Elleve barn som mottok støtte fra Flyktninghjelpen på Gaza

Drept i israelske angrep

Rula (5), Tala (13) og Yara (9) på bildet over fikk hjelp til å takle krigstraumene. Så ble de alle drept i israelske luftangrep.

Den siste uken er 60 barn drept i israelske luftangrep på Gaza-stripen. Elleve av disse barna deltok på Flyktninghjelpens psykososiale program for å lære seg å håndtere traumer.  

Alle barna var mellom fem og 15 år gamle og ble drept i sine hjem på Gazastripen. Gaza er et av verdens tettest befolkede områder, med over 5.000 innbyggere per kvadratkilometer. Området er mindre enn Oslo by, men har tre ganger så mange innbyggere.

- Vi er knust over å høre at elleve barn vi hjalp med traumer ble bombet mens de var i hjemmene sine og trodde at de var trygge, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland.

Flyktninghjelpen hjelper mennesker på flukt i over 30 land verden over, inkludert Palestina og Gaza. Støtt vårt arbeid i dag.

Les billedteksten GAZA BY: Barn går gjennom ruinene av en bygning etter et israelsk luftangrep flyktningleiren Al Shati. En kvinne og sønnen hennes døde i luftangrepet, og flere andre ble såret. Foto: M. Hajjar / Flyktninghjelpen

– Stopp galskapen

– De er nå borte. De ble drept sammen med familiene sine, begravet med drømmene og marerittene som hjemsøkte dem. Vi oppfordrer Israel til å stoppe denne galskapen: Barn må beskyttes. Hjemmene deres er ikke mål. Skoler er ikke mål. Spar disse barna og deres familier. Stans bombingen nå, sier Egeland.

Mer om de drepte

Lina Iyad Sharir (15) ble drept sammen med begge foreldrene i hjemmet sitt 11. mai i nabolaget Al Manara i Gaza by. Hennes to år gamle søster Mina fikk tredjegrads forbrenning og er fortsatt i kritisk tilstand.

Hala Hussein al-Rifi (13) ble drept natt til 12. mai da et luftangrep traff boligblokken Salha i Tal Al-Hawa-området i Gaza. Angrepet drepte også fire år gamle Zaid Mohammad Telbani og hans mor Rima, som var gravid i femte måned. Zaids søster er fortsatt savnet og antas å være død.

Flere luftangrep 16. mai i gaten Al Wahda i sentrum av Gaza by drepte åtte barn som Flyktninghjelpen jobbet med, sammen med flere familiemedlemmer. Disse inkluderte Tala Ayman Abu al-Auf (13) og hennes 17 år gamle bror. Deres far, Dr. Ayman Abu al-Auf, var sjef for indremedisin ved Shifa-sykehus i Gaza by. Han ble også drept.

De samme angrepene drepte også Rula Mohammad al-Kawlak (5), Yara (9) og Hala (12) – alle søstre – sammen med kusinen Hana (14), og flere andre av deres slektninger, samt søstrene Dima (15) og Mira (11) fra familien Rami al-Ifranji samt nabojenta Dana Riad Hasan Ishkantna (9).

I samme område 17. mai ble Rafeef Murshed Abu Dayer (10), en annen student hjulpet av Flyktninghjelpen, drept etter at granatsplinter traff henne og hennes to brødre mens de spiste lunsj i hagen til Ghazi Shawa-bygningen. Rafeefs 11-årsdag hadde vært neste uke 25. mai.

 

Verdens største utendørs fengsel

På Gaza-stripen har gjentatte kriger, over 50 år med okkupasjon og den 15 år lange israelske blokaden gjort livet nærmest ulevelig for nærmere to millioner palestinere. Barn og unge vokser opp i et samfunn preget av frykt, usikkerhet, håpløshet og mangel på: utdanning, arbeid, helsetilbud, mat, livsnødvendigheter og bevegelsesfrihet. Mange palestinere og hjelpeorganisasjoner omtaler Gaza-stripen som verdens største utendørs fengsel, hvor fangevokteren er Israel.

Les billedteksten ØVELSER: Zaina Omar (12) og klassevenninner på skolen Asma Bint Abi Bakr i Gaza gjør fysiske øvelser for å redusere stress og mestre traumer. Øvelsene inngår i Flyktninghjelpens program Bedre læring.

6 av 10 opplever traumemareritt

Seks av ti palestinske barn på Gazastripen opplever traumemareritt viser en studie fra Flyktninghjelpen. Vi samarbeider derfor med 118 skoler på Gaza og når ut til 75.000 skolebarn med psykososial støtte gjennom et program kalt Bedre læring. 

– Volden barna er vitne til på Gazastripen kommer i tillegg til en allerede vanskelig situasjon som påvirker deres mentale helse negativt. Å leve under en blokade og krig har berøvet mange barn for venner og nære slektninger, har Egeland tidligere uttalt om situasjonen for barna i området. 

Les billedteksten GAZA 2017: Jan Egeland besøker en familie vi hjelper i Beit Lahia, nord på Gazastripen. Familien bodde fortsatt i et telt, tre år etter krigen i 2014. Foto: Mohammed Masharawi/Flyktninghjelpen

– Blokaden må heves

– Som et akutt tiltak, ber vi alle parter om en øyeblikkelig våpenhvile slik at vi kan nå frem til dem med behov for hjelp og forhindre tap av flere sivile, sier Egeland.   

– Men sannheten er det blir verken fred eller sikkerhet så lenge den systemiske urettferdigheten vedvarer. Blokaden av Gaza må heves og okkupasjonen av Palestina må opphøre, dersom vi skal kunne forhindre at barn blir drept og traumatisert og nye voldsspiraler oppstår med bare noen års mellomrom.  

Les mer om vårt arbeid i Palestina her.