Folk leter desperat etter overlevende i raserte bygninger i Kathmandu, Nepal, 25. april 2015. Foto: REUTERS / Navesh Chitrakar. www.trust.org

Flyktninghjelpen sender nødhjelpseksperter

Hanne Eide Andersen|Publisert 27. apr. 2015
Flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAP sender flere eksperter til å bidra til FNs nødhjelpsarbeid i jordskjelvrammede Nepal. - Vi har to på plass i Katmandu og flere er på vei, sier leder for NORCAP, Benedicte Giæver.

Verdens Matvareprogram (WFP) er en av flere FN-organisasjoner som så langt har bedt Flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAP om eksperter til nødhjelpsresponsen. Spesielt trenger man ekspertise innenfor logistikk, IT, informasjonsarbeid og sivilingeniører.

- Nå jobber vi i NORCAP fortløpende med å finne kandidater innenfor disse feltene og få dem til Nepal, sier NORCAPs Benedicte Giæver.  

Grafikk: ACAPS (www.acaps.org)

I følge de siste tallene i dag er over 3700 omkommet og minst 5500 skadet. Man har fortsatt ingen anslag på savnede. Situasjonen er fortsatt svært uoversiktlig og tallene på døde og skadde endrer seg hele tiden. 35 av 75 distrikter i Nepal er rammet av jordskjelvet, og det er fortsatt flere landsbyer nær jordskjelvets episenter som man ikke har fått kontakt med.

- Våre folk i Katmandu beskriver en kaotisk og uoversiktlig situasjon.  Det aller verste er alle de vi ikke kan nå, de landsbyene som er helt isolerte. Disse menneskene blir hverken sett eller hørt, hvordan de har det kan vi bare tenke oss til.  I tillegg er folk redde for at det skal komme flere store etterskjelv, forteller Benedicte Giæver.
 

- Kaotisk og uoversiktlig

Det jobbes nå hektisk i Flyktninghjelpen/NORCAPs hovedkontor i Oslo med å få tak i de ekspertene FN trenger, og som har mulighet til å reise så raskt som mulig til Nepal. NORCAP har bred erfaring med dette arbeidet fra flere tidligere, akutte,  humanitære kriser, som jordskjelvet i Haiti i 2010 og tyfonen Hayian på Filippinene i fjor.

En kvinne gråter ved siden av sin døde ektemann som blir forberedt til å bli kremert langs en elv i Kathmandu, Nepal, 27. april 2015. REUTERS / Danish Siddiqui

Klare til å støtte

- Vi er klare til å støtte både FN og nepalske myndigheter der det er behov. I første fase sender vi inn eksperter som bidrar til å styrke koordinering og sørger for at behovsvurdering og analyse av situasjonen raskt kommer på plass. Dette er svært viktig for å sikre riktige beslutninger for en mest mulig effektiv og god nødhjelpsrespons, sier Giæver.  

Må støtte Nepals grasrotorganisasjoner

- Hva er de største utfordringene akkurat nå?

- Å få oversikt over hvor mange som er rammet. Koordinering av responsen. Transport for å nå de mer avsidesliggende stedene. Hvordan få til en god koordinering med styresmaktene, det internasjonale samfunnet og sist men ikke minst hvordan støtte arbeidet til den nepalske grasrota, oppsummerer Benedicte Giæver.  

- Og hva er det viktigste?

- Det viktigste er fortsatt å redde så mange som mulig, samtidig som at man ivaretar de som er hardest rammet og trenger øyeblikkelig hjelp. De må få husly, mat og rent vann, samt vann- og sanitærløsninger. Overordnet er koordinering og logistikk de særlig viktigste områdene å fokusere på nå i begynnelsen av responsen.