A displaced family in Dori, Burkina Faso. Photo: Jacques BOUDA/NRC

Rekordmange 71 millioner internt fordrevne globalt

Publisert 11. mai 2023|Oppdatert 10. mai 2023
Antallet mennesker på flukt i eget land nådde 71,1 millioner ved utgangen av 2022. Dette er rekordhøyt og en økning på 20 prosent fra året før, ifølge en ny rapport fra Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC).

– Dagens fluktkriser vokser i omfang og kompleksitet, og faktorer som matmangel, klimaendringer og eskalerende og langvarige konflikter forverrer situasjonen, sier IDMCs direktør, Alexandra Bilak.

– Økte ressurser og mer forskning er avgjørende for å styrke forståelsen og for å bedre kunne møte behovene til mennesker på flukt.

Nesten tre fjerdedeler av verdens internt fordrevne bor i bare 10 land - Syria, Afghanistan, Den demokratiske republikken Kongo, Ukraina, Colombia, Etiopia, Yemen, Nigeria, Somalia og Sudan. Mange har flyktet fra langvarige konflikter som fortsatte å drive mennesker på flukt fra sine hjem i 2022.

– Konflikter og katastrofer la seg på toppen av hverandre i fjor, forverret situasjonen for mange allerede sårbare mennesker og førte til fluktkriser i en skala vi aldri før har sett maken til, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland.

– Krigen i Ukraina resulterte også i en global matkrise som har undergravd årevis med fremskritt i å redusere global sult og underernæring.

Antallet nye interne fordrivelser var også rekordhøyt i 2022 og mange mennesker ble drevet på flukt flere ganger. Tallet på 60,9 millioner nye interne fordrivelser er en økning på 60 prosent fra året før. Krigen i Ukraina resulterte alene i 17 millioner fordrivelser innad i landet, da mange måtte flykte gjentatte ganger på grunn av raskt skiftende frontlinjer. Monsunflommer i Pakistan utløste 8,2 millioner fordrivelser.

Konflikter og vold sto bak 28,3 millioner av de nye interne fordrivelsene i fjor, et tall som er tre ganger høyere enn det årlige gjennomsnittet det siste tiåret. Utover Ukraina, ble ni millioner eller 32 prosent av den globale totalen registrert i Afrika sør for Sahara. Den demokratiske republikken Kongo sto for rundt fire millioner og Etiopia litt over to millioner fordrivelser.

Samtidig økte antallet fordrivelser forårsaket av katastrofer med nesten 40 prosent sammenlignet med året før, og nådde 32,6 millioner. Værfenomenet La Niña som fortsatte å herje for tredje året på rad står hovedsakelig bak denne økningen. Sør-Asia registrerte det høyeste regionale tallet, og overgikk Øst-Asia og Stillehavet for første gang på et tiår. På Afrikas horn utløste den verste tørken på 40 år 2,1 millioner fordrivelser, inkludert 1,1 millioner i Somalia alene, og førte til akutt mangel på matsikkerhet i hele regionen.

Rapporten viser at mangel på matsikkerhet ofte er en konsekvens av fordrivelser og kan ha varig innvirkning på både de fordrevne og vertssamfunn. Men bedre data og analyser er fortsatt nødvendig for å forbedre forståelsen av forholdet mellom matsikkerhet og fordrivelse. Å forstå denne sammenhengen er nøkkelen til å forstå hvordan internt fordrevne blir påvirket av forstyrrelser i matsystemer, og hvordan fremtidige investeringer i matsikkerhet vil være avgjørende for å skape løsninger.

– Det er et økende behov for langvarige løsninger for å møte utfordringene fordrevne mennesker står overfor, sier Bilak.

– Disse spenner fra økt kontanthjelp og jobbskapingsprogrammer, til investeringer i risikoreduserende tiltak som styrker motstandskraften i lokalsamfunnene.

 

Til redaksjonen:

  • Besøk vår landingsside for å last ned hele rapporten, utforske interaktiv infografikk, landsspesifikk informasjon og videoer.
  • Bilder, video og rådatasett er tilgjengelig på forespørsel.

 

Om IDMC:

Hver dag flykter mennesker fra konflikter og katastrofer og blir internt fordrevet i sine egne land. IDMC, etablert i 1998 som en del av Flyktninghjelpen, leverer data og analyser og støtter partnere i å identifisere og implementere løsninger for internflukt.

 

For mer informasjon eller intervjuer, vennligst kontakt:

Flyktninghjelpens medieteam i Oslo: media@nrc.no, +47 90 56 23 29

 

IDMC i Genève:

Kristiana Papi, kommunikasjonsspesialist, kristiana.papi@digacommunications.com, +44 757 238 2252

Cora Bauer, kommunikasjonsspesialist, cora.bauer@digacommunications.com, +44 778 789 7467

Dawn Vout, leder for eksterne relasjoner, dawn.vout@idmc.ch, +41 78 656 4622