Les billedteksten North Kivu province, Democratic Republic of the Congo. Photo credit: Norwegian Refugee Council/Martin Lukongo.

Rekordmange mennesker på flukt i eget land

Publisert 09. mai 2019
41,3 millioner mennesker er på flukt i eget land på grunn av vold og konflikt, ifølge en ny rapport fra Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC).

Antall internt fordrevne ved utgangen av 2018 er det høyeste som noen gang er registrert, ifølge den globale rapporten om internflukt som ble lansert i dag. Antallet internflyktninger har økt med mer enn én million siden utgangen av 2017.

 – Funnene i denne rapporten må fungere som en rystende oppvekker for verdens ledere. Ineffektiv nasjonal styring og utilstrekkelig internasjonalt diplomati har gjort at millioner av mennesker som er på flukt fra sine hjem blir sviktet. Fordi de ikke har krysset en landegrense, får de skammelig lite global oppmerksomhet, sier Jan Egeland, generalsekretær for Flyktninghjelpen.  – Alle mennesker som er tvunget på flukt har rett på beskyttelse og det internasjonale samfunnet har en plikt til å sørge for dette, legger han til.

Bare i løpet av fjoråret ble 10,8 millioner mennesker drevet på flukt på grunn av menneskeskapte konflikter og vold. Dette skyldes særlig at de langvarige konfliktene i Den demokratiske republikken Kongo og Syria fortsetter å drive mennesker på flukt, samt økt konfliktnivå i deler av Etiopia, Kamerun og Nigeria.

– Årets rapport er en trist påminnelse om at millioner av mennesker fortsetter å bli tvunget på flukt og etterlatt i alvorlig nød i egne hjemland. Mange av de samme faktorene som driver mennesker på flukt hindrer dem også i å vende hjem eller finne varige løsninger der de har bosatt seg, sier Alexandra Bilak, direktør for IDMC.

Internt fordrevne som forsøkte å returnere til hjemmene sine i Irak, Nigeria og Syria i løpet av året, kom hjem til ødelagte eiendommer, skadet infrastruktur og mangel på grunnleggende helsetjenester og skoletilbud.

Rapporten viser også at 17,2 millioner mennesker ble nødt til å flykte fra sine hjem som et resultat av ekstremvær i 2018. Tropiske sykloner og flommer førte til et stort antall fordrevne på Filippinene, i Kina og India, hovedsakelig i form av evakueringer. California opplevde de mest ødeleggende skogbrannene i delstatens historie og hundretusenvis av mennesker måtte forlate sine hjem.

 En rekke land ble rammet av både konflikter og katastrofer. Tørken i Afghanistan førte flere mennesker på flukt enn landets væpnede konflikter, og krisen i det nordøstlige Nigeria ble forverret av flom som rammet 80 prosent av landet. 

Til redaksjonen:

For intervjuer, vennligst kontakt:

  • Flyktninghjelpens medieteam: info@nrc.no, +47 90 56 23 29