Solar lamp distribution for the IDPs in Bonkai village, Baidoa District. A community supported by NRC under the BRCiS funding. All photos are copyrighted (e-mail perrine.piton@nrc.no to ask about use)
Flyktninghjelpen deler ut solenergilamper til internt fordrevne i landsbyen Bonkai, Baidoa. Landsbyen støttes av Flyktninghjelpen med midler fra BRCiS. Foto: Flyktninghjelpen/BRCiS/Marco Gualazzini/Constrasto

Vårt arbeid i Somalia

Humanitært overblikk

Nesten halvparten av befolkningen i Somalia, 5,9 millioner mennesker, har behov for livreddende tjenester. Dette er en økning på seks prosent fra i fjor. Blant disse har 3,1 somaliere behov for akutt nødhjelp, en økning på nesten 30 prosent fra i fjor. Økningen er forårsaket av katastrofer, konflikt, sykdomsutbrudd og gresshoppeinvasjoner samt følger av Covid-19. En femtedel av befolkningen, opp mot 2,8 millioner mennesker, er truet av akutt matmangel og sult. Én million barn er akutt eller alvorlig feilernærte. I nordlige deler av landet truer en ny bølge med sviktende avlinger, ettersom klimaforholdene i denne regionen har vært gunstige for gresshopper. I år har 463.000 mennesker blitt tvunget til å flykte fra hjemmene sine. 85 prosent av disse har flyktet grunnet usikkerhet, og omtrent 207.000 mennesker i Mogadishu måtte flykte fra volden forbundet med politiske valg.  

Den humanitære finansieringen for landet er svekket, noe som fører til utilstrekkelig bistand og nødhjelp for lokalsamfunnene. 

 • 24.132
  mennesker fikk utdanning
 • 610.984
  mennesker fikk matsikkerhet
 • 117.742
  mennesker fikk husly
 • 301.093
  mennesker fikk rettshjelp
 • 417.141
  mennesker fikk vann og sanitærtjenester
 • 352.828
  mennesker fikk annen hjelp

 

Flyktninghjelpens arbeid

Situasjonen forbundet med tørke i Somalia har forverret seg veldig mye raskere enn det man har sett det siste tiåret. Det er akutt behov for livreddende hjelp for å hindre at flere drives på flukt. 

Våre beredskapsteam er på bakken, og vi responderer på de stadig økende behovene. Vi involverer de som er tvunget på flukt i våre programmer, og bistår dem med alt fra å bygge husly til å takle utfordringer i landbruket. På denne måten får de nye ferdigheter som kan gjøre dem bedre rustet til å håndtere katastrofer i fremtiden.

Støtt vårt arbeid for mennesker på flukt.

Les mer om Somalia