Gaza

10 ting du bør vite om den humanitære krisen i Gaza

7. oktober angrep den palestinske væpnede gruppen Hamas Israel, og drepte mer enn 1.400 mennesker og tok mer enn 200 gisler. Israel svarte med å erklære krig mot Hamas, og startet den blodigste offensiven mot Gaza på mange år.


Sist oppdatert 7 november 2023.

1. Sivile blir drept

Etter nærmere én måned med nådeløse bombardementer har dødstallet på Gazastripen økt til til 10.7022, inkludert minst 4.104 barn, ifølge Gazas helsedepartement. 2.350 døde, inkludert 1.300 barn, antas å være begravet i ruinene.

2. Masseødeleggelse av boliger

262.000 boliger er enten blitt ødelagt eller skadet siden starten av den siste israelske offensiven, ifølge departementet for offentlige arbeider og boliger i Gaza.

3. Akutt mangel på helsehjelp og medisiner

En tredel av sykehusene har måttet stenge eller er ute av drift. To tredeler av alle helsestasjoner er stengt. Det er akutt mangel på legehjelp og medisiner. De 13 sykehusene som fortsatt er i drift har fått ordre om å evakuere.

4. Akutt mangel på drivstoff, mat og vann

Drivstoffmangel har ført til at hele strønforsyningen i Gaza er brudt sammen. Elleve bakerier er bombet og flere er blitt tvunget til å legge ned på grunn av mangel på drivstoff. Folk rasjonerer mat og det er akutt mangel på rent vann. Mengden vann som er tilgjengelig er redusert med 98 prosent. Folk må stå 4-6 timer i kø for å skaffe seg en rasjon brød.

5. Økt risiko for sykdom

Folk blir tvunget til å konsumere vann fra utrygge kilder. Faren for dehydrering og vannbårne sykdommer blir stadig mer sannsynlig, og medisin er mangelvare. Det er allerede rapportert om tilfeller av vannkopper, skabb og diaré på grunn av dårlige sanitærforhold og liten tilgang på rent vann.

6. Barn traumatiseres

Boligområder bombes, sivile flykter i panikk, men det finnes ingen trygge steder å søke beskyttelse. Den endeløse syklusen av vold har påvirker i særlig grad barns mentale helse og velvære. 267 skolebygninger er ødelagt. 625.000 barn er forhindret fra å gå på skole.

7. Halvparten av befolkningen bedt om å forlate sine hjem

Den 13. oktober beordret den israelske hæren mer enn 1 million mennesker, halvparten av befolkningen, til å forlate det nordlige Gaza innen 24 timer, i forkant av en forestående militær bakkeoperasjon. Dette er tvangsflytting og er ulovlig i henhold til internasjonal lov, og umulig å gjennomføre på en trygg måte.

8. 1,5 millioner er fordrevet

Antallet mennesker som har flyktet fra hjemmene sine i Gaza er anslått til rundt 1,5 millioner. Det tilsvarer 62 prosent av hele befolkningen på Gaza-stripen.

9. Ingen steder er trygge

Til tross for at Israels har beordret palestinere nord på Gaza-stripen om å flykte til tryggere områder i sør, har israelske styrker fortsatt å angripe områder i Sør-Gaza, som byene Khan Younis og Rafah.

10. Israels beleiring av Gaza fortsetter

Rafah-overgangen har åpnet for å slippe inn litt hjelp, men antallet lastebiler er ikke i nærheten av det som trengs. Gaza trenger minst 100 biler med nødhjelp hver eneste dag. Drivstoff er også ekskludert fra listen over varer som kommer inn i Gaza.

(Kilder: FN, som baserer seg på infomasjons fra Det palestinske helseministeriet i Gaza og israelske myndigheter.)


Hva gjør vi?

Teamene våre i Gaza forsøker så godt de kan å gi pengehjelp, slik at folk kan dekke sine grunnleggende behov. Vi overvåker sikkerhetssituasjonen nøye og står klare til å gi ytterligere hjelp, inkludert:

  • Husly
  • Psykologisk førstehjelp for barn
  • Vann, hygiene og sanitærutstyr

Våre kollegaer, som resten av befolkningen i Gaza, er hardt rammet. De har mistet venner, naboer og familiemedlemmer, og har fått sine hjem ødelagt. Flere av våre kolleger har også flyktet sammen med familiene sine. Vi prioriterer sikkerheten til kollegaene våre og forsøker å holde kontakten med dem for å sikre at de er trygge.


Hva krever vi?

  • Våpenhvile. Alle parter i konflikten må stoppe angrep på sivile og sivil infrastruktur. Humanitære pauser er nødvendige for å tillate bistand og sikre vilkårene for en varig våpenhvile.
  • Stopp beleiringen av Gaza. Vann, mat og medisiner tar slutt. Israel har kollektivt straffet folket i Gaza ved å kutte tilgangen av livsnødvendige varer. En katastrofe utspiller seg, der Gazas befolkning bevisst sultes. Dehydrering og vannbårne sykdommer blir resultatet, når befolkningen må drikke forurenset vann.
  • Beskytt sivile. Luftangrepene fortsetter over Gaza, inkludert på sørlige Gaza, hvor Israel har bedt innbyggerne flykte til. Tettbefolkede områder, som Khan Younis og Rafah, har blitt bombet gjentatte ganger.
  • Slipp fri alle gisler. Hundrevis av israelske sivile er tatt som gisler av væpnede grupper i Gaza. Dette er sivile og bør løslates uten betingelser.
  • Følg internasjonal lov. Det internasjonale samfunnet må presse partene til å respektere internasjonal humanitær rett, dette gjelder særlig beskyttelse av sivile.
  • Åpne grenseovergangen ved Rafah. Å øke mengden livreddende hjelp til Gaza vil være avgjørende for å redde liv og lindre lidelsene. Israel må ikke bruke livene til sivile som et forhandlingskort. Humanitære korridorer må etableres.