A woman and a man hugging tightly before one of them departs on the bus behind them.
Et ungt, ukrainsk par gjenforenes ved Warszawa Wschodnia jernbanestasjon i Polen. Foto: Adam Rostkowski/Flyktninghjelpen

Vårt arbeid i Polen

Siden 2022 har 13 millioner mennesker flyktet fra krigen i Ukraina, i håp om å finne trygghet og beskyttelse. Polen er det nest største transitt- og mottakslandet i regionen. Nesten 1,4 millioner mennesker har søkt om midlertidig beskyttelse her.

 

Humanitært overblikk

Siden 2022 har 13 millioner mennesker flyktet fra krigen i Ukraina, i håp om å finne trygghet og internasjonal beskyttelse. Polen er det nest største transitt- og mottakslandet i regionen. Nesten 1,4 millioner mennesker har søkt om midlertidig beskyttelse, og det forventes at flere vil komme i løpet av vinteren. Flyktninghjelpen og våre partnere anslår at opp mot to millioner flyktninger vil forbli i Polen på ubestemt tid.

Tredjelandsborgere som har flyktet fra Ukraina er spesielt utsatte som en følge av krigen, ettersom de ikke har krav på hjelp gjennom EUs direktiv om midlertidig beskyttelse. I tillegg er det store behov ved grensen mellom Polen og Belarus, der det har vært en kraftig økning av migranter og asylsøkere til Polen siden slutten av 2021.

Flyktninghjelpens arbeid

I samarbeid med de lokale myndighetene i Warszawa har vi etablert et transittsenter for ukrainske flyktninger. Dette ligger ved byens østlige jernbanestasjon, og er et trygt sted der man kan hvile, spise og få trygg informasjon for å avgjøre veien videre. Selv om Flyktninghjelpen drifter senteret, er også mange lokale og internasjonale organisasjoner til stede.

Når det gjelder husly jobber vi sammen med lokale partnere og privat sektor. Vi ser etter bedre måter å støtte vertsfamilier på, og vi vil gjøre det lettere for flyktninger å komme seg inn på leiemarkedet.

Støtt vårt arbeid for mennesker på flukt.

Les mer om Polen