Syria

Seks ting du bør vite om den humanitære krisen i Idlib

Offensiven i Idlib har drevet mer enn 900.000 mennesker på flukt siden 1. desember, og skapt den største masseflukten i løpet av den ni år lange konflikten i Syria.

Her er seks ting du bør vite om situasjonen i Idlib:

 

1. Idlib er den siste regionen kontrollert av væpnede opprørsgrupper

Internt fordrevne fra en rekke forskjellige områder av Syria, som Aleppo, Øst-Ghouta, Homs, Dera’a og Quneitra, har over lang tid søkt tilflukt i Idlib. Det har lenge vært forventet at regjeringsstyrker og deres allierte ville prøve å gjenvinne kontrollen over Idlib.

2. Den største masseflukten siden borgerkrigen startet

Mange av de 900.000 som nå flykter fra Idlib har flyktet flere ganger tidligere. Flere hundre bistandsarbeidere har også blitt tvunget på flukt, noe som gjør hjelpearbeidet enda vanskeligere.

3. Flere hundre sivile har blitt drept

Angrepet har ført til store humanitære lidelser og mange sivile har blitt drept. I januar ble minst 186 sivile drept, hvorav nesten 70 barn, ifølge Office of the Higher Commissioner for Human Rights (OHCHR). Man antar at dødstallet nå har nådd 300.

4. Ekstrem kulde tar livet av mange av dem som har flyktet

Det har vært en ekstrem kuldeperiode med temperaturer helt ned i sju minusgrader. Mer enn 82.000 mennesker sover ute, og det har vært rapporter om flere tilfeller der folk har frosset i hjel. Andre skal ha dødd av kullosforgiftning etter å ha brent nylon, gamle sko og klær for å holde varmen i teltene fordi de ikke har råd til å kjøpe brensel.

5. Barna er særlig hardt rammet av kampene

Ifølge Redd Barna er minst 290.000 barn drevet på flukt. Hundretusener får ikke gått på skole fordi skoler i Idlib og områdene rundt har blitt stengt på grunn av den militære offensiven. Mange skoler er også stengt for undervisning fordi de benyttes som tilfluktsrom.

6. Humanitære organisasjoner ber om våpenhvile

Flyktninghjelpen og andre humanitære organisasjoner kaller situasjonen i Idlib en humanitær katastrofe og ber innstendig om at det innføres en våpenhvile. Flyktninghjelpen oppfordrer også Tyrkia om å la de som flykter få slippe inn i Tyrkia.

Flyktninghjelpen driver nødhjelpsoperasjoner i store deler av Syria. I 2019 ga vi hjelp til over en halv million mennesker.

Les mer om Flyktninghjelpens arbeid i Syria.