DRAPENE PÅ DEMONSTRANTENE I GAZA:

Bringer marerittene tilbake

14 år gamle Reham er lettet over at faren Tareq Qudaih fortsatt er i live, etter at han ble skutt i beinet av en israelsk snikskytter. Flashbacks fra tidligere kriger gir henne mareritt og holder henne våken om natten.

Den 30. mars 2018 markerte starten på en seks uker lang kampanje bestående av flere protester på Gaza-stripen, langs grensen mellom Gaza og Israel. Av de palestinske organisatorene kalles demonstrasjonen for «Returmarsjen», og de krever at palestinske flyktninger og deres etterkommere skal få returnere til det som i dag er Israel og de okkuperte palestinske områdene. Det var meningen at protestkampanjen skulle vare mellom 30. mars og 15. mai. Fem teltleirer ble satt opp 500-700 meter fra gjerdet mot Israel og skulle bli stående kampanjen gjennom. Den 25. april erklærte Hamas at protestene ville fortsette også etter den 15. mai. 

Les mer om hvorfor palestinerne på Gaza protesterer her.

Gaza-ofrene i bilder

Førti palestinere har blitt drept og 5.511 såret under masseprotestene langs grensegjerdet mellom Gazastripen og Israel siden den 30. mars, ifølge tall fra FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) den 26. april. Det har blitt avholdt protester hver fredag siden den 30. mars.

Marerittene vender tilbake

Reham (14) deltok på demonstrasjonene sammen med foreldrene, søsteren og hennes to brødre den 29. mars. Dagen etter, den 30. mars ble faren hennes skutt i beinet, som nå kanskje må amputeres. Siden da har Reham slitt med tilbakevendende mareritt, og hun sliter på skolen.

Flyktninghjelpen hjelper nå barn som sliter med krigstraumer gjennom vårt Bedre Læring-program, som gir støtte til elever, lærere og foresatte i Gaza.

Les mer om Flyktninghjelpens Bedre Læring-program.

Tar vare på sin sårede ektemann

Manarah Qudaih, Rehams mor, tar vare på sin ektemann Tareq Qudaih, som ble skutt mens han deltok i protestmarsjene fredag 30. mars 2018. Hun frykter at ektemannen nå må amputere beinet.

Sørger over sønnens død

Rawiah Abu Samour er moren til Omar Abu Samour, som ble drept den 30. mars 2018. Omar var en 26-år-gammel bonde, og ble drept på jobb i Khan Yunis i Gaza om morgenen den første dagen av «Returmasjen».

Omars kone forteller at datteren deres på to og et halvt år spør etter faren, og ikke klarer å forstå at han er borte. Omars mor insisterer på at Omar ikke deltok på demonstrasjonene, men jobbet på familiens jord den morgenen, rundt 700 meter fra grensegjerdet.

«Må Allah hjelpe oss»

Jehad Abu Jamous’ kone, Ghadeer, sammen med hennes to barn. Ektemannen Jehad ble skutt i hodet.

Den 30 år gamle selgeren ble skutt i hodet da han deltok på demonstrasjonene sammen med sin kone og barn. - Vi dro dit for å vise israelerne at vi står fast på vår rett til vårt land og vårt ønske om å returnere dit en dag, sier en av Jehads slektninger.

Jehad var eneforsørger for familien, og forsørget sin kone, deres fire barn, hans fire svaksynte søstre, hans to brøde, hans blinde far og sin mor. - Nå har vi ingen til å forsørge oss, sier Jehads kone. - Må Allah hjelpe oss.

Krever at noen stilles til ansvar 

Flyktninghjelpens generalsektretær Jan Egeland sier at de som står bak drapene på sivile palestinere i Gaza må stilles til ansvar.

- Den pågående blokaden av Gazastripen og de ekstreme økonomiske konsekvensene for sivilbefolkningen kan ikke rettferdiggjøres, og utgjør ikke noe annet enn kollektiv avstraffelse. Og nå, vilkårlig skyting av fredelige demonstranter i deres eget land, mens de løper vekk, mens de veiver med flagg, mens de ber, mens de rapporterer, mens de gir førstehjelp eller mens de dyrker jord. Det er avskyelig. Dette kan ikke få fortsette og de som står bak må bli stilt til ansvar, sier Egeland i en pressemelding publisert 9. april.