Vårt arbeid i Mosambik

 

Humanitært overblikk

I Mosambik har de siste fem årene vært preget av katastrofer, og vold fra væpnede grupper i de nordlige områdene. Konflikten, som i hovedsak foregår i Cabo Delgado-provinsen, har spredt seg til flere ulike distrikter samt til Nampula-provinsen.

I februar 2023 var over 859.500 mosambikere på flukt internt i landet, og 1,6 millioner mennesker hadde behov for bistand. Konflikten påvirker økonomien i regionen kraftig, noe som har ført til en nedleggelse av gassutvinning. Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC) og Rwanda har bidratt med militær støtte for å stabilisere situasjonen. I 2022 valgte deler av befolkningen å returnere til hjemmene sine, til tross for at angrepene fortsatt pågår. Dette har ført til at flere av dem som har returnert har blitt tvunget på flukt igjen. I tillegg ble en million mennesker berørt av syklonen Freddy i september 2023.

Begrensede midler gjør at livsviktige behov, som støtte til mat og husly, ikke ivaretas. Dette fører til at mange utvikler negative mestringsmekanismer for å overleve.

 • 4.847
  mennesker fikk utdanning
 • 18.135
  mennesker fikk matsikkerhet
 • 16.763
  mennesker fikk husly
 • 2.444
  mennesker fikk beskyttelse fra vold
 • 21.190
  mennesker fikk rettshjelp
 • 39.061
  mennesker fikk vann og sanitærtjenester
 • 33.342
  mennesker fikk annen hjelp

 

Flyktninghjelpens arbeid

Flyktninghjelpen har bidratt med humanitær hjelp i landet siden 2021. Vi jobber med å skaffe husly, tilby utdanning og rettshjelp, og med matsikkerhet. I tillegg hjelper vi mennesker på flukt med direkte pengestøtte.

Fokuset vårt er å støtte folk i avsidesliggende områder, gjennom samarbeid med myndighetene og lokale aktører.

Støtt vårt arbeid for mennesker på flukt over hele verden.

Relaterte nyheter

Les mer om Mosambik