Les billedteksten Barn leter etter mat og vann i Kishanga-leiren, i DR Kongo. I de tidlige morgentimene, under en regntung himmel, våkner 11.000 fordrevne mennesker fra nattekulden. De starter sin daglige kamp for å overleve, i en leir som sluttet å motta nødhjelp for flere år siden. Foto: Tom Peyre-Costa/Flyktninghjelpen

Kongo topper liste over mest neglisjerte kriser

Publisert 27. mai 2021|Endret 26. mai 2021
Krisen i Den demokratiske republikken Kongo er verden mest neglisjerte fluktkrise, ifølge Flyktninghjelpens årlige liste. Mangel på oppmerksomhet fra media og politikere, og kritisk underfinansiering av hjelpearbeidet har resultert i at millioner av kongolesere på flukt ikke får nødvendig hjelp.

– Krisen i Kongo er en av de verste krisene i det 21. århundre. En dødelig kombinasjon av økende vold, alvorlig sult og internasjonal neglisjering har skapt en enorm krise som krever en enorm hjelpeinnsats. Men isteden er millioner av mennesker som lever helt på kanten av stupet, glemt av det internasjonale samfunnet og overlatt til seg selv, uten noen redningsline, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, som lanserte rapporten fra Goma, øst i Kongo, torsdag.

Konfliktene øst i Kongo har eskalert og drev i fjor 6000 mennesker på flukt hver eneste dag. Det er den konflikten i verden som førte til det høyeste antallet fordrivelser globalt i fjor, viser ferske tall fra Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne, IDMC.

Forrige helg ble nesten 4500 hjem ødelagt i et vulkanutbrudd utenfor Goma, noe som skapte kortvarig medieinteresse.

– Kongo rammes av en krise av vulkanske dimensjoner hver eneste dag på grunn av vold og konflikter. Men dessverre er det slik at når det ikke er noe vulkanutbrudd, så vies menneskene som er drevet på flukt lite oppmerksomhet, sier Egeland.

– De skaper ikke overskrifter, de får sjelden besøk av høytstående representanter fra giverlandene og de prioriteres ikke i det internasjonale diplomatiet, legger han til.

De ti meste neglisjert krisene

Kriser i Afrika dominerer igjen lista over de mest neglisjerte fluktkrisene. Krisen i Kongo følges av Kamerun, Burundi, Venezuela, Honduras, Nigeria, Burkina Faso, Etiopia, Den sentralafrikanske republikk og Mali.

– Korona-pandemien har forverret situasjonen ytterligere for millioner av mennesker som allerede slet for å overleve. Den lille inntekten de hadde har i mange tilfeller falt bort, behovene har skutt i været og den nødvendige finansieringen av hjelpearbeidet uteblir, sier Egeland.

For første gang dette århundret var de globale appellene om støtte til hjelpearbeidet mindre enn halvfinansiert. I enkelt av de neglisjerte krisene var bare en tredjedel av de nødvendige pengene til livreddende hjelp tilgjengelig. Per midten av mai mangler 88 prosent av pengene som trengs for å møte de mest prekære nødhjelpsbehovene i Kongo i 2021.

– Vi kan ikke tillate at millioner av fordrevne kongolesere fortsetter å lide i skyggen av andre kriser. Det er behov for at vi sammen tar ansvar for å sette strek for disse lidelsene en gang for alle, sier Egeland.

Fakta og info om rapporten:

Fakta om Kongo:

 • 20 millioner kongolesere trenger hjelp og beskyttelse i 2021. 1 av 12 personer som trenger nødhjelp globalt befinner seg i Kongo.
 • FN har bedt om 2 milliarder dollar til nødhjelpsarbeidet. Planen er å hjelpe 10 av 20 millioner mennesker i nød i 2021, men foreløpig er appellen bare 12 prosent finansiert.
 • Det ble registrert 2,2 millioner nye fordrivelser i Kongo i 2020, noe som gjør det til det landet i verden med det største antallet nye fordrivelser på grunn av konflikt i fjor, ifølge Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC),
 • Totalt er mer enn fem millioner mennesker internt fordrevet i Kongo, og ytterligere en million mennesker har flyktet fra landet.
 • 27 millioner mennesker i Kongo har ikke nok mat, inkludert 3 millioner barn.

 

Fakta om lista over neglisjerte fluktkriser:

 • Selv om nødhjelp skal gis kun basert på behov, er det slik at noen kriser får mer oppmerksomhet og støtte enn andre.
 • Flyktninghjelpen lanserer hvert år en liste over de mest neglisjerte fluktkrisene for å rette oppmerksomhet mot lidelsene til mennesker som sjelden får internasjonal oppmerksomhet, verken fra media eller politikere, og som ikke prioriteres i det internasjonale diplomatiet.
 • Lista over neglisjerte fluktkriser for 2020 er basert på en analyse av 40 fluktkriser basert på tre kriterier: mangel på finansiering av nødhjelpsarbeidet, mangel på medieoppmerksomhet og mangel på internasjonale politiske initiativ.
 • Kongo er et opplagt eksempel på en neglisjert krise og scorer høyt på alle de tre kriteriene. Krisen var nummer to på lista i både 2019 og 2018, og toppet lista i 2017.
 • Kamerun, som er land nummer to på lista i år, toppet listen i 2018 og 2019. Landet er rammet av tre kriser og det har vært en sterk økning i antallet fordrevne de siste årene, men lite internasjonalt press er lagt på partene til konfliktene for å stanse angrepene på sivile.
Til redaksjonene:

Flyktninghjelpen har multimediemateriale til fri bruk:

 • Rapporten er tilgjengelig her.
 • Video fra Kongo for fri bruk er tilgjengelig her.
 • Bilder fra Egelands besøk for fri bruk i Kongo er tilgjengelig her.
 • Bilder fra alle landene på lista for fri bruk er tilgjengelig her.

For intervjuer eller mer informasjon, kontakt: 

 • Regional medierådgiver for Sentral og Vest-Afrika, Tom Peyre-Costa (i Kongo), e-mail: tom.peyrecosta@nrc.no, Mob: +243812408612, Whatsapp: +33 6 58 51 83 91
 • Flyktninghjelpens medieteam i Oslo på e-mail media@nrc.no eller telefon +47 905 62 329 (ikke SMS).