Syria

Vi må ikke lukke øynene for lidelsene i Syria

Det har gått 11 år siden krisen i Syria startet, og verden ser ut til å vende oppmerksomheten bort. Det er det siste vi må gjøre nå.

Tempoet i den væpnede konflikten i Syria har avtatt, men mat- og vannmangel og fattigdom er årsak til bekymring. Med den alvorlige økonomiske forverringen som ødelegger landet, er marerittet langt fra over.

Et nytt tiår med vanskeligheter

Hvis du snakker med folk i Syria, hvor som helst i landet, vil de si at livet aldri har vært så krevende som nå. Det å klare seg har aldri vært så vanskelig. Krisen har ført til at folk er blitt påtvunget nye daglige rutiner, som å gå sulten til sengs, stå i kø i timevis for å få tak i en brødpose og brenne giftig plast for å holde varmen.

Mens verden ser bort, står syrere fortsatt i en brutal kamp for å overleve. De trenger ikke lenger bestemme seg for hva de skal velge bort, i stedet frykter de nå at det ikke er noe igjen. For de pengene som ville gitt deg to poser brød i fjor, får du ikke en gang én pose i dag.

En syrisk mor på flukt brenner olivengrener for å varme opp teltet sitt nord i Syria. Foto: Flyktninghjelpen

Tomme panner og gryter

I Maysaas familie på landsbygda i Hamah, hvor tre av familiemedlemmene arbeider, inkludert ett barn, er det lite variasjon i måltidene. Når prisen på en vare går opp på markedet, bortfaller den fra den stadig krympende matvare- listen til familien. Maysaas fem barn overlever nå på én type mat om gangen.

–Vi pleide å kunne gi dem forskjellig type mat, men ikke nå lenger, sier Maysaa til Flyktninghjelpen.

–Nå er vi velsignet hvis vi kan gi dem en bolle med yoghurt.

Prisvekst og mangel på arbeid har fratatt folk levebrødet, og etterlatt mer enn halvparten av befolkningen i behov av hjelp. Av disse er det 5,5 millioner barn, gravide og ammende kvinner som lever på et kosthold som ikke er tilstrekkelig.

Flyktninghjelpens team har hørt hvordan til og med foreskrevet medisin blir kategorisert som «avgjørende og ikke-avgjørende», kun basert på kostnader. Dette går særlig utover dem som trenger ekstra hjelp, som mennesker med funksjonshemminger og eldre. Pasienter som ikke kan betale for operasjon, må ty til smertestillende tabletter.

En leir for mennesker på flukt nord i Syria. Foto: Flyktninghjelpen

Issam* fra Nord-Syria fortalte om de vanskelige valgene han blir tvunget til å ta for å ta vare på familien sin:

–Vi har bare ikke råd, sier han om medisinene som de små barna hans trenger.

–Vi får bare medisin hvis tilstanden er kritisk. Ellers er det ingen vits i å prøve å kjøpe det.

Issam sier at prisøkningene skader folk. Familien hans har nettopp vært gjennom en lang, hard vinter der de var avhengig av å brenne gamle plastposer for å kunne lage mat og holde varmen. Nå som det snart blir vår, vet han ikke om de kommer til å få lys i teltet, mat til barna eller om han vil finne arbeid.

Murad* lurer på det samme. Nå for tiden finner han bare arbeid hver tiende dag og er tvunget til å «se på at gjelden hoper seg opp resten av måneden». Murad har solgt noen av sine egne og konens klær for å få råd til å fylle opp vanntanken.

Også barn kjenner på at alt mangler. Ayman, som ble fordrevet fra landsbygda i Aleppo, måtte slutte på skolen før han fylte ti år. Selv med en far som jobber som motorsykkelbud, er situasjonen deres slik at «den ene dagen spiser vi, den andre ikke».

Den ene dagen spiser vi, den andre ikke
Ayman droppet ut av skolen før han fylte ti. – Pappa har en motorsykkel som han bruker til å transportere varer. Det er jobben hans. Noen dager har vi mat, mens andre dager har vi ingenting, sier han. Foto: Tareq Mnadili/Flyktninghjelpen

Ikke glem Syria

Det bekymrer organisasjonene som er på plass i Syria at interessen for det som skjer i landet avtar.

Mens omfanget av væpnet konflikt er mindre, har sivile tap bare falt litt, fra 2.059 i 2020 til 1.874 i fjor. Antall mennesker på flukt – som nå er på 6,9 millioner inkludert to millioner i leirene – fortsetter å være høyt, langt inn i det ellevte året. Årsaken er hovedsakelig åpne frontlinjer, men også at folk ikke har husly, jobb eller får nødvendige tjenester.

Alle disse faktorene, som blir forverret av en av de verste tørkeperiodene i moderne historie, truer med å trekke Syria inn i en menneskelig katastrofe som vil vare i flere tiår. Hvis situasjonen slik den er nå vedvarer, spår Flyktninghjelpen at antallet mennesker som flykter kan øke inn i det andre tiåret av krisen.

Mennesker i Syria trenger grunnleggende tjenester, arbeid og et verdig liv. Regjeringer med innflytelse og donorer har ikke råd til å la denne syklusen av motgang fortsette. Med vilje og engasjement, kan de skåne Syrias folk for enda et tiår med dette marerittet.

* Navn er blitt endret.