Vocational training student in Kakuma. Photo: Christian Jepsen
En student i Kakuma deltar på yrkesopplæring. Foto: Flyktninghjelpen/Christian Jepsen

Vårt arbeid i Kenya

Humanitært overblikk

Kenya er vertsland til over 400.000 flyktninger og asylsøkere som bor i flyktningleirene Kakuma og Dadaab eller i byområder. De fleste flyktningene er fra Somalia og Sør-Sudan. Noen har bodd i Kenya i flere tiår, mens mange flyktet til Kenya under tørken i 2010 eller fra borgerkrigen som har herjet Sør-Sudan siden 2013. Bevegelsesfriheten og arbeidsmulighetene i flyktningleirene er begrenset.

Det blir stadig vanskeligere å søke tilflukt i Kenya, og somaliske borgere får ikke lenger automatisk flyktningstatus. I 2016 annonserte den kenyanske regjeringen at flyktningleiren Dadaab skulle stenges, men dette ble stoppet av landets Høyesterett i 2017. I 2019 var det igjen samtaler om å stenge Dadaab, men til dags dato er leiren fremdeles åpen.

Flyktningsituasjonen i landet overskygger ofte situasjonen for kenyanere på flukt i sitt eget land. Kenyanere har blitt internt fordrevet av tørke, mangel på tilgang til mat, flom og etniske konflikter.

 • 5.258
  mennesker fikk utdanning
 • 191
  mennesker fikk matsikkerhet
 • 93.912
  mennesker fikk rettshjelp
 • 218.812
  mennesker fikk vann og sanitærtjenester

 

Flyktninghjelpens arbeid

Vi bistår mennesker på flukt som lever i flyktningleirer og andre områder i Kenya. Hoveddelen av arbeidet vårt er i de nordlige områdene med tørt klima.

Til tross for at Somalia er rammet av tørke og sult, legges det press på somaliske flyktninger i Kenya om å dra tilbake til hjemlandet. Vi er bekymret for at somaliere som returnerer frivillig, risikerer å bli internt fordrevet i Somalia. Vi samarbeider med kollegene våre i Somalia for å hjelpe somaliere i Kenya med å ta informerte valg før de reiser hjem og for å sikre at de returnerer trygt.

Støtt vårt arbeid for mennesker på flukt.

Les mer om Kenya