Når alarmen går:

Slik redder vi liv der krigen raser

Regina (37) og barnebarnet Flavia (5) utenfor kirken i Ezo.

NRC's Emergency Rapid Response Mobile (ERRM) team.

Regina (37), hennes fem barn og barnebarnet Flavia har tilbragt nok en natt i kirken i Ezo. Utenfor venter utålmodige kirkegjengere på at morgenmessen kan starte. Når solen går ned, fylles kirken på ny opp av menn, kvinner og barn som har flyktet fra krig og vold noen dagsmarsjer lenger sør.

"Væpnede menn omringet landsbyen vår og begynte å drepe. Noen ble slaktet, andre ble lemlestet. De overlevende gjemte seg i skogen."
REGINA (37), overlevende fra Tambura

Det ble nok en søvnløs natt. Flavia ble på ny hjemsøkt av mareritt: Redselsfulle skrik og gråt som ikke lar seg stoppe. Femåringen har sett døden på nært hold. Bildene av foreldrene som slaktes ned av krigshissende ungdommer har brent seg fast i barnesinnet.

"Jeg sørger over tapet av datteren og svigersønnen min, moren og faren til barnebarnet jeg tar vare på."
REGINA (37)

Kjemper mot sulten, sorgen og frykten

Regina samler sammen det lille hun har av eiendeler. Utenfor starter en ny dag med bekymringer.

Hvordan skal hun klare å trøste fem år gamle Flavia? Hvordan skal hun skaffe mat til barna?

"Sulten gnager. Jeg tenker på maten jeg la igjen i hagen min. Barna har ingenting å spise, de har ingen klær. Jeg er så trist."
REGINA (37)

Regina klarer å skrape sammen noen slanter til mat ved å selge ved til lokalbefolkningen. Også denne morgenen drar hun i vei for å samle ved, men hun har konstant dårlig samvittighet for at hun må overlate Flavia til de andre barna i familien.


Det Regina ikke vet er at Flyktninghjelpens nødhjelpsteam er på vei for å hjelpe henne og de andre familiene i Ezo.

Nødhjelp der krig og vold raser

I Sør-Sudan har krig og væpnet konflikt drevet millioner av mennesker på flukt. Mange ender opp i konfliktområder uten tilgang til humanitær hjelp, og hvor hjelpeorganisasjonene har begrenset eller ingen tilgang.

Dette har dessverre blitt en del av hverdagen vår i de fleste landene hvor vi jobber. Men de siste ti til femten årene har Flyktninghjelpen tilpasset seg og funnet måter å jobbe på som gjør at vi i større grad når frem med livreddende hjelp også i disse krevende områdene.

Våre nødhjelpsteam i Sør-Sudan er en del av denne satsingen. De opererer i områder herjet av voldshandlinger og flomødeleggelser.

I verdens yngste stat fortsetter den ødeleggende konflikten å fordrive millioner av mennesker

I 2011 fikk Sør-Sudan uavhengighet fra Sudan, noe som gjorde slutt på Afrikas lengste borgerkrig. To år senere brøt det ut en voldelig konflikt etter politisk uenighet mellom president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar. Som et resultat har over fire millioner mennesker blitt tvunget til å flykte til nabolandene eller til andre deler av Sør-Sudan.

Mer enn 1,6 millioner mennesker er fortsatt på flukt i Sør-Sudan. Av disse bor 75 prosent i vertssamfunn, og de resterende 25 prosent bor i leirer. I tillegg er mange fordrevet fra sine hjem på grunn av flom.

Krigshandlingene er betydelig redusert siden dannelsen av overgangsregjeringen i februar 2020. Lokale konflikter har imidlertid økt.

Antall mennesker som sulter eller står i fare for å sulte hadde økt til over syv millioner i fjor sommer.

I dødens bakgård

45.000 flyktet fra voldsorgiene i Tamura. De reddet livet, men nå kjemper de en daglig kamp for å overleve.

De forlot alt de eide. Nå sover de under åpen himmel. De sulter og de er traumatiserte.

Drap og terror

Tidlig i juni 2021 brøt det ut voldelige sammenstøt i Tambura County mellom væpnede grupper som tilhører forskjellige fraksjoner av regjeringen. I en rapport fra Amnesty International ble dusinvis av sivile drept og rundt 80.000 tvunget til å flukte fra hjemmene sine mellom juni og oktober.

Deprose Muchena, som er direktør for Amnesty International i Øst- og Det sørlige Afrika beskriver overgrepene som omtales i rapporten slik:

"Drap, terror, ødeleggelse og splittelse fulgte etter at politikere hadde pisket opp etnisk hat og mobiliserte ungdom til kamp. Vitnesbyrdene vi har samlet forteller om ufattelig vold, inkludert drap på sivile, lemlestelser, ildspåsettelser og folk som flyktet for livet."
DEPROSE MUCHENA, direktør for Amnesty International i Øst- og Det sørlige Afrika

Blodige vitnesbyrd og skrik om hjelp

Gracia Eluzeyo (35) med to av sine tre barn.

Gracia Eluzeyo (35) med to av sine tre barn.

Gracia Eluzeyo (35) måtte flykte sammen med sine tre barn etter at mannen hennes ble drept.

– Jeg ble fortalt at mannen min var skutt. Det var skriking og lyder av skudd over alt. Han lever ikke lenger. Andre familiemedlemmer fant liket og begravde ham, sier hun.

Phillip Kamillo (52).

Phillip Kamillo (52) opplevde drepingen på nært hold:

– En blind person ble brutalt slaktet, liket ble dumpet i et hus og huset ble satt i brann. Barn, mennesker med nedsatt funksjonsevne og eldre ble nådeløst angrepet og brutalt myrdet i landsbyene i Tambura.»

Israel Jackson Antibati (14).

Israel Jackson Antibati (14) har søkt beskyttelse sammen med sin tante i Ezo:

– Væpnede menn angrep hjemmet vårt og drepte faren, moren og broren min. Jeg løp for livet inn i skogen. Her traff jeg andre som var på flukt og gikk til fots sammen med dem til Ezo.

Elizabeth Antony Tumo (25) med et av sine barn.

Da mannen ble drept flyktet Elizabeth Antony Tumo (25) til Ezo sammen med de tre barna. Det kommer fra landsbyen Nambia, som var episenteret for voldshandlingene.

Familien sover nå i kirken i Ezo.

– Her er ikke noe privatliv, og om morgenen får vi beskjed om å forlate kirken, for å gi plass til de som skal delta på morgenmessen, forteller hun.

Hun savner også toaletter og dusj.

– Hvis jeg vil ta en dusj, har jeg ingen steder å gå. Det er ikke noe sted hvor kvinnene kan ha privatliv.

Phillip Kamillo (52).

Phillip Kamillo (52).

Israel Jackson Antibati (14).

Israel Jackson Antibati (14).

Elizabeth Antony Tumo (25) med et av sine barn.

Elizabeth Antony Tumo (25) med et av sine barn.

Alarmen går


"Hvis ikke den humanitære hjelpen økes, vil folk fortsette å dø av sult og sykdommer som kan forebygges."


CHARLES ABEL SUDANI, myndighetenes respresentant i Ezo

I juli gikk alarmen. Myndighetenes representant i Ezo, Charles Abel Sudani, kontaktet Flyktninghjelpen og andre hjelpeorganisasjoner i landet.

Vi responderte umiddelbart, og var den første hjelpeorganisasjonen som startet opp med å gi livreddende hjelp.

Charles Abel Sudani er myndighetenes respresentant i Ezo. Den 15. november uttalte Sudani til nyhetsbyrået Anadolu Agency at tallet på sivile som hadde flyktet fra Tambura til Ezo hadde passert 45.000 og at matmangelen var kritisk.

"De flyktet fra alt de eide, og nå sulter de, forklarte han."
Charles Abel Sudani, myndighetenes respresentant i Ezo.

Sudani takket de humanitære organisasjonene for all støtten, men uttrykket at bistanden så langt hadde vært utilstrekkelig for å møte de enorme hjelpebehovene.

Hvis ikke den humanitære hjelpen økes, vil folk fortsette å dø av sult og sykdommer som kan forebygges, advarte han.

Hjelpen er på vei

Ahmed Alberawi, som leder Flyktninghjelpens beredskapsrespons i Sør-Sudan, setter sammen et team som skal gjennomføre en større nødhjelpsdistribusjon i Ezo.

Teamet består av Loke Raymond Okello (ansvarlig for husly), Dickens Leju Dingiri (ansvarlig for beskyttelse av sivile), Sitima Joyce Justin (utdanningskoordinator), Lumago Moses (ansvarlig for vann og sanitære forhold) og teamleder Obale Moses.

Loke Raymond Okello og Lumago Moses har allerede tilbrakt to måneder i Ezo for å kartlegge hjelpebehov, registrere mottakere og forberede selve nødhjelpsoperasjonen. De er fortsatt i Ezo og klare til å bli gjenforent med resten av teamet og starte distribusjonen.

Okello og Moses har også satt opp 12 toaletter, åtte dusjer og åtte vannpumper. Nå er byggingen av nye klasserom godt i gang. Men behovene er enorme. Siden juni har mer enn 45.000 barn, kvinner og menn kommet til Ezo, og hver dag ankommer nye mennesker.


DAG #1

En hektisk uke starter

Obale Moses foretar en rutinemessig sikkerhetssjekk. I bakgrunnen skimter vi Loke Raymond Okello.

Obale Moses foretar en rutinemessig sikkerhetssjekk. I bakgrunnen skimter vi Loke Raymond Okello.

AHMED ALBERAWI, som leder Flyktninghjelpens beredskapsrespons i Sør-Sudan, orienterer teamet.

For Obale Moses er det å sjekke sikkerheten blant de daglige rutinene.

Orienterer teamet

– Jeg må minne dere på at Ezo regnes som et særlig vanskelig tilgjengelig område, sier Alberawi.

– Vi er i løpende dialog med våre sikkerhetsfolk og andre partnere. Nå er sikkerhetsklareringen gitt, men det krever selvfølgelig at dere følger sikkerhetsinstruksene nøye, og vurderer situasjonen fra time til time.

"Sørg for at dere har med alt av nødvendig utstyr, inkludert kommunikasjonsutstyr, telt og soveposer."
AHMED ALBERAWI, leder av Flyktninghjelpens beredskapsrespons i Sør-Sudan

– Det er viktig at dere sjekker inn med meg for oppdateringer morgen og kveld. Dersom noe skulle skje vil dere raskt kunne bli evakuert.

Tolv hjelpearbeidere drept i 2021
Hjelpearbeid kan være svært farlig i Sør-Sudan, og angrep på hjelpearbeidere har gjort det vanskeligere å levere hjelp til de som trenger det. Dette har også ført til at mange som har behov for livreddende hjelp ikke får det. Tolv hjelpearbeidere ble drept i angrep i 2021, ifølge AWSD.

Teammedlemmene har alle vært på flukt selv, og fått hjelp. Nå har de dedikert seg til å være humanitære hjelpearbeidere, og ønsker å gi noe tilbake. De er lokalkjente, de snakker språket, de vet hvordan det er å være på flukt og de vet hva de skal gjøre for å redde liv.

"Jeg har vært i samme situasjon, og jeg har kjent på kroppen hva det vil si å være på flukt. Jeg var i ferd med å miste håpet, da hjelpearbeiderne ga oss nytt håp."
LOKE RAYMOND OKELLO, teammedlem og tidligere flyktning

– Som dere sikker har hørt er 7.500 fordrevne fra Tambura nylig ankommet Ezo. Disse menneskene har vært på flukt i nesten en uke. Dere må sørge for at vi har nok forsyninger og nødhjelp til å inkludere også disse, sier Alberawi.


DAG #2

Teamet ankommer Ezo

Etter én times flytur fra Juba, Sør-Sudans hovedstad, og en syv timers kjøretur i en firehjulstrekker på gjørmete veier, ankommer Leju, Obale og Sitima bestemmelsesstedet og gjenforenes med Raymond og Lumago. Nå er teamet fulltallig.

Raymond har allerede tilbrakt litt tid i Ezo og møtt fordrevne familier, mødre og barn for å vurdere situasjonen og kartlegge hjelpebehov.

"Jeg så barn med hovne føtter som hadde gått i syv dager eller mer fra Tambura til Ezo. Noen var skadd, og noen var uten klær. Dette er grusomme scener."
LOKE RAYMOND OKELLO, Flyktninghjelpen

Raymond er eksperten som tar seg av oppgaven med å skaffe familier tak over hodet, men han må håndtere andre utfordringer også.

– Veldig ofte er vi de første hjelpearbeiderne på stedet, og som skal møte de humanitære behovene. I første rekke dreier det seg om mat og husly, men mange fordrevne lider av traumer på grunn av alt det vonde de har opplevd. Jeg møter nyankomne familier, og du kan se stresset i ansiktene deres. De er traumatiserte, sier han.


DAG #3

Gjør klar for distribusjon

I løpet av de neste dagene skal Flyktninghjelpens team dele ut penger til mat, samt viktige ting som plastpresenninger, tepper, klær, solcellelamper, såpe og andre hygieneartikler.

Sitina forbereder selve distribusjonen.

To av teammedlemmer har klatret opp på panseret til Flyktninghjelpens Toyota Land Cruiser sammen med Martin Saini, som har ansvaret for myndighetenes nødhjelpsinnsats i Ezo. Han holder en megafon i venstre hånd mens han roper inn i mikrofonen.

– Hør nøye etter. Jeg vet dere er utålmodige og har lidd mye, men nå skal dere få hjelp. Vennligst følg instruksjonene våre, sier han, før han lister opp alt som skal distribueres.

Dickens Leju Dingiri, Flyktninghjelpen

Leju er fylt med sterke følelser. For bare noen uker siden slapp han selv unna kampene og drapene i Tambura.

"For omtrent tre uker siden ble jeg evakuert fra Tambura, samme sted som disse menneskene nettopp flyktet fra. Det var en lørdag og det var sammenhengende skuddveksling fra rundt klokken 10 til 17. Jeg var redd og veldig bekymret for at jeg kanskje ikke ville klare å komme meg bort fra det voldsherjede stedet."
Dickens Leju Dingiri, Flyktninghjelpen

– Dette er mennesker som virkelig trenger hjelp. De flyktet for livet og fikk ikke med seg annet enn det de stod og gikk i. Vår hjelp vil avgjøre om de vil overleve de kommende dagene, ukene og månedene.

Dagsarbeidere er hyret inn for å bistå i arbeidet.

Leju har ansvaret for beskyttelse av sivile. Han forsøker derfor å finne frem til og hjelpe personer med fysiske skader, men også psykiske skader, slik at han kan gi psykisk førstehjelp og henvise de med alvorlige følelsesmessige problemer til mer spesialiserte tjenester.

– Den første opplevelsen, når jeg ankommer et nytt sted hvor folk har søkt tilflukt, er vanligvis følelsen av smerte, sinne, hjertesorg og frustrasjon over å se folk bli tvunget til å leve under slike kummerlige forhold. Jeg prøver imidlertid å fortelle dem at det finnes håp og at alt vil bli bedre.

Dickens Leju Dingiri, Flyktninghjelpen

Dickens Leju Dingiri, Flyktninghjelpen

Sitina forbereder selve distribusjonen.

Sitina forbereder selve distribusjonen.

Dagsarbeidere er hyret inn for å bistå i arbeidet.

Dagsarbeidere er hyret inn for å bistå i arbeidet.

Regina har stilt seg i kø sammen med andre familier. Nå venter de på å bli registrert.

Raymond sørger for orden i køen og at det ikke oppstår panikk.

Regina signerer med et fingeravtrykk. Endelig registrert.

Det er ansatt flere dagarbeidere som skal hjelpe til med å forberede og gjennomføre distribusjonen. De setter sammen nødhjelpspakker og legger dem ut i rader på bakken.

– Det er viktig at alt gjøres i riktig rekkefølge og på en skikkelig måte. Vi må unngå kaos og situasjoner som kan sette sikkerheten til de fordrevne eller våre egne ansatte i fare, sier Obale Moses, som har ansvaret for hele operasjonen.


DAG #4, 5 og 6

Distribusjon

Smil og nytt håp

Regina har endelig fått hjelp.

Regina har endelig fått hjelp.

Jovana Beyegena har allerede rukket å få på plass plastpresenningen, som nå utgjør taket på familiens nye midlertidige hjem.

Jovana Beyegena har allerede rukket å få på plass plastpresenningen, som nå utgjør taket på familiens nye midlertidige hjem.

Satima overveldes av følelser.

Satima overveldes av følelser.

Sitima sammen med rektor Christine Angudeyo ved barneskolen i Ezo.

Sitima sammen med rektor Christine Angudeyo ved barneskolen i Ezo.

Lilian Peter Gift (6).

Lilian Peter Gift (6).

Regina har stått lenge i kø. Endelig er det hennes tur. Hun plasserer den blå posen med nødhjelpsartikler på hodet. For første gang ser vi antydning til et smil om munnen hennes.

Regina har endelig fått hjelp.

"Nå trenger vi ikke sove i kirken lenger. Plastpresenningen blir til tak på det midlertidige og enkle hjemmet vi skal bygge oss her i Ezo. Vi vil få litt mer privatliv og barna vil føle seg tryggere."
Regina (37)

Jovana Beyegena har allerede rukket å få på plass plastpresenningen, som nå utgjør taket på familiens nye midlertidige hjem.

Da mannen ble drept, flyktet Jovana Beyegena (28) til Ezo sammen med sine fire barn. Dagen før fikk hun utdelt familiens nødhjelpspakke. Med hjelp fra gode naboer har hun bygget seg en liten hytte, og plastpresenningen er blitt til tak på det nye midlertidige hjemmet i Ezo.

– Vi er så takknemlige. Med litt hjelp har jeg bygget meg en enkel hytte. Den beskytter både mot sol og regn, og både jeg og barna føler oss litt tryggere, sier hun.

Satima overveldes av følelser.

For noen av teammedlemmene er situasjonen svært utfordrende. Sitima er full av følelser. For over 30 år siden måtte hun selv flykte for livet langs den samme fluktruten.

­– Jeg hadde det på samme måte som disse barna, og i dag er jeg her igjen for å hjelpe familier som er fordrevet fra Tambura. Barndomsminnene er så sterke. Jeg husker fortsatt hvordan vi gikk til fots, og at jeg gråt. Jeg hadde aldri forestilt meg at jeg skulle være tilbake her i dag.

Men hun er glad for å være tilbake.

– Jeg blir glad når jeg ser barn på flukt få muligheten til å komme tilbake på skolebenken.

Sitima sammen med rektor Christine Angudeyo ved barneskolen i Ezo.

"Vi vet at det er for sent å vente til krisen er over med å gjenoppta utdanning. Det handler ikke bare om å lære å lese skrive. Skolen er også stedet hvor barna lærer mestringsteknikker for å håndtere stress og traumer."
Sitima, Flyktninghjelpen

– Et liv på flukt er også krevende for foreldrene. De kan være aleneforeldre eller har måttet flykte alene med barna sine. De må etablere seg på et nytt sted uten sosiale nettverk, familie og venner. Og de sliter ofte med å finne arbeid, slik at de kan forsørge familien. Dette gjør skolen spesielt viktig, understreker hun.

