Afghanistan

Endelig kan Amina (7) smile

Et hjem til jul
Nye sko, nye vinterklær og et nytt varmt og trygt hjem. Amina (7) har all grunn til å smile.


Nå får 1.500 av de mest sårbare familiene som er på flukt og som har søkt inn til storbyen Kabul hjelp før vinterkulden setter inn. Aminas familie er blant disse.

Situasjonen var en helt annen da vi besøkte Amina og hennes familie i november.

– Det er veldig kaldt, men vi har ikke penger til å kjøpe varme klær eller tepper. Og hjemmet vårt har ikke dør eller vinduer, fortalte hun.

FØR: Frem til nå nylig bodde Gulla (45) og barna i dette enkle teltet i en av Kabuls fattige bydeler. Når det regnet, ble teltplassen omgjort til et gjørmehull. Foto: Enayatullah Azad / Flyktninghjelpen

Hjemmet hennes bestod kun av en enkel plastpresenning til tak, noen tepper utgjorde veggene og en plastmatte dekket jordgulvet. Slik hadde hun bodd halvparten av sitt korte liv. Amina og søsknene manglet også sko og varme klær.

Familien hadde én enkelt lyspære, som eneste lyskilde. Den var koblet til naboens strømnett og Gulla betalte for bruken. Når det regnet seg vannet inn i teltet, og kulde og snø gjorde det umulig å holde varmen. Vinteren i Afghanistan og Kabul kan være like kald som mange steder i Norge.

Les mer om hvordan Amina og familien bodde tidligere.

NÅ: Etter å ha bodd fire år i et telt kan Gulla (45) og de fem barna endelig flytte inn i et hus. Foto: Enayatullah Azad / Flyktninghjelpen

Nytt hjem

Nå har moren Gulla (45) og de fem barna, sammen med 1.500 andre sårbare familier, fått hjelp til å bygge seg et enkelt hus med vinduer og dør. De har også fått hjelp til å skaffe seg varmeovner og brensel samt vinterklær.  

Tidligere bodde Amina og Fatima i et iskaldt telt, uten oppvarming. De kranglet over den ene jakken familien hadde. Se hvordan de har fått det etter at de fikk et nytt hus og vinterklær!

Familier som har søkt tilflukt i storbyene kalles ofte de glemte flyktningene. Mer enn halvparten av verdens fordrevne bor i urbane områder hvor de søker beskyttelse og hvor det er lettere å finne lønnet arbeid. I Afghanistan lever mer enn 1,2 millioner fordrevne i slike bosettinger.

ENDELIG: Gulla (45) og barna trives i det nye huset. Nå holder de varmen og de føler seg tryggere. Foto: Enayatullah Azad / Flyktninghjelpen

– Nå klarer vi oss

Flyktninghjelpen har endret livene våre. Nå skal vi klare oss, sier Gulla.

Det nye huset har fått tepper på gulvene, og Gulla har kjøpt varme dyner, sko og vinterklær til både seg selv og barna. Hun har også kjøpt brensel og installert en varmeovn.

Tidligere måtte søsteren min og jeg dele på én jakke. Nå har vi alle fått hver vår jakke og trenger ikke krangle om hvem som skal ha den på.
Fatima (9)

– Nå klarer vi å holde varmen, og jeg har kjøpt ved for vinteren. Endelig kan vi slå oss til ro i et nytt hjem, og vi har det vi trenger, sier Gulla, og fremmer et siste ønske: – Jeg skulle ønske at jeg hadde råd til å sende barna på skolen.

De to eldste sønnene må fremdeles dra ut i byens gater hver eneste morgen for å samle metall, plast og papp som de selger for å skaffe penger til mat.

KLÆR SOM VARMER: Nye sko og varme vinterklær gjør at Gulla og barna kan holde varmen gjennom vinteren. Foto: Enayatullah Azad / Flyktninghjelpen

– Vi måtte dele på én jakke

– Tidligere måtte søsteren min og jeg dele på én jakke. Nå har vi alle fått hver vår jakke og trenger ikke krangle om hvem som skal ha den på. Vi har også fått nye sko og andre klær, og ikke minst, jeg har fått ny kjole, sier Fatima (9), som er Aminas eldre søster.

Varme-klar_web_GMM_1024x4484.jpg

Fatima viser stolt frem den nye røde kjolen. – Den kostet kun 600 afghani (litt over 60 norske kroner), og jeg er så glad. Det nye hjemmet er koselig og varmt. Vi har nok klær, og vi har nok tepper til å holde oss varme gjennom natten.

Mobile team

– Vi har mobile team som jobber i disse bosettingene. På samme måte som i etablerte leirer, jobber vi her med å beskytte og hjelpe særlig sårbare familier. Mange av familieoverhodene er enker som har ansvaret for store familier med mange barn, sier Astrid Sletten, som leder Flyktninghjelpens arbeid i Afghanistan.

Les mer om hvordan vi redder liv og skaffer familier på flukt tak over hodet.

Mange av barna er født på flukt og har aldri hatt et ordentlig hjem. Foreldrene har ikke råd til å sende barna på skole, og de vokser opp uten å ha lært seg å lese og skrive.
Astrid Sletten, Flyktninghjelpen

Hun forteller om barn som er underernærte, som mangler varme klær og som løper rundt barbent, selv på vinteren. Barn helt ned i tiårsalderen jobber med å samle plast, papir og skrapmetall som de selger, for å skaffe penger til mat.

– Mange av barna er født på flukt og har aldri hatt et ordentlig hjem. Foreldrene har ikke råd til å sende barna på skole, og de vokser opp uten å ha lært seg å lese og skrive, sier Sletten.

Astrid Sletten utenfor teltet som var familiens hjem i fire år. Foto: Enayatullah Azad/Flyktninghjelpen

– Vi ser at det nytter

Men Sletten, som har viet mange av sine år til å hjelpe de afghanske familiene, nekter å gi opp.

– Vi ser at det nytter. Det varmer hjertet mitt hver gang vi skaffer en familie et nytt hjem eller når jeg ser at nok en gutt eller jente kan begynne på skolen. I fjor nådde vi frem med hjelp til over 600.000 tusen afghanere. Det tilsvarer hele Oslos befolkning.

– Men dette hadde vi ikke fått til uten støtten fra våre faddere og generøse givere, understreker hun.

I fjor sørget vi for at over 77.000 mennesker på flukt i Afghanistan fikk hjelp til å skaffe seg tak over hodet.

Et-hjem_web_GMM_1024x448.jpg