Les billedteksten Ann Kristin Vinje Thomassen ville gjøre noe for andre i stedet for å ønske seg en gave til jul. Ideen om å lage en adventskalender er blitt en kjempesuksess.

Hun lager kalender som samler inn tusenvis av kroner til verdens flyktninger

Kristine Grønhaug|Publisert 04. des 2018
Det begynte med en samtale mellom kolleger for fem år siden. Alle snakket om hva de ønsket seg til jul.

Men hun tenkte: «Jeg ønsker meg ingenting.» -Det var da jeg fikk ideen om å lage adventskalender for å samle inn penger, sier Ann Kristin Vinje Thomassen (32). I år satser på å slå alle rekorder.

I stedet for å ønske seg noe til jul, ville Ann Kristin Vinje Thomassen heller gjøre noe hun likte veldig godt: Male. Det hun malte ville hun auksjonere bort på sosiale medier. Pengene skulle gå til mennesker som trengte hjelp.

Adventskalender 2018

Her finner du adventskalenderen som Ann Kristin lager på facebook. Hver dag legges en ny julekule som hun har malt ut her og du kan by på den.Inntektene går til Flyktninghjelpens arbeid:  

https://www.facebook.com/events/870228326509487/?ref=br_rs

Ann Kristin oppdaterer også jevnlig på sin instagram-konto @popkornhjerne med nye tilskudd i kalenderen.

Rask suksess

-Det er over fem år siden at ideen ble født, en dag jeg var på vei hjem fra jobb. Da fant jeg ut at ok, jeg gjør noe klart til den første desember. Jeg bestemte meg for å male på kort og ha en auksjon. Alt som kom inn skulle gå til Kirkens Bymisjon.

Hun kalte kalenderen for #enannerledesadvendtskalender. Hver dag mellom den første og 24. desember la hun ut et kort dekorert med akrylmaling til auksjon. Auksjonen gikk til utpå kvelden. Den som hadde bydd mest den dagen, fikk kortet. Det første året samlet Ann Kristin inn 10.300 kroner.

Les billedteksten Her er noen av årets kreasjoner. Legg merke til den flotte oransje julekulen!

Vennene bestemmer

Hun fikk også inn mange gode tilbakemeldinger. Folk sa hun burde gjøre dette neste jul også.

-Så året etter, i 2015, var jeg i gang igjen. Da malte jeg på julekuler. Jeg spurte vennene mine på facebook: «Hvem vil dere pengene skal gå til?» Vi hadde en avstemning og valget falt på Stiftelsen Sykehusbarn.

Og sånn har det rullet og gått. I år er det igjen julekuler.

Les billedteksten Et år malte Ann Kristin små bilder til adventskalenderen.

Aldri pensel

Enten hun maler på kort, små bilder eller kuler; har Ann Kristin sin egen teknikk: «Anything but a paint brush».

-Jeg bruker bare en malekniv. Den er veldig skarp og ser ut som en sparkelkniv. Knivseggen er for eksempel fin til å forme en stjerne med, kniv-flaten er god når jeg lager en snømann.

-Det må ta lang tid å male alle disse kulene?

-Det kommer litt an på om jeg har grunnet først eller ikke. Hvis jeg skal male en snømann, består den av en magekule og en hodekule som må grunnes. Pluss øyne, nese, munn. Først venter jeg en time på at grunningen skal tørke. Så må magen og hodet tørke. Selve ventingen tar tre – fire timer. Så kan jeg ta for meg detaljene.

Les billedteksten Hvem vil ikke by på denne sjarmerende fyren?

Flyktninghjelpen tre år på rad

Adventskalenderen er blitt en tradisjon. Lenge før desember lurer folk på hva hun skal gjøre i år og hvilke motiv hun skal ha. Og så er det alltid spørsmålet: Hvem får pengegaven i år? De siste tre årene har det vært Flyktninghjelpen. I år stemte hele to-tredeler på at gaven skulle gå til verdens flyktninger.

-Det er fantastisk! Men hvorfor tror du folk velger Flyktninghjelpen år etter år?

-Fordi det er 68 millioner mennesker på flukt, halvparten av dem er barn. Flyktningene har ikke noe lenger hjem og trenger hjelp der de er. Da er Flyktninghjelpen kjempeviktig, for å få gitt folk mat, tepper eller utdanning. Hjelpen er med på å normalisere livene til både voksne og barn.

 

Noe er nytt i år

Men det er likevel to ting som er litt annerledes i år: Det første er at Ann Kristin faktisk ønsker seg en julegave under treet, fra foreldrene: Nytt sengesett.

Det andre er at det i årets vakre bukett av julekuler, er særlig en kule som skiller seg ut: Den er oransje med bokstavene «NRC» – som er Flyktninghjelpens logo.

-Det bare passet seg sånn i år, sier Ann Kristin.