“They told us that we would do better to work for our people’s rights first. We say that our battle for the Palestinian refugees’ rights starts with our battle for the Palestinian women’s rights!” Ahlam Abou Sahyoun Photo: NRC/Christian Jepsen
Les billedteksten Informasjonsmøte for palestinske kvinner i Libanon. Foto: Christian Jepsen/Flyktninghjelpen

Vårt arbeid i Libanon

Flyktninghjelpen støtter mennesker på flukt i Libanon, og jobber for deres rettigheter både i landet, i regionen og internasjonalt. Vi hjelper også vertssamfunnene som huser flyktningene.

Humanitært overblikk

Libanon har verdens høyeste antall flyktninger per innbygger. De rundt 1,5 millioner syriske flyktningene, 28.000 palestinske flyktninger fra Syria og nesten 180.000 palestinske flyktninger fra Libanon, utgjør over en fjerdedel av Libanons befolkning. Dette fører til press på offentlige tjenester, påvirker landets demografiske balanse og truer med å påvirke Libanons politiske stabilitet.

Libanesisk lov betrakter ikke syrerne og palestinerne som flyktninger, men som "gjester" som benytter seg av en midlertidig gjestfrihet. Den libanesiske regjeringen vil ikke opprette formelle leirer, så flyktninger må betale for egen bolig eller bo i uformelle bosettinger.

Siden 2015 har Libanon stengt grensene for flyktninger fra Syria. Det er vanskelig for flyktninger i landet å få fornyet innvilgningen for lovlig opphold, og de kan ikke bevege seg fritt uten frykt for å bli arrestert. Flyktninger har ikke rett til å arbeide og sliter med å få endene til å møtes. Syv av ti syriske flyktninger lever under den nasjonale fattigdomsgrensen.

Så mange fikk hjelp i Libanon i 2018

15.947
mennesker fikk utdanning
15.390
mennesker fikk husly
9.364
mennesker fikk hjelp gjennom leirdrift
275.875
mennesker fikk rettshjelp
129.313
mennesker fikk vann og sanitærtjenester

Flyktninghjelpens arbeid

Vi støtter mennesker på flukt i Libanon og kjemper for deres rettigheter i landet, i regionen og internasjonalt.

Flyktninghjelpen jobber også med palestinske flyktninger i Libanon, inkludert de som bor i egne palestinske flyktningleire og uformelle bosettinger. Titusenvis av disse er palestinere som har flyktet fra Syria.

Flyktninger i Libanon bor side om side med libanesere, og vi bidrar derfor også med hjelp til de libanesiske lokalsamfunnene.

Støtt vårt arbeid for mennesker på flukt.

Les mer om Libanon