Våre helter

Gårsdagens flyktninger...

blir dagens hjelpearbeidere.

19. august hvert år hylles hjelpearbeidere som verden over vier sine liv for å hjelpe mennesker som trenger humanitær bistand. Noen har betalt med sitt eget liv i kampen for å redde andre. Men visste du at mange som selv før var på flukt, nå vier livet sitt til å hjelpe mennesker som flykter fra kriger og konflikter? I anledning verdens humanitære dag forteller noen av dem her sine inspirerende historier:
Jeg flyktet 500 kilometer for å komme i sikkerhet
Aimee, DR Kongo

Da krig brøt ut i Den demokratiske republikken Kongo i 1997, var Aimee (41) student i den østlige byen Bukavu. For å komme seg i sikkerhet flyktet hun til Kindu, mer enn 500 kilometer unna. Aimee jobber nå for Flyktninghjelpen i Den sentralafrikanske republikken. Hun har ansvaret for mer enn 50 ansatte. Hovedoppgaven er å gi beskyttelse, ivareta rettighetene til de som har flyktet og sikre barna skolegang.

- Utdanning er viktig. Skolen gir de beskyttelse og ferdigheter som de vil trenge når de vender tilbake til sine hjemsteder og skal gjenoppbygge sine liv.

Drapstokter gjorde Bagdad om til et helvete
Fityan, Irak
Fityan sammen med Mohammed, en intern fordrevet gutt i Irak. Foto: Flyktninghjelpen

-Vi skulle til å ta fatt på siste semester på videregående, da krigen startet, minnes Fityan (27).

- Men med krigen fulgte drapstokter av militante grupper som gjorde byen vår om til et helvete, forteller han.

Mens familien flyktet til Syria, ble Fityan igjen i Irak, der han fullførte videregående skole i Haditha. Men byen ble snart et knutepunkt for væpnede grupper, og det ble etterhvert umulig å sikre seg mot bombeeksplosjoner og skuddvekslinger. Fityan flyttet så til Syria og ble, sammen med resten av familien, en flyktning.

Da borgerkrigen gikk mot slutten in 2008, bestemte Fityan seg for å reise hjem. Situasjonen var da blitt noe tryggere. I Juni 2014 tok ISIS over Mosul i Irak og tusenvis av mennesker flyktet mot Erbil i nord. Fityan fikk da en telefon fra en venn som var hjelpearbeider: - Vi trenger tre ingeniører i morgen, for å sette opp et vannsystem i en leir for 5000 mennesker, kan du komme? spør han.
Fityan har siden den dagen vært ansatt i Flyktninghjelpen.

Mamma gjemte oss mellom geiter på et lasteplan for å flykte fra Mogadishu
Saida, Somalia
Saida (t.v.) besøker Safiya i en bosetning for mennesker drevet på flukt i Somaila’s Puntland. Safiya har mottatt støtte fra Flyktninghjelpen til å bygge nytt hus og sikre skjøtet på tomten. Foto: Flyktninghjelpen

Da Saida (29) var fem år gammel, flyktet familien fra hovedstaden Mogadishu i Somalia. Konflikten hadde da spredt seg over hele byen.

- Sammen med mor og broren og søsteren min gjemte jeg meg på planet til en lastebil. Her satt vi i timevis stuet sammen med flere geiter, minnes hun.

- Vi reiste nord til Puntland, hvor vi bodde i to år. Hjemmet vårt i Mogadishu hadde vi lagt bak oss for godt. Vi vet ikke om huset fremdeles står der, om det er blitt bombet eller om noen andre bor der nå.

Saida jobber nå for Flyktninghjelpen i Puntland. Hun tilbyr juridisk hjelp til andre som har måttet flykte på grunn av krig og krigshandlinger. Hun informererom blant annet om flyktningenes rettigheter, og hvordan de bør forholde seg til tvangsflytting og eiendomstvister.

Saida oppmuntrer familiene til aldri å gi opp. - Selv om det ser ut som det ikke finnes noen utvei, oppmuntrer jeg familiene til å stå på og ikke gi opp drømmene.

