80 millioner mennesker på flukt reflekterer svakt globalt lederskap

Publisert 18. jun 2020
Nærmere 80 millioner mennesker er på flukt fra vold og krig viser ny oversikt. – En knusende dom over elendige, uansvarlige og nasjonalistiske lederskap i store deler av verden, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

79,5 millioner mennesker var på flukt ved utgangen av 2019, viser tall fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Flyktninghjelpens senter for intern fordrivelse, to dager før Verdens flyktningdag 2020.

– Internasjonale og regionale stormakter har vært tilskuere og i noen tilfeller direkte medskyldige når væpnede menn med straffefrihet har drevet nesten 80 millioner uskyldige mennesker på flukt. Da 40 millioner mennesker måtte flykte fra folkemordene på 90-tallet, følte vi verdenssamfunnet var i ferd med å bryte sammen. I dag er dobbelt så mange mennesker fordrevet. En av hundre er tvunget på flukt, sier Egeland.

– Denne brutale statistikken viser at vi ikke lengre kan akseptere den politiske og diplomatiske handlingslammelsen som medfører så mange endeløse konflikter. Covid-19 og konflikt er en dødelig cocktail. For å hindre denne ukontrollerbare veksten i antallet på flukt trenger vi et styrket globalt samarbeid slik at kurvene flater ut. På den måten vil vi kunne stanse de menneskelige lidelsene og også forhindre at viruset brer seg til de mest sårbare, sier Egeland.

– I en tid hvor hundretusener protesterer mot rasisme og politivold i USA og Europa må vi ikke glemme de millionene som drives ut av sine hjem av væpnede ekstremister og rasister, uten at det skaper medieoppmerksomhet, sier Egeland.

– Mens Syria, DR Kongo og Colombia huser rundt 20 millioner fordrevne til sammen, klarer ikke Europa å håndtere 20.000 asylsøkere som er strandet på den greske øya Lesvos og USA stenger sine grenser for alenemødre på flukt fra organisert vold i Sentral-Amerika. Vi kan ikke fortsette å akseptere at land på den nordlige halvkulen bygger stadig høyere murer, mens fattige og mellominntektsnasjoner er vertskap for det store flertallet av verdens fordrevne, sier Egeland.

For mer informasjon eller intervju, kontakt oss på:
  • Flyktninghjelpens medietelefon: +47 905 62 329, eller media@nrc.no
  • Tall fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) finner du på UNHCRs nettsider