Sørsudanske familier ankommer Uganda. Foto: NRC/Jack Chow

2.000 sørsudanere flykter til Uganda hver dag

Pressemelding|Publisert 10. aug. 2016
Over 70.000 sørsudanere har flyktet over grensa til Uganda siden kamphandlingene brøt ut i juli og humanitære organisasjoner forbereder seg på å ta imot ytterligere 80.000 innen utgangen av året. De fleste som flykter er kvinner og barn.

I løpet av de siste dagene har det i snitt kommet 2.000 mennesker til Uganda hver dag, ifølge FNs høykommissær for flyktninger.

– Hvis volden i Sør-Sudan fortsetter, vil et høyt antall mennesker fortsette å flykte til Uganda i månedene som kommer. Vi har et sterkt behov for finansiering nå, slik at vi kan møte nødhjelpsbehovene. Vi må allerede bygge flere leirer for å huse familiene som alt har kommet. Flyktningene må ha husly, toaletter og rent vann – og det er bare det mest grunnleggende, sier Enock Mambilli, Flyktninghjelpens fungerende landdirektør i Sør-Sudan.

– Hjelpeorganisasjonene trenger rundt 5 milliarder norske kroner for å håndtere den sørsudanske flyktningkrisen i Uganda, men vi har kun mottatt 20 prosent så langt, legger han til.

Over 90 prosent av de nyankomne i Uganda er kvinner og barn. Mange har gått i flere dager for å komme til grensa, og de har flyktet fra vold og usikkerhet på veien. De fleste kvinnene og barna kommer fra Eastern Equatoria i Sør-Sudan, mens andre kommer fra Upper Nile og hovedstaden Juba.

Mange forteller at volden er hovedårsaken til at de flyktet til Uganda. Andre årsaker er frykten for at det skal bryte ut nye kamphandlinger, frykt for å bli drept av væpnede grupper og matmangel.
Ugandiske myndigheter, Flyktninghjelpen og andre hjelpeorganisasjoner jobber døgnet rundt for å hjelpe de nyankomne flyktningene i Uganda.

– Vi bygger husly og toaletter. De som kommer har med seg få eiendeler, og vi deler ut også ut såpe, myggnetting og telt, forteller Hosana Adisu, Flyktninghjelpens landrepresentant i Uganda.

Fakta:

• Uganda huser over 550.000 flyktninger. Dette inkluderer 300.000 flyktninger og asylsøkere fra Sør-Sudan og over 200.000 flyktninger fra Den demokratiske republikken Kongo.
• Verdens yngste land, Sør-Sudan, er blant landene i verden med høyest antall mennesker tvunget på flukt av konflikt. Over 1,6 millioner mennesker er på flukt inne i landet og over 900.000 mennesker har flyktet fra Sør-Sudan til nabolandene siden desember 2013.
• 6 millioner sørsudanere, over halvparten av landets befolkning, trenger humanitær hjelp.
• Over 4,8 millioner mennesker vil mangle mat i de kommende månedene. Deler av landet risikerer sultkatastrofe.
• Kun 41 prosent av nødhjelpsappellen for Sør-Sudan er finansiert, til tross for enorme behov.

Til redaksjonen:

• Flyktninghjelpen har talspersoner i Uganda og Sør-Sudan tilgjengelige for intervju.
• Programsjef for Sør-Sudan Carina Vedvik Hansen er for øyeblikket i Norge – og tilgjengelig for intervjuer herfra.
• Bilder til fritt bruk og distribusjon ligger her: http://smu.gs/2aZfWxe

Mediekontakter:

Tuva Raanes Bogsnes, Kommunikasjonssjef, +47 93231883, tubo@nrc.no

Tiril Skarstein, Medierådgiver, + 47 90569287, tisk@nrc.no