En familie leter etter eiendeler i sitt sammenraste hus i byen Bhaktapur i Nepal. Foto: REUTERS / Adnan Abidi. www.trust.org

Klar for å hjelpe i hjemlandet

Tiril Skarstein|Publisert 29. apr. 2015
Leela Raj Upadhyay har bidratt til å koordinere nødhjelpsarbeid i både Irak og Ukraina – nå er han klar for å hjelpe til i det jordskjelvskjelvrammede hjemlandet Nepal.

- Etter det vi hører er dødstallene enorme. Akkurat nå sier de at 5000 mennesker mistet livet i jordskjelvet, men alle forventer at tallet kan komme opp i 15.000 eller 20.000 når vi får full oversikt. Skadeomfanget er enormt. Det er en veldig emosjonell situasjon, sier Upadhyay på telefon fra Nepal.

Han er en av seks eksperter Flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAP har sendt til Nepal. Upadhyay skal bidra i arbeidet med å styrke FNs nødhjelpsrespons i de jordskjelvrammede områdene. Ytterligere 22 henvendelser fra FN har kommet inn i løpet av de siste dagene.  

- Jeg er glad jeg har en mulighet til å hjelpe, sier Upadhyay. Gjennom Flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAP har Leela Raj Upadhyay tidligere bidratt til å koordinere nødhjelpsarbeid i både Irak og Ukraina. (Foto: Privat) 

Frykter epidemier

Nepaleseren har erfaring med koordinering av hjelpearbeid i Ukraina og Irak. Han har også jobbet med koordinering av hjelpeinnsatsen i Indonesia etter tsunamien in 2004 og i Myanmar etter at syklonen Nargis rammet landet i 2008.

Nå er han utlånt til International Organization for Migration (IOM), som har ansvar for å koordinere hjelpearbeidet i en rekke leire i Nepal. De anslår at flere hundre tusen familier er husløse eller oppholder seg utendørs i redsel for etterskjelv. Familiene trenger alt fra mat og vann, til medisinsk hjelp.

- Myndighetene har etablert seksten leire bare i Kathmandu-dalen. I tillegg kommer mer uformelle bosettinger og leire i andre områder, sier Upadhyay.

- Mange som er rammet av krisen bor nå i leire med opp til 10.000 personer samlet på små områder. Det regner, leirene er ikke veldig godt organisert og sanitærsystemene er mangelfulle. Vi frykter at det bryter ut epidemier, legger han til.

Må utnytte lokale ressurser

En av de viktige oppgavene blir å koordinere det lokale hjelpearbeidet, slik at man sikrer at resursene utnyttes best mulig. Dette er organisasjoner som ofte alt har et stort nettverk av medlemmer eller ansatte som står klare til å bidra.

- Som nepaleser har jeg en fordel når det kommer til å identifisere de lokale aktørene, bygge kapasitet og støtte koordineringen av deres arbeid, sier Upadhyay.

- Lærdommen fra flommen i Pakistan, fra tyfonen på Filippinene og jordskjelvet på Haiti viser hvor viktig der er å få til et godt samarbeid med lokale organisasjoner og myndigheter, slik at disse resursene støttes og utnyttes best mulig. I tillegg er det viktig å ha gode lokale eksperter som kjenner landene, sier leder av Flyktninghjelpens beredskapsstyrke, Benedicte Giæver.

Hun er glad for at nepalske eksperter, som Upadhyay, står klare til å hjelpe.

- Vi ser nå bevisst på hvordan vi best kan bruke de nepalske ekspertene vi har i beredskapsstyrken.  

Forberedt

Upadhyay var selv i hovedstaden Kathmandu da jordskjelvet rystet Nepal lørdag. Men i motsetning til store deler av befolkningen, hadde han kunnet ruste seg for jordskjelvet, som alle visste at en dag igjen ville ramme landet.

- Mitt hus ble bygd ganske nylig og er lagd for å tåle jordskjelv, så jeg og min familie er trygge i øyeblikket. Vi er glade for at vi har overlevd, forteller han.

 

Les mer i om nødhjelpsarbeidet og erfaringer fra tidligere katastrofer i Jan Egelands kronikk på NRK Ytring.