A woman and a man hugging tightly before one of them departs on the bus behind them.
Et ungt, ukrainsk par gjenforenes ved Warszawa Wschodnia jernbanestasjon i Polen. Foto: Adam Rostkowski/Flyktninghjelpen

Vårt arbeid i Polen

Siden februar 2022 har nesten ti millioner mennesker flyktet over grensen fra Ukraina til Polen på jakt etter trygghet og beskyttelse.

 

Humanitært overblikk

Siden februar 2022 har nesten ti millioner mennesker flyktet over grensen fra Ukraina til Polen på jakt etter trygghet og beskyttelse. Dette gjør Polen til det nest største transitt- og mottakerlandet for ukrainske flyktninger. Nesten 1,6 millioner mennesker er registrert for midlertidig beskyttelse. Flyktninghjelpen og andre partnere estimerer at opp mot to millioner mennesker kommer til å bli i Polen i uoverskuelig fremtid.

Syv av ti mennesker på flukt i Polen sliter med å dekke sine grunnleggende behov, til tross for at det rettslige rammeverket og sosiale hjelpemekanismer er på plass. Tredjelandsborgere som flyktet fra Ukraina er spesielt sårbare. De bodde i Ukraina før 24. februar, men har ikke tilgang på rettighetene og godene som følger av EUs midlertidige beskyttelsesdirektiv for ukrainske flyktninger.

I tillegg er det også behov for humanitær innsats på Polens grense til Belarus, der det har vært en økning av flyktninger og asylsøkere siden slutten av 2021.

 • 6.296
  mennesker fikk utdanning
 • 38.234
  mennesker fikk matsikkerhet
 • 38.234
  mennesker fikk husly
 • 38.234
  mennesker fikk beskyttelse fra vold
 • 70.073
  mennesker fikk rettshjelp
 • 38.234
  mennesker fikk vann og sanitærtjenester
 • 1.713
  mennesker fikk annen hjelp

 

Flyktninghjelpens arbeid

I samarbeid med de lokale myndighetene i Warszawa har vi etablert et transittsenter for ukrainske flyktninger. Dette ligger ved byens østlige jernbanestasjon, og er et trygt sted der man kan hvile, spise og få trygg informasjon for å avgjøre veien videre. Selv om Flyktninghjelpen drifter senteret, er også mange lokale og internasjonale organisasjoner til stede.

Flyktninghjelpen samarbeider med lokale partnere og privat sektor for å styrke støtten til vertsfamilier og gjøre det lettere for flyktninger å komme seg inn på leiemarkedet.

I tillegg tilbyr Flyktninghjelpen rettshjelp, støtte til utdanning og ungdomssentre, og pengestøtte.

      

Støtt vårt arbeid for mennesker på flukt over hele verden.

      

Les mer om Polen