Vi betalte menneskesmugglere for å hjelpe oss ut av Afghanistan
Khadem, Afghanistan
Khadem jobber for Flyktninghjelpen i Afghanistan. Foto: Flyktninghjelpen

Da han var liten, flyktet Khadem (42) og familien fra Afghanistan til Iran. De måtte betale menneskesmugglere for å komme seg over grensen.

Da sovjetiske tropper ble presset ut av Afghanistan i 1989 forandret Iran sin lovgivning ovenfor afghanske flyktninger, og familien ble presset til å dra hjem. Det var ikke lett å komme tilbake til et land han ikke hadde vært i på 16 år. Det tok to år før familien fikk etablert seg på nytt. I 2011 fikk Khadem jobb hos Flyktninghjelpen. Han jobber nå med å skaffe bolig til afghanere som er fordrevet som følge av krigshandlinger.

De brukte familien min som levende skjold mot luftangrep
Mulhem, Jemen
NORCAP ekspert Mulhem Ahmed i samtale med to unge flyktninger på øya Kos i Hellas. Foto: Flyktninghjelpen.

Da konflikten i Jemen forverret seg i 2015, gikk Mulhem (40), hans gravide kone og deres tre barn i dekning i byen Aden. Her bodde de sammen med flere andre familier, stuet sammen på ett rom.

Men konflikten forverret seg og luftangrep rammet byen daglig. Mulhem flyktet videre med familien. Det de fikk se langs veien ut av byen, har satt dype spor.

- Vi så mange lik, noen av dem halvveis spist av hunder, forteller Mulhem. - På en av kontrollpostene vi måtte forbi, fjernet de det vi hadde igjen av verdighet ved å banke oss opp. De brukte oss til og med som levende skjold mot luftangrepene.

Mulhem klarte til slutt å flykte fra krigen. Nå er han i Hellas, der han jobber i Flyktninghjelpens beredskapsstyrke, NORCAP. Her hjelper han flyktninger som har krysset Middelhavet. Det er fortsatt ikke trygt å reise tilbake til Jemen.

Vi var alle fanget av konflikten, gisler av situasjonen
Katia, Ukraina
Katia holder en presentasjon om hvordan man lager miljøvennlige drivstoff briketter. Foto: Flyktninghjelpen.

Før krigen bodde Katia (31) sammen men mannen og deres fem år gamle sønn i den lille byen Pervomajsk i det østlige Ukraina.

- I juni 2014 tok væpnede grupper kontroll over byen, minnes Katia. - Mange bedrifter ble stengt, inkludert banken der vi jobbet, og vi mistet jobben. Kamphandlingene hadde også ødelagt leiligheten vår, så vi flyttet til byen Severodonetsk, der jeg registrerte meg som flyktning og fikk hjelp.

Katia fikk vite om Flyktninghjelpen som arbeidet for å hjelpe lokalsamfunn som ble berørt av kampene.

- Jeg ønsket å hjelpe andre. Vi ble alle fanget, vi ble alle gisler av situasjonen. Vi fortjener alle støtte, uavhengig av våre politiske synspunkter, sier hun.

Det er nå syv måneder siden Katia begynte å jobbe for Flyktninghjelpen, hun hjelper fordrevne med å skaffe seg tak over hodet. Langsomt er livet blitt bedre.

Vi tilbragte et år på flukt mens vi gjemte oss i skogen
Saw, Myanmar
Bistandsarbeider Saw på jobb i Myanmar. Foto: Flyktninghjelpen.

- Da jeg var seks år gammel, brøt det ut kamper mellom to væpnede grupper i hjembyen min i Kayin i Myanmar, forteller Saw.

- En av de væpnede gruppene bendte ned landsbyen vår, og sammen med resten av familien flyktet jeg inn i skogen. Besteforeldrene mine og jeg kom bort fra de andre. Etter fem måneder med leting, fant vi resten av familien. Vi tilbrakte ett år på flukt, mens vi gjemte oss i skogen. Det er noe jeg aldri kommer til å glemme.

Det er 30 år siden. I dag jobber Saw for Flyktninghjelpen. Han bistår familier som er rammet av volden i landet, akkurat som ham selv. Han jobber tett med både regjeringen og væpnede grupper, for å sikre beskyttelsen av sivile.