Sham Sur Nahar henter vann fra et hull i en av leirene i Cox's Bazar. Rohingya-flyktninger og lokalsamfunn i Bangladesh risikerer å bli utsatt for jordskred og vannbårne sykdommer som kolera, som følge av regn og flom i sommermånedene. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Regntid i Bangladesh: Jordskred utgjør ny trussel for rohingya-flyktningene

Publisert 11. jun. 2018
Rohingya-flyktninger og lokalsamfunn i Bangladesh risikerer å bli utsatt for jordskred og vannbårne sykdommer som kolera, som følge av regn og flom i sommermånedene.

Juni, juli og august er de mest kritiske månedene for regn og flom i Bangladesh. I flyktningleirene i Cox’s Bazar risikerer 200.000 rohingya-flyktninger fra Myanmar å bli utsatt for jordskred og flom. 25.000 av dem er særlig utsatt, ifølge Inter Sector Coordination Group(ISCG).

– Allerede nå, i de tidlige stadiene av regntiden, har vi noen ganger hatt opptil flere jordskred i uka. Vi er bekymret for at latriner skal oversvømmes og at åpen kloakk skal flyte rundt som følge av flommen. Dette kan føre til spredning av vannbårne sykdommer som kolera, men også tyfoidfeber og dysenteri, sier Stiofáinín Nic Íomhaird, Flyktninghjelpens landdirektør i Bangladesh.

Over halvparten av rohingya-flyktningene i leirene er barn. I samarbeid med partnere tilbyr Flyktninghjelpen psykososial støtte og trening i katastrofehåndtering til lærere, slik at de vet hva de må gjøre dersom jordskred og sykloner inntreffer. Flyktninghjelpen samarbeider også med Plan International om opplæring i helse og hygiene for å forhindre spredning av vannbårne sykdommer. 

– For disse barna kan regntiden bety enda en tragedie i en allerede uutholdelig situasjon. Vi gir opplæring i kritiske emner som kan hjelpe dem gjennom denne katastrofepregede perioden, sier Courtney Lare som leder Flyktninghjelpens utdanningsprosjekter i Bangladesh. Det er også et stort gap i utdanning for ungdom mellom 15 og 24 år. Ifølge ISCG har færre enn 2000 av de omlag 117.000 flyktningene i nød tilgang til videregående utdanning eller yrkesopplæring. 

Tilstrømningen av flyktninger har også hatt en negativ innvirkning på ungdommene i vertsamfunnet i Bangladesh. Et betydelig antall ungdommer har droppet ut av skolen siden september 2017. – Flyktninghjelpen arbeider med å gi ungdommene i vertsamfunnet yrkesopplæring gjennom et samarbeid med den bangladeshiske organisasjonen COAST Trust. Prosjektet er rettet spesifikt mot ungdom i områder som er påvirket av flyktningstrømmen, sier Nic Íomhaird. – Vi er imidlertid bekymret for at dette kun er en dråpe i havet. Titusenvis av flyktninger og ungdom fra lokalsamfunnet har et presserende behov for tilgang til utdanning og opplæring.

Så langt har 18.885 flyktninger blitt omplassert fra områder som er særlig utsatt for regn og flom av organisasjoner som drifter leirene, i samarbeid med Bangladesh Refugee Relief og Repatriation Commission. I et av verdens tettest befolkede land utgjør imidlertid mangelen på egnede landområder å flytte de som fortsatt er i fare til, i tillegg til et finansieringsgap på 81 prosent til hjelpearbeidet, et stort problem.

–I et kappløp mot tiden prøver humanitære aktører og myndighetene å sikre livene til hundretusener av flyktninger i forkant av de forventede flommene og jordskredene. Giverland må raskt øke finansieringen til hjelpearbeidet. Det er et presserende behov for en økt, felles innsats for å støtte rohingyaene og lokalsamfunnene, sier Nic Íomhaird.