Foto: Iban Colón/NORCAP

Massive lidelser truer Sør-Sudan

Publisert 23. feb 2021
Nye kamper har blusset opp i mange deler av Sør-Sudan, en halv million mennesker er fordrevet som følge av oversvømmelser og fem delstater står i fare for å rammes av sultkatastrofe.

― Sør-Sudan er i ferd med å rammes av massive lidelser. Fordrevne i delstaten Jonglei forteller at de frykter at konflikter igjen skal bryte ut. Familier har slitt med å så, fordi mange landområder fremdeles er ødelagt av fjorårets flom, og en ny regnperiode er bare uker unna, sier Alexander Davey, landdirektør for Flyktninghjelpen i Sør-Sudan.

Det forventes at sju millioner mennesker vil rammes av akutt matmangel mellom april og juli, ifølge Verdens matvareprogram.

Det er vanskelig å nå trygt frem med nødhjelp til deler av landet. Fire hjelpearbeidere er drept i tjeneste bare hittil i år.

― Matforsyninger har blitt plyndret og mat holdes tilbake fra dem som trenger det aller mest. Når situasjonen forverrer seg kan vi ikke si at vi ikke så dette komme, advarer Davey.

― Det er behov for øyeblikkelig handling. Nødhjelpsresponsen i Sør-Sudan må trappes opp i løpet av de neste månedene for å forhindre en ny bølge med fordrivelser og død, legger han til.

Flyktninghjelpen understreker behovet for at alle nødhjelpsaktører, inkludert FN og Sør-Sudans regjering, øker innsatsen og sikrer at nødhjelpen når trygt frem til dem som trenger det mest.

― Dette handler ikke bare om å møte den nåværende krisen, men også om å forhindre fremtidige kriser. Sør-Sudan har vært gjennom en negativ spiral av konflikter, fordrivelser, sult og sykdom siden 2013. Dersom vi ikke trapper opp arbeidet for å gjenopprette stabilitet og motstandsdyktighet vil millioner av mennesker fortsette å lide år etter år, sier Davey.