Syriakonferansen i Brussel: Syrere på flukt trenger langsiktige løsninger

Publisert 13. jun. 2023|Oppdatert 12. jun. 2023
Onsdag denne uken samles giverland i Brussel til den syvende Syriakonferansen. Flyktninghjelpen oppfordrer deltagerne til å støtte langvarige løsninger for å sikre at syrere kan starte livene sine på nytt etter mer enn et tiår med lidelse.

– Internasjonale giverland kan ikke fortsette å kun støtte kortsiktige løsninger som opprettholder usikkerhet og gjør lite for å skape framtidshåp. Syrere ønsker seg en jobb, utdannelse og en trygg framtid for seg og sine barn, sier Flyktninghjelpens Regionaldirektør i Midtøsten, Carsten Hansen.

I Syria lever mange fremdeles med konsekvensene av det ødeleggende jordskjelvet som rammet i februar og som førte til ytterligere prisstigning på alt av varer og tjenester og færre jobbmuligheter. I nabolandet Libanon strever syriske flyktninger med å takle verdens høyeste matvareinflasjon, ifølge FN.

– Vi har ikke lenger råd til å kjøpe enkelte varer slik som olivenolje. Vi er avhengig av matvarehjelp, men denne hjelpen blir mindre for hver utlevering. Prisene har økt drastisk etter jordskjelvet. En kilo tomater pleide å koste 8,50 kroner, mens jeg i dag må betale over 17 kroner, forteller Layla fra Aleppo i Nord-Syria. 

58 år gamle Muna ble tvunget på flukt av jordskjelvet. Hun forteller Flyktninghjelpen at hun nå bor i et telt med familien. – Jeg pleide å jobbe som syerske og brukte inntekten til å forsørge familien min. Nå har jeg mistet symaskinen og kan ikke jobbe lenger. Jeg kan heller ikke flytte tilbake til hjemmet vårt da det fremdeles er ødelagt.

I nabolandene der millioner av syrere lever som flyktninger, står mange nå i fare for å bli tvangsreturnert. Konkrete deportasjonsplaner uten behørig prosess eller tilstrekkelig informasjon er allerede i gang. 

– Regjeringene fra hele verden som samles for syvende gang i Brussel denne uken, må også støtte beskyttelsesarbeidet for flyktninger i regionen. De må sørge for trygghet slik at syrere i nabolandene ikke trenger å leve i konstant frykt for å bli tvangsreturnert. Enhver retur av flyktninger må være frivillig, skje på en trygg måte og holdes under nøye oppsyn, sier Hansen.

Flyktninghjelpen oppfordrer alle stater til å gjenoppta innsatsen for langsiktige løsninger for syrere på flukt i Syria og i nabolandene. Disse bør inkludere å følge nøye med på beskyttelsessituasjonen, en omfattende integreringsplan samt økt gjenbosetting til andre land.