Newly displaced people from Mosul and surrounding areas in Hasan Sham camp where NRC is present providing emergency aid such as food parcels, water and hygiene kits in addition to school support and safe spaces for children. 

Photo: NRC/Hussein Amri
Mange av dem som nylig har flyktet fra Mosul og omkringliggende områder har kommet til Hasan Sham leir. I leiren gir Flyktninghjelpen blant annet nødhjelp som mat, vann, og hygieneartikler. Foto: Hussein Amri/Flyktninghjelpen

Mosul: Mange fremdeles fanget under desperate forhold

Publisert 24. jan. 2017
Hundre dager har gått siden offensiven for å ta tilbake Mosul startet 17. oktober i fjor. Fremdeles er et stort antall sivile fanget i desperate forhold i den vestlige delen av byen som fortsatt kontrolleres av IS. Det rapporteres om dårlig tilgang til mat, vann og drivstoff, og det er vanskelig å få tak i livsviktige medisiner.

– Et urovekkende antall sivile rammes, fordi de ikke kan flykte i sikkerhet. Blant dem som har klart å komme seg ut, møter vi mange som har akutte behov for medisinsk behandling. Noen forteller at de har gått til fots i kulden i ti timer uten mat og drikke. De trenger tak over hodet, varme klær, medisinsk hjelp, mat og drikke. De som fremdeles er fanget inne i Mosul er i enda større fare på grunn av kamper og mangelen på mat og vann. Hundre dager etter at offensiven startet har vi fremdeles ikke noen mulighet til å nå dem med hjelp, sier Flyktninghjelpens landrepresentant i Irak, Wolfgang Gressmann.

Det nye året startet med en økning i sivile tap og antallet mennesker på flukt fra sine hjem. I Irak pågår nå en av de mest sammensatte konfliktene i verden. Mer enn 180.000 mennesker har måtte flykte som følge av kampene siden offensiven startet.

En undersøkelse som Flyktninghjelpen gjennomførte forrige måned blant irakere som hadde flyktet fra sine hjem i og rundt Mosul, viste at et flertall var optimistiske med tanke på å kunne dra hjem igjen og en dag leve i fred i Irak. Seksti prosent uttrykte et ønske om å dra hjem igjen så snart situasjonen tillater der, og omtrent like mange sa at de foretrekker å bli i landet, selv om de skulle få muligheten til å dra andre steder. For familier som allerede har dratt hjem igjen til områder den irakiske hæren har gjenerobret, er situasjonen fremdeles prekær. Mange lever fremdeles i utrygge omgivelser uten tilgang til tjenester, utdanning, eller arbeid.

– Irakere har ikke gitt opp drømmen om en trygg og fredelig fremtid etter mer enn et tiår med krig og lidelser, sier Gressmann.

– Men fremdeles har ikke det internasjonale samfunnet lagt frem en samordnet plan for hvordan de skal støtte Irak mot en slik fremtid. Livreddende humanitær hjelp er viktig, men dette er ikke nok om ikke irakere kan leve side om side i fred. Nå har vi en sjanse til å sikre at deres håp, heller enn deres verste mareritt, blir virkelighet fremover, legger han til.

Siden offensiven for å gjenerobre Mosul fra IS startet 17. oktober, har Flyktninghjelpen nådd frem med rent vann, mat og hygieneartikler til 100.000 mennesker som har flyktet fra byen og områdene rundt.