“They told us that we would do better to work for our people’s rights first. We say that our battle for the Palestinian refugees’ rights starts with our battle for the Palestinian women’s rights!” Ahlam Abou Sahyoun Photo: NRC/Christian Jepsen
Les billedteksten Informasjonsmøte for palestinske kvinner i Libanon. Bilde: Flyktninghjelpen/Christian Jepsen

Vårt arbeid i Libanon

Hver fjerde innbygger i Libanon er en flyktning fra Syria eller Palestina. Mange av dem sliter med å få oppfylt rettighetene sine.

Så mange fikk hjelp i 2017

19.000
Mennesker fikk utdanning
21.167
Mennesker fikk husly
54.074
Mennesker fikk hjelp gjennom leirdrift
269.409
Mennesker fikk rettshjelp
229.881
Mennesker fikk vann og sanitærtjenester

Humanitært overblikk

Libanon har verdens høyeste antall flyktninger per innbygger. De rundt 1,5 millioner syriske flyktningene og nesten 175.000 palestinske flyktningene i landet utgjør over en fjerdedel av Libanons befolkning. Dette fører til press på offentlige tjenester, påvirker landets demografiske balanse og truer med å påvirke Libanons politiske stabilitet.

Libanesisk lov betrakter ikke syrerne og palestinerne som flyktninger, men som "gjester" som benytter seg av en midlertidig gjestfrihet. Den libanesiske regjeringen vil ikke opprette formelle leirer, så flyktninger må betale for egen bolig eller bo i uformelle bosetninger. Rundt 80 prosent av syriske flyktninger leier leiligheter eller uferdige boliger.

Siden 2015 har Libanon stengt grensene for flyktninger fra Syria. Det er vanskelig for flyktninger i landet å få fornyet innvilgningen for lovlig opphold, og de kan ikke bevege seg fritt uten frykt for å bli arrestert. Flyktninger har ikke rett til å arbeide og sliter med å få endene til å møtes. Syv av ti syriske flyktninger lever under den nasjonale fattigdomsgrensen.

Flyktninghjelpens arbeid

Vi hjelper mennesker på flukt i Libanon og kjemper for deres rettigheter i landet, i regionen og internasjonalt.

Flyktninger i Libanon bor side om side med libanesere, og vi bidrar derfor også med hjelp til de libanesiske lokalsamfunnene.

Slik jobber vi i Libanon:

Landfakta

Totalt antall som har flyktet fra landet:
14.625
Totalt antall som har flyktet til landet:
1.483.778
Totalt antall internt fordrevne:
11.000
Nye flyktninger fra landet i 2017:
891
Nye flyktninger til landet i 2017:
14.932
Nye internt fordrevne i 2017:
200
Kilder: FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) og Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC). Tallene er fra inngangen til 2018.