Sudan, juni 2022: Sammen med flere andre hjelpeorganisasjoner ga Flyktninghjelpen nødhjelp etter voldshandlinger mellom ulike stammer i Vest-Darfur. Foto: Nicolai Madsen/ Flyktninghjelpen

Syv ting du bør vite om den humanitære krisen i Sudan

Roald Høvring|Publisert 08. mai 2023
De harde kampene som brøt ut mellom regjeringsstyrkene og den paramilitære gruppen RSF 15. april i år har fått katastrofale følger for sivilbefolkningen i Sudan.

Allerede før den siste volden hadde mer enn én av tre personer i Sudan behov for humanitær hjelp. Landet lider under flere dyptgripende og langvarige kriser samtidig som nye oppstår mot et utfordrende og skiftende bakteppe.

Her er syv ting du bør vite om den humanitære krisen i Sudan:

#1: Meningsløs vold

Mer enn 500 mennesker, blant dem 190 barn, har blitt drept, og mer enn 4.500 er skadd siden Sudan kollapset i konflikt 15. april. Harde kamper i hovedstaden Khartoum og flere andre byer har ført til omfattende ødeleggelse av sivil infrastruktur, inkludert boligområder og sykehus. De faktiske dødstallene forventes å være mye høyere, ettersom tilgangen til enkelte områder er begrenset, og nåværende tall bare inkluderer dødsfall som er rapportert til helseinstitusjoner.

Kampene rammer også langt utover hovedstaden. I Vest-Darfur er flere bosettinger med mennesker som er på flukt innad i landet blitt angrepet og brent ned, og mange er på ny tvunget til å flykte. Minst 191 mennesker ble drept i løpet av fem dager i Vest-Darfur.

#2: Mangel på basisvarer

Prisene på mat, drivstoff og andre basisvarer skyter i været, noe som fører til stor varemangel. I hovedstaden Khartoum er situasjonen kritisk på grunn av strømbrudd, mangel på drivstoff og skader på vannforsyningen.

I tillegg er mange av landets banker stengt. Dette fører til at mange sliter med å dekke sine mest grunnleggende behov, og folk har ikke penger til transport til tryggere områder.

#3: Flykter for livet

Rundt 334.000 mennesker er blitt tvunget på flukt inne i landet i løpet av de første tjue dagene av den siste voldsspiralen. Over 100.000 mennesker har flyktet til nabolandene Den sentralafrikanske republikk, Tsjad, Etiopia, Egypt, Saudi-Arabia og Sør-Sudan. Før konflikten ble trappet opp 15. april i år var allerede 3,7 millioner mennesker over hele landet drevet på flukt på grunn av vold, og generasjoner var tvunget til å leve et liv på flukt. Darfur er blant de hardest rammede områdene.

#4: Voldsspiral

De siste ti årene har hovedstaden Khartoum vært en trygg havn for én million sudanesere som er på flukt i sitt eget land, og for flere hundre tusen flyktninger. I dag er byen et sted folk flykter fra. Darfur på sin side har opplevd økende vold siden 2021, med omfattende angrep på sivile, landsbyer og bosettinger for mennesker på flukt over hele regionen. Mer enn en halv million mennesker var drevet på flukt derfra.

#5: Dyptgripende og langvarig humanitær krise

Allerede før 15. april i år hadde 15,8 millioner mennesker behov for humanitær hjelp. Flertallet av de som er på flukt er i Darfur. Antallet mennesker som sulter har økt tre år på rad, med 11,7 millioner som trenger matvarehjelp. Likevel har den humanitære krisen fått mindre internasjonal oppmerksomhet og humanitær støtte. Det er derfor viktig at landet ikke mister nyhetens interesse og at den humanitære krisen ikke neglisjeres.

#6: Vertsland for flyktninger

Sudan er vertskap for en av de største flyktningbefolkningene i Afrika, med over én million flyktninger fra ulike land, inkludert Sør-Sudan (71 prosent), Eritrea (11 prosent), Syria (9 prosent), Etiopia (6 prosent), og andre. I november 2020 utløste væpnede kamper i Etiopias Tigray-region en strøm av flyktninger til det østlige Sudan.

I dag er situasjonen for flyktningene i landet svært bekymringsfull, siden mange ikke har mulighet til å reise tilbake til landet de flyktet fra og de mangler ressurser til å dekke de økende behovene.

#7: Angrep på hjelpearbeidere

Drap på humanitære hjelpearbeidere og plyndring av hjelpeorganisasjoner har ført til at den humanitære innsatsen mange steder har stoppet opp. Den 30. april ble en av Flyktninghjelpens frivillige hjelpearbeidere drept i Vest-Darfur. Minst 18 helse- og humanitærarbeidere har mistet livet siden kampene startet 15. april, ifølge helsedepartementet.

Mange internasjonale humanitære organisasjoner, inkludert Flyktninghjelpen, har innstilt sin virksomhet i landet. Sammen med andre hjelpeorganisasjoner forsøker vi å hjelpe de mange som har flyktet til nabolandene samtidig som vi forsøker å hjelpe mennesker som er på flukt inne i Sudan via nabolandene.