Rent vann
Les billedteksten I 2019 bygget Flyktninghjelpen denne skolen i Herat, Afghanistan, med toaletter, håndvask og hygienetiltak. Dette prosjektet ble levert som en del av et samarbeid mellom våre utdannings- og vann- og sanitærprogrammer. Foto: Enayatullah Azad/Flyktninghjelpen
For mange familier på flukt er det å skaffe vann en daglig kamp.

Derfor er målet vårt å gi mennesker på flukt tilgang på rent vann og gode sanitærforhold.

Rent vann er en menneskerett. Likevel har mange mennesker på flukt ingen tilgang på drikkevann, vaskevann og toaletter. Dette kan føre til sykdom og død. I en flyktningleir kan en enkel handling, som det å vaske hendene, bli livsviktig for å hindre spredning av sykdom. En brønn kan forhindre at landsbyboere må legge ut på flere timers lange turer på jakt etter vann.

Dette gjør vi

Flyktninghjelpen har mange ulike vannprosjekter, men alle følger de samme prinsippene. Når vi utvikler og setter i gang prosjektene våre, rådfører vi oss med menneskene og lokalsamfunnene som skal dra nytte av dem. Våre ansatte tar kulturelle, sosiale og økonomiske hensyn, og respekterer den sentrale rollen kvinnen ofte har for familiens helse.

Vi jobber for å sikre at kvinner, menn og barn får tilgang til vann og sanitærtjenester i eller i nærheten av hjemmene sine, på skoler og i de lokale institusjonene de bruker. Vi gir også opplæring i god hygiene.

Det er viktig at tjenestene vi tilbyr er trygge, og tar hensyn til mennesker med nedsatt funksjonsevne. Vi hjelper lokalbefolkningen med å bygge toaletter, brønner og andre solide og hygieniske vann- og sanitærtjenester.

I 2022 hjalp vi mer enn 3,4 millioner mennesker gjennom vårt arbeid for rent vann. Vi:

  • har nødlagre med drikkevann
  • hjelper familier med å holde drikkevannet trygt
  • bygger toaletter på offentlige områder, skoler og i hjem
  • deler ut viktige hygieneartikler
  • håndterer og resirkulerer søppel