Koronatiltak hindrer at tusenvis får livsnødvendig hjelp

Publisert 25. mar 2020
Tiltakene for å stanse koronaviruset hindrer livreddende bistand fra å nå fram til mennesker på flukt. Flyktninghjelpen ber om at hjelpearbeidere får samme status som helsearbeidere og butikkansatte.

Flyktninghjelpen er for tiden hindret fra å nå tusenvis av mennesker i nød, og ber verdenssamfunnet legge til rette for at det fortsatt kan være mulig å yte nødhjelp globalt i disse vanskelige tidene.

– Mens myndigheter tar tøffe og nødvendige grep for å hindre spredning av koronaviruset, så er millioner av flyktninger fortsatt avhengige av humanitær hjelp. Hjelpearbeidere burde få samme status som helsearbeidere, butikkansatte og farmasøyter. Om matbutikker og apotek kan holde det gående gjennom denne krisen, så burde det samme være mulig for nødhjelpsarbeid, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland.

Humanitære organisasjoner har allerede måtte kutte hjelpearbeid fordi myndigheter har innført nye regler, slik også Norge har. Dette fører til mer usikkerhet og en vanskeligere hverdag for mennesker på flukt. I Midtøsten har myndighetenes tiltak hindret Flyktninghjelpen i å hjelpe 300.000 mennesker i nød.

– Risikoen er veldig høy for at Covid-19 spres til overbefolkede flyktningleirer i Asia, Midtøsten og deler av Afrika, og det vil føre til en humanitær katastrofe om vi ikke kan beskytte de som er mest utsatt, sier Egeland.

To tilfeller av korona er allerede påvist i tett befolkede Gaza der den ti år lange blokaden har ødelagt helsevesenet. I Syria ble det første tilfellet påvist søndag.

– Om hjelpearbeidere ikke får jobbe nå fordi de blir stanset av nedstengninger og er tvungne til å være hjemme, så vil viktige hjelpeforsyninger gå tapt og mennesker på flukt vil miste den eneste hjelpen de får, sier Egeland.

– Vi ber myndigheter om å få lov til å bli værende i felt og levere nødhjelp slik at vi kan hjelpe og beskytte de mest sårbare før det er for sent, sier Egeland.

Humanitær hjelp er helt avgjørende for å klare å sakke ned på spredningen av denne sykdommen. For eksempel er leveranse av såpe, rent vann og hygienefasiliteter med på å forebygge koronasmitte i sårbare lokalsamfunn.

Flyktninghjelpen øker nå sitt arbeid med vann og sanitær i land hvor det fortsatt er mulig å arbeide som vanlig, og gir lokalsamfunn opplæring i hvordan man holder hygienen god. Organisasjonen går også gjennom hvordan deres nåværende arbeid kan hjelpe flyktninger til å takle krisen best mulig.

– Hjelpearbeidere tar alle mulige forbehold og vi innfører strenge tiltak for å sikre at Covid-19 ikke spres til de sårbare lokalsamfunnene hvor vi jobber, sier Egeland.