Les billedteksten Disse jentene og kvinnene er internt fordrevne i Aglal, Mali. De har møtt opp for å motta beskyttelsesutstyr mot covid-19. Foto: Mohamed Salaha / Flyktninghjelpen

Rekordmange fordrevet i eget hjemland

Publisert 20. mai 2021
55 millioner mennesker var på flukt i eget land ved inngangen til 2021 som et resultat av konflikter og naturkatastrofer, ifølge en ny rapport fra Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC). Over dobbelt så mange mennesker er fordrevet i eget hjemland, sammenlignet med tallet på flykninger som har krysset en landegrense.

– Det er sjokkerende at hvert eneste sekund i fjor ble en ny person tvunget på flukt i sitt eget hjemland. Vi har mislyktes i å beskytte verdens mest sårbare mennesker fra både krig og naturkatastrofer, sier Jan Egeland, generalsekretær for Flyktninghjelpen.

Tallet på internt fordrevne har økt jevnt det siste tiåret. Rekordmange 48 millioner mennesker var fordrevet i eget hjemland på grunn av konflikter ved inngangen til 2021, mens syv millioner var fordrevet som følge av naturkatastrofer, viser rapporten.

Menneskeskapte faktorer som økt vold og utvidelse av ekstremistgruppers aktiviteter i Etiopia, Mosambik og Burkina Faso førte til noen av verdens raskest voksende fluktkriser. Langvarige konflikter i land som Den demokratiske republikken Kongo, Syria og Afghanistan fortsatte i tillegg å fordrive et stort antall mennesker.

Mange mennesker ble drevet på flukt flere ganger grunnet en blanding av konflikt og naturkatastrofer. I Jemen ble mennesker som allerede var tvunget på flukt fra krigen fordrevet fra sine midlertidige hjem på grunn av flom. Disse menneskene står igjen som enda mer sårbare og med enda større behov for hjelp.

– Dagens fluktkriser oppstår på grunn av flere sammenkoblede faktorer; inkludert klima- og miljøendringer, langvarige konflikter og politisk ustabilitet. I en verden som er mer skjør som følge av koronapandemien, vil vedvarende politisk vilje og investeringer i løsninger på lokalt og nasjonalt plan være viktigere enn noensinne, sier IDMCs direktør, Alexandra Bilak.


Fakta:
• Rekordmange 55 millioner mennesker er internt fordrevet, ved inngangen til 2021.
o 48 millioner av disse er fordrevet på grunn av konflikt og vold.
o 7 millioner er fordrevet på grunn av naturkatastrofer.
• I fjor ble det registrert over 40 millioner nye fordrivelser, det vil si at en person ble drevet på flukt hvert eneste sekund.
o Rundt 10 millioner nye fordrivelser var forårsaket av konflikt og vold.
o Over 30 millioner nye fordrivelser var forårsaket av naturkatastrofer.

Til redaksjonen:
• Rapporten er tilgjengelig her.

For mer info eller intervju:

For intervju eller mer informasjon, vennligst kontakt:
• Flyktninghjelpens medieteam: 90 56 23 29 eller media@nrc.no.