I en park på den greske øya Chios leker syriske Majed (10) med sin slektning Abul Razak (3). Majed venter på å bli registrert slik at han kan reise videre mot Sverige og bli gjenforent med faren, som har reist i forveien. Foto: Flyktninghjelpen/Tiril Skarstein

- Familier må få være sammen

Publisert 19. mai 2016
Regjeringens foreslått krav til familiegjenforening er blant Europas strengeste. Er det virkelig det vi ønsker?

Stortinget behandler i disse dager regjeringens forslag til endringer i utlendingslovgivningen. Flyktninghjelpen er kritisk til flere av innstramningsforslagene og forventer at opposisjonspartiene sørger for at de mest ekstreme forslagene blir endret. Spesielt er Flyktninghjelpen bekymret for konsekvensene av endringene i retten til familiegjenforening.

- Flyktninghjelpens erfaringer fra felt er at det å være splittet fra familien utgjør en ekstra påkjennelse for mange mennesker på flukt. I det internasjonale flyktningarbeidet legger vi derfor vekt på å få familiene samlet igjen. Det er ganske enkelt lettere for foreldre og barn å fungere godt i hverdagen og i samfunnet rundt seg når de er sammen. Det er altså bedre for integreringen, sier seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, Pål Nesse.

Verdispørsmål

Vi er vitne til at stadig flere kvinner og barn risikerer livet over Middelhavet for å bli gjenforent med sine ektemenn og fedre i Europa. Familiegjenforening er, i tillegg til kvoteflyktningsordningen, det eneste alternativet for mange mennesker til en farlige reise over Middelhavet, dersom ikke familiene skal forbli splittet. I mange land er det også ekstra risikabelt for kvinner å oppholde seg adskilt fra ektemannen.

- Dette er ikke et spørsmål om hva som er juridisk mulig, men hva som er humant og best for familien – og hvilke verdier vi legger til grunn i politikken. Flyktningfamilier må heller godta å bo litt trangt hvis det skorter på romslige boliger i kommune-Norge og at integreringstilskuddet kanskje nedjusteres for store familier. Det viktigste er at familien er beskyttet og får være sammen, sier Nesse.

Flyktningkonvensjonen

Han frykter også at de foreslåtte innstrammingene vil svekke Norges troverdighet i utenrikspolitikken. Arbeidet for menneskerettighetene er en bærebjelke i norsk utenrikspolitikk.

I det internasjonale flyktningarbeidet er vi helt avhengige av at det enkelte asylland følger FN’s Høykommissær for Flyktningers anbefalinger og en rimelig raus tolkning av Flyktningkonvensjonen.

- Norge har et internasjonalt renommé som flyktningers venn og menneskerettighetenes forsvarer. Med de foreslåtte innstramningene, vil vår internasjonale troverdighet i utenrikspolitikken eroderes. Det er ikke Norge tjent med. Vi ber derfor stortingsrepresentantene ta ekstra hensyn til FN’s Høykommissær for Flyktningers anbefalinger. Vår utvetydige støtte er et viktig premiss for deres mandat og gjennomslagskraft i nærområdene, der de fleste flyktningene tross alt befinner seg, avslutter Nesse.