Flyktninghjelpen er prismottaker av Conrad N. Hilton Humanitarian Prize 2022.

Flyktninghjelpen tildeles Conrad N. Hilton humanitære pris for 2022

Publisert 09. aug 2022
Vi er henrykte over at Flyktninghjelpen har blitt tildelt Conrad N. Hilton Humanitarian Prize for 2022. Dette er verdens største årlige humanitære pris for ideelle organisasjoner, og anerkjenner ekstraordinære bidrag mot å lette menneskelig lidelse.

Peter Laugharn, president og administrerende direktør i Conrad N. Hilton Foundation, kunngjorde prisen: – Med rekordhøye 100 millioner mennesker på flukt fra krig og forfølgelse globalt, er Flyktninghjelpens arbeid akkurat nå avgjørende når det gjelder organisasjonens evne til å nå mennesker i de vanskeligste omstendighetene, og å gjøre det i stor skala.

– Juryens valg av Flyktninghjelpen som mottaker av årets Hilton humanitære pris anerkjenner viktigheten av arbeidet for å hjelpe og beskytte mennesker på flukt mens de lager en ny framtid for seg selv.

Avgjørende støtte for verdens flyktninger

Jan Egeland, Flyktninghjelpens generalsekretær, sa: – Vi er beæret over å motta denne prestisjetunge humanitære prisen i en tid hvor vi blir utfordret som aldri før i å nå, hjelpe og beskytte mennesker som er tvunget til å flykte fra krig og undertrykkelse.

Over 100 millioner mennesker over hele verden har blitt tvunget til å flykte fra hjemmene sine – flere enn noensinne tidligere i historien. Millioner av mennesker på flukt lever i områder som er vanskelige å nå for hjelpeorganisasjoner, noe som ofte etterlater dem neglisjerte og uten håp.

– Vi er vitne til den ene ødeleggende krisen etter den andre, forklarte Egeland. – Autoritære regimer og brutale væpnede aktører forsøker å hindre oss i å nå mennesker med behov for hjelp, og bistandsbudsjetter reduseres til en brøkdel. Støtten og anerkjennelsen fra Hilton Foundation er derfor svært viktig for arbeidet vårt, i en utfordrende tid. Verdens fordrevne må ikke overses eller glemmes.

– Prisen er en stor anerkjennelse av våre ansatte, som jobber utrettelig med å støtte og være stemmen for fordrevne mennesker over hele verden, under utfordrende og noen ganger farlige omstendigheter.

Om Flyktninghjelpen

Siden organisasjonen ble stiftet i 1946 har Flyktninghjelpen arbeidet for å beskytte rettighetene til sårbare mennesker i kriser som er fordrevet på grunn av vold. Vi støtter sivile i væpnede konflikter, og prioriterer neglisjerte og lite tilgjengelige områder hvor tilgangen på bistand er begrenset. I økende grad støtter vi også mennesker som er fordrevet av katastrofer, de negative effektene av klimaendringer og generell vold.

Flyktninghjelpens arbeid er drevet av behovene til mennesker på flukt. Vi lytter til mennesker i nød, og samarbeider med lokale organisasjoner og lokalsamfunn for å respondere på en løsningsorientert måte innenfor den gitte konteksten. Vi samarbeider også med internasjonale og nasjonale organisasjoner for å sikre effektiv koordinering. Vi står opp for rettighetene til flyktninger og internt fordrevne som ofte ikke har en stemme, og vi fortsetter å kjempe for positive endringer på høyeste nivå.

I 2021 hjalp Flyktninghjelpen 10 millioner mennesker verden over. Vi arbeider nå i mer enn 35 land, med både nye og langvarige kriser. For å nevne noen eksempler har vi i år mobilisert for å støtte mennesker rammet av jordskjelvet i Afghanistan, krigen i Ukraina og den stadig forverrede tørken i Somalia.

Om Conrad N. Hiltons humanitære pris

Hvert år vurderer Hilton Foundation nominasjonsinnleveringer fra ideelle organisasjoner fra hele verden. Et uavhengig, internasjonalt jurypanel foretar det endelige valget etter en grundig kontrollprosess.

Over årene har Hilton Foundation donert mer enn 41 millioner dollar til mottakere av prisen. Flyktninghjelpen slutter seg til gruppen av 26 prisvinnere, inkludert CAMFED, Homeboy Industries og Task Force for Global Health.

Prisen vil formelt bli tildelt Flyktninghjelpen 21. oktober 2022 på Hilton Humanitarian Symposium and Prize Ceremony. Arrangementet vil finne sted på Beverly Hilton Hotel i Beverly Hills, CA, under temaet "The Power of Perseverance" («Utholdenhetens kraft»).