Foto: M. Hauglid

Flyktninghjelpen på Arendalsuka 2019

Publisert 06. aug 2019
Flyktninger og norske kommuner, bærekraft, gjestfrihet og familiegjenforening er stikkordene for Flyktninghjelpens bidrag til årets store politiske happening.

Neste uke samles norske politikere og stort og smått av norske organisasjoner i Arendal for en uke med debatt, foredrag og mingling. Flyktninghjelpen er til stede, som deltaker eller arrangør av fire ulike arrangementer i løpet av uka.

I mylderet av alt som arrangeres i forbindelse med Arendalsuka er det vanskelig å finne ut av hva man må få med seg, hva man bør prioritere og hva man kan gå glipp av. For å hjelpe deg å navigere mellom alle arrangementene gir vi deg derfor her en liten, subjektiv smakebit på hva vi mener du bør få med deg. De fire ulike arrangementer Flyktninghjelpen er med på har alle ulikt fokus, men omhandler viktige temaer, både for Norge og verden. Alle arrangementer er gratis, og krever ingen påmelding på forhånd.

Les mer om arrangementene her:

Antallet asylsøkere er rekordlavt. Er det krise?
Svimlende 70,8 millioner mennesker er på flukt på verdensbasis. Kapasiteten i Hellas er sprengt, og landet har behov for avlastning. FN trenger hjelp til å beskytte 1,2 millioner flyktninger. På tross av alt dette er antallet som søker asyl i Norge rekordlavt og norsk asylpolitikk blir strengere og strengere. Flere norske kommuner har ressurser til og ønske om å bosette flere flyktninger, men får ikke lov. Den logiske bristen er stor. Målet er en produktiv og engasjerende debatt når norske politikere, Kommunenes Sentralforbund og Flyktninghjelpens seniorrådgiver Pål Nesse møtes onsdag klokken 09:30 i Bankgården.

Skal ikke familier være sammen?
Familiegjenforeninger holder innvandringsdebatten varm. I samarbeid med NOAS og Redd Barna gjør vi en faktasjekk rundt temaet familiegjenforeninger. Hvor mange flyktninger kommer egentlig til Norge på familiegjenforening? Hva betyr et strengere regelverk for de som ønsker å gjenforenes? Hvilke konsekvenser har det for flyktningers integrering i samfunnet vårt? Arrangementet foregår i Bankgården, onsdag klokken 11:00.

Fornybare løsninger i krise og konflikt – privat sektors rolle i grønn humanitær respons
Regjeringen vil legge til rette for miljøvennlige energiløsninger og bruk av ny teknologi og innovasjon i den humanitære sektoren. Hvordan kan humanitær og privat sektor best samarbeide for å oppnå regjeringens ambisjon om en grønn respons? Hva er utfordringene og hva kan regjeringen gjøre for å bidra til resultater? NORCAP (Flyktninghjelpens beredskapsstyrke), Kirkens Nødhjelp og Solenergiklyngen inviterer til debatt med privat næringsliv, humanitær sektor, myndighetene og opposisjonen på Clarion Hotel Tyholmen, onsdag klokken 13:30.

Hvor stor gjestfrihet er det plass for i norsk asyl- og innvandringspolitikk?
Kan et rikt land som Norge avvise mennesker som ber om vår gjestfrihet, i en verden med stor fattigdom og politisk forfølgelse?  Arrangementet arrangeres av Universitetet i Oslo. Flyktninghjelpens seniorrådgiver Pål Nesse sitter i panelet sammen med representanter fra Høyre, KrF og Arbeiderpartiet i denne etiske og filosofiske debatten. Tirsdag klokken 17:30 på M/S Sunnhordaland.

Hvis du ikke befinner deg i Arendal kan du se alle arrangementene våre live via Flyktninghjelpens kanal på Facebook. Vel møtt!