Vocational training student in Kakuma. Photo: Christian Jepsen
En student i Kakuma deltar på yrkesopplæring. Foto: Christian Jepsen/Flyktninghjelpen

Vårt arbeid i Kenya

 

Humanitært overblikk

Kenya huser over 400.000 mennesker på flukt og asylsøkere som bor i flyktningleirene Kakuma og Dadaab, i tillegg til byområder. De fleste av disse kommer fra Somalia og Sør-Sudan. Noen har bodd i Kenya i flere tiår, mens mange flyktet til Kenya under tørken i 2010 og fra borgerkrigen som har herjet i Sør-Sudan siden 2013. Bevegelsesfriheten og arbeidsmulighetene i flyktningleirene er begrenset. 

Det blir stadig vanskeligere å søke tilflukt i Kenya, og somaliske borgere får ikke lenger automatisk flyktningstatus. I 2016 annonserte den kenyanske regjeringen at flyktningleiren Dadaab skulle stenges, men dette ble stoppet av landets Høyesterett i 2017. I 2019 og 2020 var det igjen diskusjoner om å stenge Dadaab, men til dags dato er leiren fremdeles åpen. Selv om flyktningsituasjonen får mest oppmerksomhet internasjonalt er også mange mennesker i Kenya på flukt i eget land. Kenyanere har måttet flykte innad i landet på grunn av tørke, mangel på tilgang til mat, flom og etniske konflikter. Situasjonen i områder som mottar lite regn er prekær, og det er flere tørker.

 • 6.006
  mennesker fikk utdanning
 • 1.483
  mennesker fikk matsikkerhet
 • 15.172
  mennesker fikk rettshjelp
 • 252.490
  mennesker fikk vann og sanitærtjenester
 • 11.380
  mennesker fikk annen hjelp

 

Flyktninghjelpens arbeid

Vi bistår mennesker på flukt i flyktningleirer og i vertssamfunn i fylkene Garissa og Turkana.

Til tross for at Somalia er rammet av tørke og sult, legges det press på somaliere på flukt i Kenya om å dra tilbake til hjemlandet. Vi er bekymret for at somaliere som returnerer frivillig, risikerer å måtte leve på flukt i eget land eller må flykte tilbake til Kenya. Vi samarbeider med kollegene våre i Somalia for å hjelpe somaliere i Kenya med å ta informerte valg før de reiser hjem, og for å sikre at de returnerer trygt.

      

Støtt vårt arbeid for mennesker på flukt over hele verden.

      

Les mer om Kenya