjelvet, kom naboer og lokalbefolkningen med mat, vann, tepper og andre ting til oss. De hjalp også til med å fjerne lik fra ruinene, forteller han.

Three siblings outside the tent they are living in. The boys are outside, while their sister is looking out from inside the tent.
Assadullah og familien bor nå i et telt. På bildet er tre av barna hans (fra venstre): Abdullah (6), Rahmatullah (4) og Rahilla (8). Foto: Maisam Shafiey/Flyktninghjelpen

Barna sliter med mareritt

Assadullah bor nå med familien sin i et telt like ved ruinene av det som engang var familiens hus.

– Det hender at jeg våkner på natten av at noen av barna roper «jordskjelv, jordskjelv». Jeg prøver å roe dem ned og sier at det kun er en vond drøm.

Familien mistet alt de eide i det ødeleggende jordskjelvet. Nå trenger de husly, ovn og brensel som kan holde dem varme gjennom vinteren.

– Jeg trenger 200.000 afghani (tilsvarer rundt 3.000 norske kroner) for å bygge et nytt hus til familien. Vi mistet også husdyrene våre. Mange landsbyboere har fortsatt husdyr, men de mangler fôr.

På toppen av andre kriser

Denne krisen kommer på toppen av andre kriser, og de jordskjelvrammede områdene er de samme områdene som er preget av flere tiår med konflikt og fattigdom. De har liten motstandskraft til å takle flere samtidige kriser.

– Vi vil nå konsentrere hjelpearbeidet om å gjenoppbygge livene til de som er rammet av jordskjelvene, slik at de slipper å bli fordrevet til nærliggende større byer, sier Shafiey.

Allerede før de siste dødelige jordskjelvene hadde over 29 millioner afghanere behov for humanitær hjelp, samtidig som hjelpearbeidet er kraftig underfinansiert. Matrasjonene fra Verdens matvareprogram ble nylig kraftig redusert på grunn av kutt i finansieringen, noe som gjør at millioner av familier ikke har nok å spise.

Når vinteren nærmer seg, er vi og andre hjelpeorganisasjoner bekymret for hvordan de mest sårbare familiene skal overleve.

Flyktninghjelpen har vært til stede i Afghanistan siden 2003, og arbeidet i 14 provinser for å hjelpe mennesker som er internt fordrevet som følge av konflikter og katastrofer.