Photo: NRC/Afsaneh Moghayeri More info: 

http://www.nrc.no/?did=9207039#.VxczTJN97VE

https://www.facebook.com/events/1717574761798578/
Les billedteksten To jenter har malt hverandre gjennom et kunstprosjekt arrangert av Flyktninghjelpen. Foto: Afsaneh Moghayeri/Flyktninghjelpen

Vårt arbeid i Iran

I nesten førti år har Iran gitt beskyttelse til afghanske flyktninger. Mange afghanere har vokst opp på flukt. Iran er det eneste hjemmet de kjenner til.

Humanitært overblikk

I nesten førti år har Iran huset en av verdens største grupper av mennesker på flukt, med rundt 3,6 millioner afghanere og over 28.000 irakere.

Under halvparten av den afghanske befolkningen i Iran innehar nødvendige dokumenter. Stigende avgifter for årlig fornyelse av dokumenter er kostbare, spesielt for større familier. Udokumenterte og nylig ankomne afghanere møter på problemer med å få tilgang til grunnleggende tjenester, og risikerer å bli deportert.

Den iranske regjeringen har gitt afghanske flyktninger tilgang til noen helsetjenester og utdanning for alle afghanske barn, også de som mangler dokumentasjon. Uregistrerte familier med barn som går på skolen, blir ikke utvist av landet.

Mens Irans støtte til afghanske flyktninger overgår støtten fra mange bistandsorganisasjoner, er afghanernes evne til å sikre pålitelig og regelmessig inntekt fortsatt en utfordring. Situasjonen forverres ytterligere av at Irans økonomi står overfor alvorlige utfordringer som et resultat av nye amerikanske sanksjoner i 2018.

Iran blir stadig rammet av jordskjelv og flom.
 

Så mange fikk hjelp i Iran i 2019

29.282
mennesker fikk utdanning
137
mennesker fikk matsikkerhet
37.749
mennesker fikk husly
1.329
mennesker fikk rettshjelp
25.925
mennesker fikk vann og sanitærtjenester

Flyktninghjelpens arbeid

Vi bistår afghanere på flukt i Iran og arbeider for å opprettholde og styrke retten deres til beskyttelse og bedre tilgangen deres til grunnleggende humanitære tjenester. Vi jobber i ni provinser i landet og samarbeider tett for å å sørge for en helhetlig regional respons.

I etterkant av jordskjelvet i Kermanshah-provinsen i 2017 ga vi nødhjelp, som husly, hygieneprodukter og pengestøtte, for å hjelpe folk å overleve gjennom ekstreme værforhold.

Støtt vårt arbeid for mennesker på flukt.

Les mer om Iran