Koronavirus

Slik hjelper vi

Flyktninghjelpen jobber på spreng for å hindre spredning av koronaviruset til områder med sårbare mennesker på flukt. Samtidig som vi fortsetter arbeidet for å redde liv.

Det viktigste nå er å øke kunnskapen om viruset og hvordan man kan beskytte seg og hindre spredning i flyktningleire eller områder hvor mennesker på flukt gjerne bor tett i tett – uten tilgang til rent vann eller såpe. Vi øker også innsatsen med å sikre vannforsyning og bedre sanitære forhold samt distribusjon av såpe og hygieneartikler. 

Her er noen eksempler på vår koronarespons:

AFGHANISTAN: I denne leiren for internt fordrevne i Herat har Flyktninghjelpen sørget for rent vann. Foto: Enayatullah Azad / Flyktninghjelpen

#1: Sikrer tilgang til rent vann

I denne leiren utenfor provinshovedstaden Herat i Afghanistan sørger vi for at over 10.000 mennesker som har flyktet fra tørke og krigshandlinger får tilgang til rent vann.

Gode hygienerutiner, som håndvask, er blant de mest effektive måtene å forhindre at virus sprer seg. Flyktninghjelpen jobber derfor iherdig med å sikre vannforsyningen og muligheten til god håndhygiene i flyktningleirer og skoler.

IRAN: I Iran distribuerer vi såpe og hygieneartikler til tusenvis av afghanske flyktninger. Foto: Shahin Shadian / Flyktninghjelpen

#2: Distribuerer såpe

Iran huser tusenvis av afghanske flyktninger og er samtidig det landet som er hardest rammet av koronaviruset i Midtøsten. Så langt har vi distribuert såpe og hygieneartikler til mer enn 6.000 familier.

Mange flyktninger og internt fordrevne lever i fattigdom og sliter med å dekke de mest grunnleggende behovene. Noen steder har også krisen ført til sterk prisstigning. Mange av de mest sårbare familiene har derfor ikke råd til å kjøpe såpe og vaskemidler.

LIBANON: Photo: Hassan Hussein/NRC

#3: Gir informasjon

I Libanon henger Flyktninghjelpen opp plakater om smitteverntiltak i bosettinger med syriske flyktninger i Bekaadalen.

I flere land samarbeider Flyktninghjelpen med nasjonale helsemyndigheter for å spre informasjon om hvordan man kan forhindre at viruset spres. I enkelte land går Flyktninghjelpen fra dør til dør og gir informasjon og kunnskap om hvordan de skal beskytte seg selv og hindre spredning av koronaviruset.

JORDAN: Når barna blir stresset og nervøse tar Malak (til høyre) med seg de mindre søsknene i bakgården for å praktisere avslappende pusteteknikker hun har lært av Flyktninghjelpen. Foto: Leen Qashu/Flyktninghjelpen

#4: Tar vare på barna

I flyktningleiren Zaatari i Jordan gir vi lærere, foreldre og barn støtte til hjemmeundervisning blant annet via en egen app. Vi har også opprettet en nødtelefon for barn og foreldre, slik at de kan få hjelp til å håndtere usikkerhet og stress i en svært vanskelig situasjon.

For barn på flukt er skolen et sted som gir beskyttelse og hvor barna kan bearbeide traumer og oppleve et snev av normalitet. Hjemmearenaen er ofte preget av at man bor trangt og liten mulighet til lek og fritidsaktiviteter. Når pandemien fører til stengte skoler, rammes barna ekstra hard.

COLOMBIA: I byen Cali hjelper vi blant annet flyktninger fra Venezuela med penger og mat. Foto: Flyktninghjelpen

#5: Gir penger og matvarehjelp

Flyktninghjelpens medarbeidere går fra dør til dør i byen Cali i Colombia for å hjelpe de mest sårbare familiene, inkludert flyktninger fra nabolandet Venezuela, med mat og det aller mest nødvendige.

Mange flyktninger og internt fordrevne har begrensede muligheter til lønnet arbeid, og koronakrisen har gjort situasjonen enda vanskeligere. Flyktninghjelpen gir derfor penger og matvarehjelp til de mest sårbare.

SYRIA: I Aleppo rehabiliterer vi et helsesenter. Foto: Flyktninghjelpen.

#6: Rehabiliterer sykehus

I Aleppo i Syria rehabiliterer vi nå et helsesenter som skal kunne ta imot pasienter som er smittet av koronaviruset.

Millioner av flyktninger og internt fordrevne bor i krigsherjede land med begrenset tilgang til medisiner og helsetilbud. Store deler av infrastrukturen er ødelagt og mange sykehus og helsesenter er ødelagt av krigshandlinger.

JORDAN: i Azraq-leir bygger vi karanteneboliger. Foto: Flyktninghjelpen

#7: Hindrer spredning i flyktningleirer

I samarbeid med FNs organisasjon for flyktninger (UNHCR) bygger Flyktninghjelpen karanteneboliger for syriske flyktninger i Azraq-leiren i Jordan.

Her vil familiemedlemmer som har vært utenfor leiren kunne bo i 14 dager for å redusere faren for å smitte andre i leiren.

Faren for smittespredning er stor i flyktningleirer hvor mennesker bor tett i tett og uten mulighet til sosial distanse.

JEMEN: Vi fortsetter hjelpearbeidet, men tar våre forholdsregler med sosial distanse.

#8: Fortsetter å levere livsviktig hjelp

Flyktninghjelpen deler ut matkuponger til internt fordrevne familier i Jemens hovedstad Sana. Vi fortsetter hjelpearbeidet, men må ta visse forhåndsregler, som for eksempel sosial distanse.

De humanitære behovene blir ikke mindre med koronakrisen. Takket være våre støttespillere og 15.000 dedikerte medarbeidere i 30 land klarer vi å fortsette arbeidet med å gi livsviktig hjelp: opprette og drifte flyktningleirer, vann og bedre sanitære forhold, husly, utdanning, matsikkerhet og vi gir informasjon, juridisk rådgiving og fri rettshjelp.

Hverdagen er blitt mer krevende både for oss og de vi skal hjelpe. Deler av arbeidet utføres nå blant annet med bruk av telefon, internett og digitale plattformer.

NORCAP: Leder for Flyktninghjelpens beredskapsstyrke, Benedicte Giæver, og ekspert Shyam Sundar studerer kartet over Balukali-leiren i Cox's Bazar, Bangladesh. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

#9: Sender ut eksperter

NORCAP, Flyktninghjelpens beredskapsstyrke, bidrar med eksperter til humanitær og utviklingssektoren og innen fredsbygging. Om lag 90 prosent av ekspertene som nå er ute på oppdrag, er involvert i Covid-19 responsen.

Utdanningseksperter er i gang med å etablere nye undervisningsmetoder, spesielt for barn som er på flukt eller internt fordrevet. I Mali har de bidratt til at 10.000 barn får undervisning gjennom programmer som sendes på radioer drevet av solceller. 

Global statistikk viser at omfanget av vold i hjemmet har økt i forbindelse med koronatiltak som gjør at folk må holde seg hjemme. Sammen med ulike FN-organisasjoner har NORCAP-eksperter bidratt til at planer for å redusere kjønnsbasert vold blir inkludert i den globale humanitære Covid-19 responsplanen, og i responsplanen for flyktninger og migranter i Colombia. Dette er viktig for å redusere stigma og sørge for at overlevende har tilgang til livsviktig helsehjelp.

Les mer om Flyktninghjelpens Covid-19-respons her