Lviv togstasjon: Ukrainere står i kø for å komme seg på et tog til Polen. Foto: Christian Jepsen/Flyktninghjelpen

100 millioner mennesker på flukt: – Vi er vitne til kolossale menneskelige lidelser

Publisert 23. mai 2022
Uttalelse av Jan Egeland, Flyktninghjelpens generalsekretær:

– Det nye giganttallet på hundre millioner mennesker på flukt i verden i dag er et dystert bevis på at verdensledere svikter mennesker i nød på det aller groveste. Bak tallene er det familier uten tak over hodet, barn uten tilgang på skole og hele samfunn som står ovenfor hungersnød. Vi er vitne til kolossale menneskelige lidelser.

– Krigen i Ukraina har ikke bare fordrevet 14 millioner mennesker fra deres hjem, men har også presset det globale tallet på mennesker på flukt til over hundre millioner for første gang i historien. Ukraina-krisen har også ført til en skarp økning i mat- og drivstoffpriser i mange av verdens kriseområder. Dette forverrer en allerede vanskelig situasjon for mennesker på flukt og vi ser konsekvensene i mange av de områdene hvor vi arbeider - fra Somalia til Jemen.

– Samtidig er bistandssystemet overbelastet og underfinansiert. Vi kan ikke hjelpe hundre millioner mennesker i nød uten mer støtte. Det er dobbelt så mange mennesker med behov for hjelp i dag sammenlignet med et tiår siden. Vi trenger dobbelt så mye støtte for å kunne hjelpe dem til å overleve deres livs største kriser.

For mer informasjon eller intervju, vennligst kontakt: