Sudan
Tolv munner å mette

Hva gjør man som mamma når barna er sultne og man ikke har mat å gi dem?
Sedoni er aleneforsørger for tolv barn. Hun bor i utkanten av Khartoum i Sudan, i et varmt ørkenlandskap. Sedoni og familien hennes opplever ofte å ikke ha nok å spise, og det er mangel på både vann og elektrisitet.
Sedoni er en av mange sørsudanere som lever utenfor samfunnet i Sudan. 2021 markerte tiårsdagen for Sør-Sudans uavhengighet, men 155.000 mennesker er fortsatt strandet som flyktninger i Sudan på grunn av pågående voldshandlinger.
Forholdene er dårlige, og bistanden er uregelmessig. Økonomiske og juridiske utfordringer gjør det vanskelig å finne arbeid, noe som ofte resulterer i at mange ikke har nok å spise.
– Livet mitt er ødelagt og veldig vanskelig. Jeg sover ikke om natten. Barna mine spiste ikke frokost i morges. Jeg snakker med deg, men jeg klarer ikke å la tankene slutte å svirre.
– Jeg sover ikke om natten
Vi setter oss ned sammen med Sedoni i familiens hjem. Hytta de bor i er laget av gjørme. Den inneholder noen få beskjedne senger, en kurv med klær, en vannkjøler og en liten kasse med tallerkener og bestikk. Barn strømmer inn og ut mens vi snakker. Minstejenta på to år klamrer seg til Sedonis bein og kryper opp i morens fang.
Vi spør Sedoni om livet hennes. Hun svarer:
– Hvordan tror du det er? Livet mitt er ødelagt og veldig vanskelig. Jeg sover ikke om natten. Barna mine spiste ikke frokost i morges. Jeg snakker med deg, men jeg klarer ikke å la tankene slutte å svirre.
Flyktninghjelpen jobber for å støtte mennesker på flukt i over 30 land verden over, inkludert Sudan. Støtt arbeidet vårt i dag

Sedoni forteller oss at hun lever for barna. Hver dag våkner hun til en kamp for å skaffe mat og andre ting familien trenger. Pengestøtten hun får fra Flyktninghjelpen går rett til barna.
– Når vi får penger kjøper jeg bare ting til barna mine – som såpe, mel og melk. Det er alt. Barna er alt jeg bruker pengene på, ikke noe annet, sier Sedoni.

Ansatte fra Flyktninghjelpen snakker med noen av innbyggerne under utdelingen av pengestøtte.
Ansatte fra Flyktninghjelpen snakker med noen av innbyggerne under utdelingen av pengestøtte.
Nye valgmuligheter med pengestøtte

Med støtte fra EU gir Flyktninghjelpen kontanter til mennesker som Sedoni, slik at de kan brødfø familiene sine.
Mange sørsudanesiske flyktninger som bor i Khartoum mangler tilgang til nok og næringsrik mat. For å hjelpe til med å bekjempe underernæring driver Flyktninghjelpen opplæring for å øke bevisstheten om viktigheten av å velge varierte og næringsrike matvarer.
Penger-til-mat-programmet prioriterer dem som er mest utsatt for underernæring. Dette dreier seg om gravide eller ammende kvinner, personer som har omsorg for mer enn tre barn under fem år, og personer med kroniske sykdommer.
Hvert husstandsmedlem får en månedlig utbetaling på rundt 5.500 sudanesiske pund per måned i fire måneder - noe som tilsvarer omtrent 12 amerikanske dollar.
Programmet letter bekymringene til Sedoni og andre familier.
Sedonis datter, Manuela (10), forklarer:
– Når mamma forteller meg at hun ikke har penger, tenker jeg på mat. Når hun har penger, trenger jeg ikke bekymre meg, sier hun.
Livet i et "åpent område"
Sedoni og familien bor i det som er kjent som et "åpent område" i Khartoum. Sedoni kom til det åpne området i Umbada i 2013 – sammen med mannen og barna, og søsteren.
Det tok ikke lang tid før livet der ble svært vanskelig. Etter noen år i Umbada dro Sedonis mann for å søke et bedre liv i Sør-Sudan. Så døde søsteren til Sedoni, som alltid hadde hjulpet til med barna. Søsteren etterlot seg en 22 år gammel datter, Jacqlin, som selv har to barn.
Det åpne området i Umbada der Sedoni bor med familien sin.
Det åpne området i Umbada der Sedoni bor med familien sin.
Plutselig satt Sedoni med et overveldende ansvar.
Omgitt av sultne barn gikk hun og niesen hennes Jacqlin sammen for å lage et system for å klare livet som alenemødre i en stor familie.
I ukedagene tar Sedoni seg av alle tolv barna, mens Jacqlin reiser til byens marked for å jobbe som te-selger og skaffe inntekter til familien. De få kronene Jacqlin tjener blir supplert med kontantutdelinger.
I tillegg tjener Jacqlin penger gjennom jobben sin i Flyktninghjelpen. Hun hjelper Flyktninghjelpens Sudan-team med å organisere distribusjonen av pengestøtten, og bidrar til at eldre og andre som trenger hjelp kommer seg til utdelingspunktene.

Sedoni (til høyre) og niesen Jacqlin.
Sedoni (til høyre) og niesen Jacqlin.
Historien om de åpne områdene, kort fortalt:
- Åpne områder er steder rundt om i staten Khartoum i Sudan. Her lever sørsudanesere som flyktninger under dårlige forhold og med sporadisk bistand.
- På et tidspunkt var disse områdene midlertidige samlingspunkter for sørsudanere som frivillig vendte tilbake til Sør-Sudan etter at landet ble uavhengig i 2011.
- Samme år mistet sørsudanesere som var bosatt i Sudan statsborgerskapet – også de som ønsket å bli.
- Etter at borgerkrigen brøt ut i Sør-Sudan i 2013 ble det for farlig å vende hjem. De åpne områdene ble snart det permanente hjemmet for mange sørsudanere som bodde der.
- I dag huser de åpne områdene 155.000 flyktninger. De lever uten rettigheter – i juridisk og økonomisk limbo.
Økonomiske vanskeligheter
Menneskene som bor i disse åpne områdene står overfor alvorlige økonomiske vanskeligheter og et utfordrende arbeidsmarked. En typisk jobb for flyktningkvinner fra de disse områdene er å selge te, slik Jacqlin gjør. Men jobben er både lavtlønnet og risikabel. Jevnlig blir te-utstyret beslaglagt av politiet dersom kvinnene ikke har en spesiell, kostbar lisens.
Khartoum, hovedstaden i Sudan, er omtrent en tre timers busstur unna Umbada, der familien bor. Sedonis sønn Bernardo (20) jobber med byggearbeid i Khartoum. Der er han en del av arbeidsstyrken som jobber "i skyggen". Siden flyktninger fra de åpne områdene er fanget i juridisk limbo har de vanligvis ikke arbeidstillatelse. Dette tvinger dem til å bli en del av "skyggeøkonomien" for å tjene penger.
Fremtidshåp
Til tross for hverdagens slit har Sedoni håp for neste generasjon. Initiativer som kontantutdelingene gjør at familien kommer seg gjennom dagene. Pengene hun får gjør at hun kan kjøpe næringsrik mat som holder barna friske. Det gjør det også lettere for barna å konsentrere seg på skolen. Og det er det aller viktigste for Sedoni.
– Jeg håper barna mine holder seg friske og får en utdannelse. Alt jeg ønsker er at de skal få bygge seg en fremtid, sier Sedoni.
Les mer om vårt arbeid i Sudan
Dette arbeidet blir muliggjort med støtte fra EU

