Portrait of a displaced woman at one of the unformal sites hosting displaced families in Maiduguri, Northeast Nigeria.
Foto: Hajer Naili/Flyktninghjelpen

Ni av verdens ti mest neglisjerte kriser er i Afrika

Publisert 09. jun 2020
Kamerun, DR Kongo og Burkina Faso er verdens mest neglisjerte flyktningkriser. Det viser Flyktninghjelpens ferske liste over krisene som verden har valgt å overse.

– Disse krisene rammer millioner av afrikanere på flukt, likevel blir de ignorert og nedprioritert. Fremfor pengestøtte og engasjement, blir disse dype krisene møtt med diplomatisk og politisk handlingslammelse, forsvinnende liten mediedekning og en humanitær respons som er svært mangelfull, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

> Se hele listen og les mer her

De ti mest neglisjerte krisene blir trolig mer alvorlig i månedene som kommer ettersom koronaepidemien gjør situasjonen verre for millioner av mennesker.

– Mer enn noen gang må vi vise solidaritet med de i verdenssamfunnet som er hardest rammet, slik at viruset og tiltakene som settes inn for å hindre smitte ikke forverrer de utålelige krisene de nå står i, sier Egeland.

For andre år på rad er det Kamerun som topper listen. Landet er rammet av tre kriser på samme tid; Boko Haram angriper og truer i nord, en voldelig konflikt utfolder seg i de engelskspråklige delene av Vest-Kamerun, og i øst mottar landet titusener flyktninger fra Den sentralafrikanske republikk.

Forsøkene på å løse konfliktene har ikke lykkes og internasjonale medier nevner knapt det som skjer. Det er i tillegg akutt mangel på humanitær hjelp, og  landet er dermed nok en gang øverst på listen over verdens mest neglisjerte kriser.

Etter Kamerun kommer Den demokratiske republikken Kongo, Burkina Faso, Burundi, Venezuela, Mali, Sør-Sudan, Nigeria, Den sentralafrikanske republikk og Niger.

Landene i Sahelregionen er overrepresentert på årets liste. Både Burkina Faso, Mali, Niger og Nigeria er alle rammet av ekstrem vold som har lammet regionen. De humanitære appellene får ikke inn nok penger, og både Niger og Burkina Faso er på listen for første gang.

Det er mer enn 40 kriser inkludert i analysen som ligger bak listen. Det er brukt tre kriterier: Mangel på internasjonal bistand, mangel på mediedekning og politisk og diplomatisk neglisjering. Kamerun skårer dårlig på alle tre kriteriene, DR Kongo får også lite mediedekning og bistand sammenlignet med antallet mennesker på flukt, og om Burkina Faso har oppmerksomheten og mediedekning vært forsvinnende liten og den politiske situasjonen har forverret seg.