1. Pengestøtte er effektivt.
Med pengestøtte bruker hjelpeorganisasjonene færre ressurser på å nå flere mennesker. I følge en undersøkelse fra fire land i 2014 , fikk 18 prosent flere mennesker hjelp når man byttet ut matrasjoner med pengestøtte, uten at hjelpen kostet mer.
2. Pengestøtte er verdig.
Pengestøtte gir valgfrihet. Med tradisjonell nødhjelp i form av varer som såpe, tepper og ris, hender det ofte at de som mottar hjelpen selger den videre, under markedspris, for å skaffe seg noe de trenger mer. Med pengestøtte beholder mottakeren hele verdien av det de får, og de kan selv prioritere hva de skaffer seg ut i fra hvilke behov de har.
3. Pengestøtte støtter lokalsamfunnet.
Pengestøtte kan gi den lokale økonomien en skikkelig boost og bidra til å bygge opp igjen lokalsamfunnet. I Libanon, for eksempel, viste en studie fra 2014 at pengestøtte hadde en viktig effekt på den lokale økonomien: Hver amerikanske dollar lokalsamfunnet brukte gjennom pengestøtte, genererte 2,13 dollar i den libanesiske økonomien.
4. Pengestøtte gjør humanitær hjelp mer åpen og etterrettelig
Elektronisk pengestøtte gjør det lettere å vise hvor stor del av hjelpen som faktisk når fram til målgruppen. På denne måten er det mulig å dokumentere, kontrollere og etterprøve effekten av nødhjelpen og dermed holdes hjelpeorganisasjonene enda mer ansvarlige, overfor dem som mottar hjelpen og for private givere og skattebetalere i giverlandene.
5. Pengestøtte bør gis i kombinasjon med andre typer hjelp.
Pengestøtte kan ikke møte alle behovene i en hver humanitær krise. Derfor gir hjelpeorganisasjoner ofte en kombinasjon av ulike typer hjelp, slik at alle behovene møtes. Men pengestøtte er ikke alltid den beste formen for hjelp i en humanitær krise. Man bør ikke bruke pengestøtte når lokale markeder ikke fungerer godt nok, det ikke finnes sikre måter å overføre pengene på eller det utgjør en sikkerhetsrisiko for dem som mottar hjelpen eller hjelpearbeiderne. Pengestøtte skal kun gis når det den mest effektive måten å møte befolkningens behov på.
Ti prosent
I 2016 var 10 prosent av Flyktninghjelpens samlede humanitære hjelp pengestøtte. Selv om Flyktninghjelpen ikke kan overføre kontanter i alle krisene de jobber, har organisasjonen økt bruken av pengestøtte som humanitær hjelp over de siste årene, og kommer til å fortsette med det.