Two people hugging. Behind them is long line of buses, with people preparing to board.
Ukrainere ved Palanca grenseovergang mellom Ukraina og Moldova. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Vårt arbeid i Moldova

Nesten 800.000 mennesker har flyktet fra Ukraina til Moldova siden krigens utbrudd. Rundt 106.000 av disse befinner seg fortsatt i landet.

 

Humanitært overblikk

Per april 2023 hadde nesten 800.000 ukrainske flyktninger krysset grensen til Moldova. Rundt 106.000 er fortsatt i landet, ifølge FNS høykommissær for flyktninger (UNHCR). Dette gjør Moldova til et av landene med høyest antall flyktninger per innbygger. De fleste av disse er kvinner, barn og eldre – og en av tre er barn under 18 år. Moldova regnes ofte som en av Europas svakeste økonomier, og opplevde rekordhøy inflasjon i 2022.

I Moldova lever 95 prosent av flyktningene i vertssamfunn. Romfolket har også blitt påvirket av krigen i Ukraina, og er blant de mest utsatte gruppene i Moldova. Flyktningene rapporterer at de hovedsakelig lever av oppsparte midler og pensjon, humanitær hjelp og uformelle sosiale ytelser som pengeoverføringer.

Siden februar 2022 har mennesker på flukt, inkludert ukrainere, ikke-ukrainske ektefeller og noen tredjelandsborgere, blitt ønsket velkommen til Moldova, og kunnet bo og arbeide der grunnet en "unntakstilstand". Etter mars 2023 har Moldova implementert en midlertidig beskyttelsemekanisme som åpner for muligheten for å registrere seg for lovlig opphold og tilgang på grunnleggende tjenester.

 • 5.711
  mennesker fikk utdanning
 • 7.406
  mennesker fikk matsikkerhet
 • 8.437
  mennesker fikk husly
 • 11.757
  mennesker fikk beskyttelse fra vold
 • 7.630
  mennesker fikk rettshjelp
 • 35.618
  mennesker fikk vann og sanitærtjenester
 • 3685
  mennesker fikk annen hjelp

 

Flyktninghjelpens arbeid

Flyktninghjelpen registrerte seg som humanitær organisasjon i Moldova april 2022. Landkontoret vårt er i Chișinău. Vi arbeider hovedsakelig med partnere og det lokale sivilsamfunnet for å yte hjelp direkte, og støtter samtidig arbeidet til de nasjonale myndighetene.

      

Støtt vårt arbeid for mennesker på flukt over hele verden.

      

Les mer om Moldova