Photo: NRC/Afsaneh Moghayeri More info: 

http://www.nrc.no/?did=9207039#.VxczTJN97VE

https://www.facebook.com/events/1717574761798578/
To jenter har malt hverandre gjennom et kunstprosjekt arrangert av Flyktninghjelpen. Foto: Afsaneh Moghayeri/Flyktninghjelpen

Vårt arbeid i Iran

I nesten førti år har Iran gitt beskyttelse til afghanske flyktninger. Mange afghanere har vokst opp på flukt. Iran er det eneste hjemmet de kjenner til.

 

Humanitært overblikk

De siste førti årene har Iran huset en av verdens største grupper av mennesker på flukt. Nesten 800.000 afghanere har fornybare identitetskort og regnes derfor som flyktninger, 275.000 har gyldige iranske visum og afghanske pass, og mellom 1,5 og 2 millioner mennesker mangler nødvendige dokumenter.

Den iranske regjeringen har gitt afghanske flyktninger tilgang til noen helsetjenester og utdanning for alle afghanske barn, også de som mangler dokumentasjon. De med identitetskort eller visum kan også jobbe i noen sektorer.

Til tross for Irans inkluderende politikk og støtten fra bistandsorganisasjoner, er afghanernes evne til å sikre pålitelig og regelmessig inntekt fortsatt en utfordring. Dette påvirker mulighetene til å skaffe seg bolig og for at barna kan gå på skolen, og det kan forsinke fornyelse av identitetskort og juridisk status.

Gjeninnførelsen av amerikanske sanksjoner mot Iran i 2018 har ytterligere presset Irans økonomi. Covid-19 pandemien har også økt utfordringene afghanere i Iran står overfor.

Iran blir i tillegg stadig rammet av jordskjelv og flom.

 • 17.241
  mennesker fikk utdanning
 • 331
  mennesker fikk matsikkerhet
 • 25.836
  mennesker fikk husly
 • 17.049
  mennesker fikk rettshjelp
 • 81.714
  mennesker fikk vann og sanitærtjenester
 • 14.679
  mennesker fikk annen hjelp

 

Flyktninghjelpens arbeid

Vi har siden 2012 hjulpet afghanere på flukt i Iran, i tillegg til å bistå deres iranske vertssamfunn. Vi arbeider for å opprettholde og styrke retten deres til beskyttelse og bedre tilgangen deres til grunnleggende humanitære tjenester. Vi jobber i ni provinser i landet og samarbeider tett for å sørge for en helhetlig regional respons.

Siden 2019 har vi utvidet arbeidet vårt for å bistå mennesker som er rammet av flom, og siden starten av 2020 har vi økt innsatsen betydelig for å møte behovene for hjelp etter Covid-19 pandemien.

Støtt vårt arbeid for mennesker på flukt.

Les mer om Iran