Les mer om hvorfor vi bør investere i utdanning til barn på flukt.

Lilian Peter Gift (6).

Lilian Peter Gift (6) er ett av de 6.000 fordrevne barna som har fått skoleplass. Hun går på Baikpa barneskole. Da Flyktninghjelpen delte ut undervisnings- og læringsmateriell til skolen hennes, fikk Lilian bøker, blyanter, viskelær og blyantspisser.

Lilian snakker på morsmålet Pazande, smiler og sier: – Jeg var så glad for å få bøker og blyanter. Nå kan jeg både tegne og skrive.

Men hun er konstant sulten.

– Det er mange dager at jeg må dra hjem fra skolen fordi jeg er sulten og slapp. Men når mor klarer å skaffe mat, blir vi glade, sier hun.


DAG #7

Tid for hvile

Etter tre dager med distribusjon får teamet endelig tid til å hvile. De er i godt humør, de prater og ler, men de er slitne.

TEAMET: Bak fra venstre: Loke Raymond Okello, Dickens Leju Dingiri. Forran fra venstre: Sitima Joyce Justin, Lumago Moses og Obale Moses.

Totalt 5.156 husstander (30.318 mennesker) har fått utdelt nødhjelpspakker.

"Det var tøffe forhold og hardt arbeid, men vi er glade for at vi kom til Ezo. Vi ser at vi har gjort en forskjell og gitt de fordrevne nytt håp. Vi ser hvordan ansiktene deres har endret seg. Nå ser vi ansikter med smil og barn som leker og ler."
Loke Raymond Okello, Flyktninghjelpen

Teamet kan endelig ta seg en velfortjent hvil.

For Raymond har arbeidet blitt en lidenskap.

– Jeg valgte å bli humanitær hjelpearbeider fordi jeg har vært i samme situasjon selv. Etter en tid står man i fare for å miste håpet. For min del var det de humanitære hjelpearbeiderne som ga oss håp og styrke til å holde ut.

– Jeg elsker å kunne gi noe tilbake, se smilene i ansiktene deres og vite at vi kan endre og redde liv, sier han.

TEAMET: Bak fra venstre: Loke Raymond Okello, Dickens Leju Dingiri. Forran fra venstre: Sitima Joyce Justin, Lumago Moses og Obale Moses.

TEAMET: Bak fra venstre: Loke Raymond Okello, Dickens Leju Dingiri. Forran fra venstre: Sitima Joyce Justin, Lumago Moses og Obale Moses.

Teamet kan endelig ta seg en velfortjent hvil.

Teamet kan endelig ta seg en velfortjent hvil.

Nye oppdrag venter

De fem kollegene har fått enda mer erfaring og lagånden er ytterligere styrket. Nye oppdrag venter.

Flyktninghjelpen har 358 ansatte i Sør-Sudan. De fem teammedlemmene er en del av en større utrykningsstyrke på 44 personer. Neste oppdrag kan være å hjelpe familier som har blitt drevet på flukt av flom, eller hvor flom har isolert lokalsamfunn og avskåret dem fra omverdenen.

Det mangler ikke på oppdrag i et land hvor nesten sju av ti mennesker har akutt behov for humanitær hjelp.

Flyktninghjelpen i Sør-Sudan
I 2020 nådde vi frem med tilreddende hjelp til 1,690,703 mennesker i Sør-Sudan.

  • 100,286 barn fikk hjelp til skolegang.
  • 490,789 mennesker fikk hjelp til å skaffe seg mat.
  • 93,859 mennesker fikk hjelp til å skaffe seg tak over hodet.
  • 38,749 mennesker fikk informasjon og fri rettshjelp.