Dr. Abiy Ahmed må nå jobbe utrettelig for fred

Publisert 11. okt 2019
Uttalelse fra Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland etter kunngjøringen av Nobels fredsprisvinner for 2019.

– Vi gratulerer Dr. Abiy Ahmed med Nobels Fredspris og hans modige innsats for å bringe ambisiøse reformer til Etiopia, og strekke ut en hånd for fred med nabolandet Eritrea. Flyktninghjelpen er blant svært få internasjonale humanitære organisasjoner som opererer i både Eritrea og Etiopia, og hjelper mennesker i nød i begge land. Vi har vært vitne til den dramatiske forbedringen i forholdet mellom de to landene siden Dr. Abiy tiltrådte.

– Som mottaker av nobelprisen må statsminister Abiy Ahmed nå prioritere å finne en løsning på de etniske spenningene i Etiopia, og arbeide utrettelig for å bringe fred til folket.

– Som Afrikas yngste leder sluttet Dr. Abiy fred med Eritrea etter nesten 20 år med konflikt. Han løslot politiske fanger og journalister, har gitt rom for opposisjonsgrupper, og utnevnt et høyt antall kvinner til sin regjering, alt innen et år i vervet.

– Dagens kunngjøring er ikke bare en seier for Dr. Abiy, men også for Etiopia.

– Da jeg besøkte Etiopia i juni, ble jeg forbløffet over landets økonomiske og sosiale utvikling, inkludert gjestfriheten og evnen til å ta imot flyktninger fra krigsherjede land som Sør-Sudan og Somalia. Etiopia er for tiden vertsland for over 900.000 flyktninger, og vedtok en historisk ny lov som gir flyktninger tilgang til tjenester og arbeidstillatelser.

– Det gjorde imidlertid like sterkt inntrykk da jeg møtte mange fordrevne etiopiere som følge av etnisk vold. Rundt 2,3 millioner innbyggere er fordrevne i landet, 1,7 millioner av dem etter flukt fra konflikt. Dr. Abiy må fortsette å være modig og arbeide for å løse etniske spenninger med fredelige midler, og få slutt på elendigheten og lidelsen til millioner av fordrevne mennesker.

For mer informasjon eller intervju, vennligst kontakt:
  • I Oslo: Flyktninghjelpens medietelefon: info@nrc.no, +47 90562329.