Skoler er ødelagt av flommen i Lorestan provinsen i Iran og mange barn har mistet sin tilgang til utdannelse. Foto: Solmaz Moughouie/Flyktninghjelpen

Flom i Iran: Flere hundre tusen mennesker drevet på flukt

Publisert 29. apr 2019
Styrtflom har drevet 366 000 mennesker på flukt i 25 ulike provinser i Iran. 76 mennesker er så langt bekreftet omkommet. Flommen har gjort stor skade på infrastrukturen i landet og over to millioner mennesker trenger umiddelbar hjelp.

– Dette er den verste flommen på over 50 år i Iran, sier Olivier Vandecasteele, landdirektør for Flyktninghjelpen i Iran. – Flommen har drevet hele lokalsamfunn fra deres hjem, og landsbyer er regelrett vasket bort.

I løpet av de siste dagene har flommen rammet provinsene Sistan og Baluchistan i sørøst. Samtidig er de fleste områdene i Khuzestan- provinsen i sørvest under vann. Nye varsler om flom i Golestan har ført til fornyet frykt blant innbyggerne der. FN anslår at så mange som 10 millioner mennesker er rammet av flommen siden mars. To millioner mennesker er avhengig av nødhjelp.

Vannet har gjort stor skade på dyrket mark, veger og broer i de rammede provinsene. Noen landsbyer er isolerte grunnet flommen, og behovet for rent drikkevann, sanitære fasiliteter, husly og helsehjelp er stort.

–Mange skoler er ødelagte eller så skadet at de er utrygge. Dette skaper et enormt behov for alternative løsninger for å sikre at barna får fortsette skoleåret. Gjenoppbyggingsarbeidet vil helt klart kreve langsiktig støtte, sier Vandecasteele.

Flyktninghjelpen jobber med iranske myndigheter i de flom-rammede områdene og bidrar med essensielle tjenester slik som hygieneartikler, pengehjelp, kjøkkenutstyr og annen relevant nødhjelp.

Det norske utenriksdepartementet har bidratt med seks millioner kroner til Flyktninghjelpens arbeid for de flomrammede i Iran. Også svenske myndigheter har gitt to millioner svenske kroner til arbeidet i Lorestan, Golestan og  Khuzestan.  EU støtter den humanitære responsen til ofrene for flommen med 500 000 euro.

– Vi er takknemlige overfor våre støttespillere som sikrer at vi i samarbeid med iranske myndigheter kan respondere raskt og gi hjelp til ofrene for denne flommen, sier Vandecasteele.