Photo: NRC/Karl Schembri September 2015
Foto: Karl Schembri/Flyktninghjelpen

Forteller flyktningenes historier

Eline Anker|Publisert 03. nov. 2016
– Menneskene her har mistet alt. Det eneste de har er klærne på kroppen og kanskje en liten pose med tøy og identifikasjonspapirer, forteller Becky.

Mai 2016: Flyktninghjelpens medarbeider Becky Bakr Abdullah var på jobb da tusener av mennesker flyktet fra den IS-kontrollerte byen Fallujah. Etter lang tid med mangel på mat, vann og medisiner rømte sivile i all hast. Mange ble fanget inne i byen på grunn av krigshandlinger.

– Barn har mistet søsken, mødre og fedre, uten at de har gjort noe galt selv. De flykter fordi de er sivile midt i kryssilden, sier Becky.

Utenfor Fallujah delte Flyktninghjelpen ut mat, vann og hygieneartikler. Becky fortalte flyktningenes historier til verden.

Sterke inntrykk

3,3 millioner mennesker er drevet på flukt i Irak, og 250.000 syriske flyktninger har flyktet over grensen. Becky reiser ofte til flyktningleirer for å snakke med mennesker.

– Vi har mye å lære av gjestfriheten og åpenheten som flyktningene viser her i Irak, sier Becky. Etter møtene sitter hun igjen med mange sterke inntrykk.

– Små barn forteller at det de savner aller mest, er skolen, og at de gleder seg til å komme tilbake for å lære mer, forteller Becky.

Hun blir ofte imponert av motet til flyktningene, selv om de har opplevd grusomme ting. – Folk som har gjennomgått krig, fordrivelse og sivile tap har måttet bygge et nytt liv flere ganger, sier hun.

På tross av den vanskelige situasjonen forteller Becky at livet til flyktningene går som normalt. – Barn er barn. De ler, leker, smiler og lekeslåss. Hun er selv barn av kurdiske flyktninger og gleder seg over at hjelpen kommer frem.

Vanskelig vinter

Kontrasten fra Norge til Irak er stor, spesielt om vinteren. Gradestokken viser kanskje flere minusgrader i Norge, men Becky har aldri kledd seg så varmt som i Irak. Hun forteller at de kalde murbygningene i landet er noe helt annet enn norske trehus med peis og god isolasjon. Mange flyktninger bor under bølgeblikkskur, presenninger eller tøystykker.

– For meg er vinteren i Norge en koselig årstid med lek, vintersport og en deilig varm stue. Vinteren her nede er vanskelig for flyktninger. Gleden jeg forbinder med vinter, finnes ikke her, og i hvert fall ikke for mennesker på flukt, sier Becky.

Hun fortsetter å fortelle flyktningenes historier, med håp om å bidra til et bedre liv for dem.

NRC's Becky Bakr Abdulla

Photo credit: Ingrid Prestetun
Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen