En palestinsk mann undersøker ruinene av Al Jawhara Tower i Gaza by etter at det ble bombet natten før, 12/5/2021. Foto: M. Hajjar/NRC.

Presseuttalelse om våpenhvilen på Gazastripen

Publisert 21. mai 2021
Generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egelands presseuttalelse om våpenhvilen på Gazastripen.

– Den allerede forsinkede våpenhvilen på Gazastripen må overholdes av både Israel og de væpnede palestinske gruppene, slik at vi kan nå ut til de menneskene som har størst behov for hjelp. Vi trenger øyeblikkelig og uhindret tilgang til titusener av mennesker på Gazastripen som har blitt hjemløse og mistet alt de eier. Vi må raskt starte gjenoppbyggingsarbeidet og arbeidet med å helbrede de fysiske og mentale skadene som igjen er påført den beleirede befolkningen.

– Nå som våpnene endelig har stilnet, la oss ikke feilaktig tolke denne roen som normalitet. Det er ingen normalitet å snakke om for de to millionene palestinere som er beleiret på Gazastripen, og heller ikke for resten av deres brødre og søstre på Vestbredden under israelsk okkupasjon. Med mindre beleiringen av Gaza oppheves og okkupasjonen av palestinere opphører, er de siste ti dagene med ødeleggelser og tap av menneskeliv dømt til å gjenta seg.

– Vi trenger at ledere i USA, Europa og den arabiske verden legger press på Israel og palestinerne til å finne en løsning som setter strek for denne uholdbare urettferdigheten og sikrer israelere og palestinere den samme verdigheten, friheten, rettferdigheten og fred.

For intervju eller mer informasjon, vennligst kontakt Flyktninghjelpens medieteam på 90 56 23 29 eller media@nrc.no.